Polven kierukan leikkaus

Polvessa on sisempi ja ulompi nivelkierukka. Kierukan tehtävä on huolehtia siitä kuormasta, joka polveen kohdistuu ja joka muuten tulisi suoraan nivelpinnoille. Kierukoiden tehtävä on siis suojata nivelpintoja ja ehkäistä kuluman kehittymistä.

Yleensä kierukasta repeää joko taka- ja/tai keskiosa. Jos polvi kiertyy, vääntyy tai polvessa tuntuu vihlaiseva kipu, saattaa kyse olla polven nivelkierukan repeämästä.

Milloin polven kierukan leikkaukseen?

Repeämän paikasta riippuen pienet repeämät saattavat parantua itsestään. Toisinaan repeämä ei parane, mutta tulee oireettomaksi. Näissä tapauksissa kierukkarepeämää ei välttämättä tarvitse leikata.

Muissa tapauksissa päädytään leikkaukseen erityisesti silloin, jos polven vamma haittaa arjessa toimimista tai urheilua.

Miten hakeudun polven kierukan leikkaukseen?

Ennen leikkausta ortopediaan erikoistunut lääkäri arvioi vamman laadun. Lisäksi magneettikuvauksella voidaan varmistua siitä, millainen kierukan repeämä on. Leikkaukseen pääsee Mehiläisellä nopeasti.

Mitä polven kierukan leikkauksessa tapahtuu?

Polven kierukan korjausleikkaus tehdään joko spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa. Ennen leikkausta anestesialääkäri kertoo vaihtoehdoista ja keskustelee asiasta potilaan kanssa.

Useimmiten polven kierukan leikkauksessa otetaan vain revennyt osa pois ja terve osa jätetään paikoilleen. Joissain tapauksissa kierukan repeämä voidaan korjata ompelemalla.

Toipuminen ja polven kuntoutus leikkauksen jälkeen

Jos leikkauksessa on poistettu osa kierukasta, voi jalalle varata painoa jo melko pian toimenpiteen jälkeen, ja sairausloma on lyhyt. Kotiutuminen tapahtuu leikkauspäivänä. Toipuminen on melko nopea ja urheilun pariin pääsee hiljalleen noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Mikäli polven kierukan repeämä on korjattu ompelemalla ilman revenneen palan poistamista, saattaa olla tarvetta käyttää kyynärsauvoja jopa kuuden viikon ajan. Useimmiten leikkauksen jälkeen lääkäri määrää muutaman kuukauden urheilukiellon, jotta polvi saa parantua rauhassa.

Valtaosa polven kierukan repeämän leikkauksista paranee hyvin.

Varaa aika ortopedian ja traumatologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Artikkelissa asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Janne Sarimo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta