Frisk mun, må bättre

När tandköttet och tänderna är friska är det lätt att le, äta, prata och leva ett aktivt liv. I undersökningar har munhälsa till och med kopplats samman med lycka.

Vilka aspekter i livet påverkar ditt välbefinnande? Många är beredda att satsa på en hälsosam diet, ett gymkort och en massör. Den som är intresserad av sitt välbefinnande kan lägga till regelbundna besök hos tandläkare och munhygienist på sin lista.

– Munhälsa påverkar välbefinnandet på ett övergripande sätt: på det allmänna hälsotillståndet, på prestationsförmågan, ätandet och pratandet, säger Johanna Kukila, ansvarig tandläkare vid Hammas Mehiläinen Forum.

Med prestationsförmåga hänvisar Kukila till med vilken kraft och energi man klarar av vardagen. Till exempel en tandköttsinflammation kan vara helt symtomfri, men om tandköttet är helt inflammerat är det lika allvarligt för kroppen som ett öppet sår i samma storlek som din handflata. Kroppen utnyttjar hela tiden sina resurser till att försvara sig mot inflammationen, vilket leder till att prestationsförmågan och vakenheten försvagas.

En frisk mun inverkar på välbefinnandet och livskvaliteten

Dålig munhälsa kan utgöra en riskfaktor vad gäller till exempel hjärt- och hjärninfarkter och andra allvarliga sjukdomar. En inflammation i munnen kan också via blodcirkulationen sprida sig i kroppen. Munhälsa innebär dock inte enbart att man inte har någon sjukdom, utan mycket mer: munnens välbefinnande.

Den världsomspännande tandläkarorganisationen World Dental Federation publicerade för några år sedan en ny definition för munhälsa. I den utgår man från att termen munhälsa borde lösgöras från den trångsynta sjukdomsfokuserade synvinkeln. Munhälsa är en väsentlig del av välbefinnandet och en mätare på livskvalitet.

En förutsättning för välbefinnande är att man inte har omfattande problem med tänderna.

– Till exempel trasiga tänder gör att man inte mår bra. Dålig munhälsa kan orsaka skam, inverka på sociala relationer och till och med på möjligheten att få jobb, säger Kukila.

Var och en som någon gång har oroat sig för att ha dålig andedräkt eller har skämts för sina tänder känner säkert till hur munnen påverkar självsäkerheten.

Även undersökningar har visat att munhälsa hör samman med det allmänna välbefinnandet och till och med lycka.

Många problem som hör samman med tänderna kan skötas hos en tandläkare. Hål och spruckna tänder kan och ska lagas. Till exempel en tandköttssjukdom, parodontit, kan orsaka dålig andedräkt. Med estetisk tandvård kan man åstadkomma en rak tandrad och ett vitt leende.

Johanna Kukila berättar att det ibland kommer människor till tandläkarmottagningen som skäms för att öppna munnen. När problemen har åtgärdats och munnen är frisk ler man gärna och mycket. En kund sade till Kukila att nu kan han äntligen leva ett normalt liv.

– Munnen är ett intimt område. Många är rädda för att andra ska tänka att munnen ger en bild av hur väl han eller hon har tagit hand om sig själv, säger Kukila.

Smärtlindring främjar välbefinnandet

I värsta fall är tandvärken så kraftig att man inte kan koncentrera sig på något annat. Föreställ dig att du till exempel går på en arbetsintervju med världens värsta tandvärk – en ganska olidlig tanke. Som tur är kan orsaken till tandvärken snabbt utredas på tandläkarmottagningen.

Tandgnissling på natten, det vill säga bruxism, kan orsaka smärta i käken, kinderna och till och med öronen. Det förstör också tändernas emalj och sliter på tänderna. Tandgnissling påverkar även sömnen och det övergripande välbefinnandet.

– Tandgnissling eller hopbitna käkar ger en sämre sömnkvalitet. Den som gnisslar tänder får inte en lika återhämtade sömn som andra, säger Kukila.

Man kan inte förebygga tandgnissling. Symtomen kan lindras med en bettskena som man använder på natten och som inte enbart skyddar tänderna utan även lindrar symtomen och ger bättre sömnkvalitet. Utöver skenan ges även botulininjektioner i tuggmusklerna. De gör att man inte biter ihop käkarna lika hårt och lindrar smärtan från detta.

Lider du av problem i munnen? Du kan få hjälp med de här allmänna besvären

  • Gulnade tänder kan göras vitare genom blekning.
  • Missfärgningar och tandsten kan tas bort på munhygienistens mottagning.
  • Spruckna eller slitna tänder kan omformas med lagningar, kronor eller laminat.
  • Tänder som inte sitter rätt kan korrigeras med tandreglering. I vissa fall kan tandregleringen utföras med diskreta, genomskinliga skal.
  • En saknad tand kan ersättas med implantat.
  • En inflammation i munnen kan vara orsaken till dålig andedräkt. Be din tandläkare hjälpa dig.

Boka tid till en tandundersökning via Mehiläinens tidsbokning eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Här hittar du Mehiläinens prislista.

Även Digikliniken för tand- och munhälsa betjänar varje dag, året runt.

Källor:

Oral-health-related quality of life: an overview for the general dental practitioner 

Tandläkartidningen 

Priser

TjänstPrisSjälvriskMer information
Tandundersökning76 €
60,50 €
Priset inkluderar inte poliklinikavgiften (29,90 €)
Undersökning av patient med tandvårdsrädsla111.50 €
96 €

Priset inkluderar inte poliklinikavgiften (29,90 €)

Boka en undersökning av patien med tandvårdsrädsla

Röntgen av tänderna och käken109 €
100 €
89 € (efter FPA-ersättning, med remiss från läkare 80 €)
Panoramatomografi
Borttagning av tandstenfrån 101 €
från 96 €
Besök hos munhygienist 30–45 min. Pris 101,00-178,80 €, självrisk 96,00-160,80 €
Tandlagning från 95,70 €
från 85,70 €
En till tre ytor Pris 95,70-260,90 €, självrisk 85,70-237,90 €
Keramisk fyllningfrån 256,70 €
från 239,70 €
En till tre ytor Pris 256,70-710,10 €, självrisk 239,70-636,00 €
Tandkrona från 566 €
från 566 €

Laboratoriekostnader ingår inte i prisuppskattningen.

Pris 566-734,30 €, självrisk 566-734,30 €

Bedövning från 36,80 €
från 33,80 €
Pris 36,80-37,90 €, självrisk 33,80-34,90 €
Spricka från 95,70 €
från 85,70 €
Tandläkarens prisuppskattning Pris 95,70-260,90 €, självrisk 85,70-237,90 €
Tandutdragning från 108,40 €
från 98,40 €
Tandläkarens prisuppskattning Pris 108,40-730,10 €, självrisk 98,40-668,10 €
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning från 90 €
från 90 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation Pris 90-420 €, självrisk 90-420 €

Läs mer