Miesten rintojen liikakasvu

Miesten rintojen liikakasvu eli gynekomastia on yleinen vaiva. Kyseessä ei ole harvinainen asia, vaan se koskee arviolta jopa 40–60 prosenttia miehistä. Haittaa voidaan korjata leikkauksella.

Rintojen suureneminen voi koskea molempia tai vain toista rintaa. Vaiva on useimmiten puhtaasti kosmeettinen, mutta se voidaan kokea kiusallisena ja se voi aiheuttaa epämukavia oireita.

Miesten rintojen pienennysleikkauksessa poistetaan rintojen rasva- ja rauhaskudosta, joskus myös ylimääräistä ihoa, sekä parannetaan rintakehän ääriviivoja. Leikkaustulokset ovat yleensä pysyviä.

Ylipainoisilla miehillä myös terveellinen painonpudotus ja liikunnan lisääminen voivat korjata tilannetta, jolloin leikkausta ei välttämättä tarvita.

Rintojen liikakasvua voi esiintyä pojilla teini-iässä hormonaalisen kehityksen vaikutuksesta, kun rintarauhaset kasvavat.

Miten miesten rintojen pienennysleikkaus tehdään?

Rinnan suurentumisen aiheuttaa useimmiten ylimääräinen rintarauhaskudos. Rintarauhaskudos poistetaan leikkauksessa nännipihan alle tehtävän viillon kautta. Jos ylimääräistä rintarauhaskudosta on merkittävästi, käytetään myös rasvaimua. Rintojen pienennysleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa.

Plastiikkakirurgi valitsee käytettävän rasvaimutekniikan yksilöllisten ominaisuuksien, fyysisten tarpeiden ja esteettisten tavoitteiden mukaan. Toimenpiteen aikana rasvakudokseen ruiskutetaan puudutusliuosta sekä pieniä määriä adrenaliinia. Tällä tavalla voidaan vähentää verenvuotoa, turvotusta ja nestehukkaa sekä nopeuttaa toipumista.

Toipuminen leikkauksesta

Leikkauksen jälkeen rinnassa voi tuntua arkuutta, jota hoidetaan kipulääkityksellä. Rintojen pienennysleikkauksista suurin osa tehdään päiväkirurgisesti, eli kotiin pääsee lähtemään leikkauspäivänä. Kotimatkaa varten tarvitsee saattajan. Ensimmäisen vuorokauden ajan kotihoidossa tarvitsee apua.

Ensimmäisten viikkojen ajan leikkauksen jälkeen käytetään joustavaa tukiliiviä. Käyttö auttaa vähentämään rinnan alueen turvotusta. Turvotus laskee huomattavasti ensimmäisten viikkojen aikana, mutta lopullisten tulosten näkymiseen voi mennä muutama kuukausi.

Leikkauksen jälkeisen vuorokauden jälkeen voi jo nousta ylös ja kävellä. Sairaslomaa tarvitaan työstä riippuen yleensä muutama päivä. Raskasta fyysistä työtä ja liikuntaa pitää välttää 2–3 viikon ajan. Ompeleet poistetaan noin 1–2 viikon kuluttua leikkauksesta tai ne sulavat itsestään.

Ensimmäinen kontrollikäynti on muutama päivä leikkauksen jälkeen. Seuraavat kontrollikäynnit ovat yleensä kolmen kuukauden ja vuoden kuluttua leikkauksesta, jolloin plastiikkakirurgi arvioi pitkän aikavälin tuloksia.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset leikkausta, varaa aluksi arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompi toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.8
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*