Ihonkiristys laserilla

Lasertekniikalla voidaan kiristää ikääntynyttä ja löystynyttä ihoa ihon pintaa rikkomatta. Toimenpiteen jälkeen iholla näkyy vain ohimenevää punoitusta. Ihon ikääntymismuutoksia hoidetaan muun muassa ruiskutettavilla täyteaineilla kuten hyaluronihapolla.

Tämä, kuten myös kasvojen lihaksistoa lamaava botuliinitoksiini, soveltuu pienialaisten ryppyjen korjaamiseen. Laserkuorinnalla voidaan korjata koko kasvojen ikääntymismuutoksia. Se tehdään anestesiassa ja vaatii pitkän toipumisajan. Plastiikkakirurgin suorittama kasvojen kohotusleikkaus puolestaan korjaa voimakkaammin löystyneen ihon.

Lasertekniikassa lasersäde tunkeutuu syvälle ihon verinahkaan lämmittäen kudosta. Lämmön vaikutuksesta iho kiristyy ja samalla ihon kollageenituotanto lisääntyy. Ikääntyneessä ihossa kollageeni on vaurioitunutta ja sen tuotanto on vähentynyt. Kollageenin korjaantumisen ja lisääntymisen seurauksena rypyt tasoittuvat. Nykyaikaisissa laserlaitteissa oleva jäähdytysjärjestelmä suojaa ihon pinta lämpövauriolta. Tämän vuoksi syvempiä ihokerroksia voidaan lämmittää tehokkaasti.

Laserhoidossa tarvitaan muutama hoitokerta

Laserkuorinnassa koko kasvot käsitellään lyhyillä laserpulsseilla 2-3 kertaan, tänä aikana silmät suojataan erikoislaseilla. Hoidon aikaista kipua voidaan tarvittaessa lievittää voidepuudutuksella ja ennen hoitoa otettavalla särkylääkkeellä. Toimenpiteen jälkeen iho punottaa ja kuumottaa lievästi muutaman tunnin ajan. Hoito toistetaan 3-4 viikon välein 3-4 kertaa. Uuden sidekudoksen muodostuminen kestää useita kuukausia ja lopullinen hoitotulos näkyy 3-6 kuukauden kuluttua.

Laserkuorinta sopii myös kaulan ryppyjen kiristykseen. Lisäksi kehon muiden alueiden pinnallista ihon rypistymistä ja löystymistä sekä tietyn tyyppisiä aknearpia voidaan laserkuorinnalla hoitaa. Mehiläisen lämmittävällä GentleYAG-laserlaitteella voidaan ikääntymismuutosten lisäksi poistaa alaraajojen pinnallisia verisuonia.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8