Vaivaisenluu

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa ukkovarvas alkaa hiljalleen kääntyä muihin varpaisiin päin. Pottuvarpaan sivuun syntynyt kyhmy muodostuu rustosta ja luusta.

Vaivaisenluun yksi altistava tekijä nuoremmilla ihmisillä ovat ahtaat, kapeakärkiset kengät. Iäkkäillä vaivaisenluu voi syntyä nivelkuluman eli artroosin seurauksena. Nivelkuluma voi olla perinnöllinen vaiva. Naisilla vaivaisenluu on lähes kymmenen kertaa yleisempi kuin miehillä.

Vaivaisenluun oireet

Virheasennon lisäksi vaivaisenluun tyypillisiä oireita ovat:

  • punoitus isovarpaan ulkosyrjässä
  • varpaan limapussin tulehdus
  • kuumottava kipu
  • varpaan tyvinivelen vaikea liikutettavuus
  • kävelyvaikeudet.

Jos vaivaisenluu vaikeuttaa perusliikkumista ja kipuilee säännöllisesti, kannattaa varata aika ortopedille leikkausmahdollisuuden tutkimista varten.

Vaivaisenluun hoito jalkaterapialla

Jalkaterapian keinoin voidaan helpottaa kipuja ja estää vaivaisenluun eteneminen sekä estää lisäongelmien syntymistä. Jalkaterapeutti ohjaa kenkien valintaan, tarvittaessa voi valmistaa varpaisiin yksilöllisiä silikoniortooseja tai pohjallisia sekä ohjata jalkajumppaan.

Lievänkin vaivaisenluun hoidossa voi olla hyödyllistä varata aika jalkaterapeutille saamaan ohjeita jalkineiden valinnasta, kenkäkiilojen käytöstä sekä mahdollisten känsien hoidosta.

Lieväasteiset vaivaisenluut eivät aina hyödy leikkaushoidosta. Leikkaukseen on tarpeellista hakeutua vain, jos virheasentoa ei saada tukitoimilla korjatuksi ja kivut haittaavat päivittäisiä toimia.

Vaivaisenluuleikkaus

Ennen leikkausta

Ennen leikkausta on hyvä huolehtia jalkaterän ihon ja kynsien kunnosta. Ihorikot varpaiden väleissä ja naarmut jalkaterässä voivat lisätä infektioriskiä. Myös kynsisieni voi aiheuttaa infektioriskin. Kynsilakat kannattaa poistaa varpaiden kynsistä ennen leikkausta.

Leikkaus ja leikkauksen kesto

Vaivaisenluuleikkaus tehdään tavallisesti selkäydinpuudutuksessa. Leikkaustapa valitaan potilaan iän, varpaan virheasennon vaikeusasteen, nivelen liikkuvuuden ja vaivan taustalla olevan syyn mukaan.

Vaivaisenluu leikkauksen kesto riippuu tekniikasta. Yleensä leikkaus kestää noin 1–1,5 tuntia.

Kotiutuminen

Vaivaisenluuleikkaukset ovat pääsääntöisesti päiväkirurgisia operaatioita ja kotiin pääsee vielä saman päivän aikana, mikäli potilaan yleistila sallii kotiutumisen ja kotona pärjäämisen. Jos potilas tietää jo etukäteen tarvitsevansa yöpymisen sairaalassa, kannattaa tästä mainita leikkauskoordinaattorille leikkausaikaa sovittaessa, jotta yöpyminen voidaan järjestää sujuvasti.

Kotihoito vaivaisenluuleikkauksen jälkeen

Leikkauksessa laitettua pehmustettua sidosta pidetään leikkaustekniikasta riippuen kolmesta vuorokaudesta ompeleiden poistoon asti. Joissain tapauksissa ompeleiden poiston jälkeen jalkaa sidotaan annettujen ohjeiden mukaisesti päivittäin neljän viikon ajan.

Liikkuminen vaivaisenluuleikkauksen jälkeen

Leikattu jalka on kipeä ainakin ensimmäisen viikon leikkauksen jälkeen. Säännöllinen kipulääkitys (esimerkiksi Panadol sekä tarvittaessa tulehduskipulääke), jalkaan annettava kylmähoito ja säären pitäminen kohoasennossa auttavat kivunhoidossa ja edistävät toipumista. Kipulääkkeitä on hyvä alussa ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa. Kokonaispalautumiseen on hyvä varata aikaa jopa 3–6 kuukautta.

Leikkauksen jälkeen käytetään kantakenkää tai resektiokenkää 4–6 viikon ajan ja varausta kevennetään kyynärsauvoilla.

Leikkaus rajoittaa autolla ajamista. Autolla saisi ajaa vasta, kun päkiäponnistus on sallittu, yleensä jälkikontrollin jälkeen. Jälkikontrolli on 4–6 viikon kohdalla, jolloin otetaan röntgenkuva ja aloitetaan kuntoutus fysioterapeutin ohjaamana.

Todennäköistä on että vaiva uusiutuu, jos jalan toimintahäiriöön ei puututa tai jos potilas jatkaa ahtaiden kenkien käyttöä.

Voit ottaa yhteyttä Mehiläisen sairaalaan tai poliklinikalle, jos huomaat leikatussa jalassasi tulehdusoireita, esimerkiksi kipua, voimakasta turvotusta, kuumotusta, punoitusta tai jatkuvaa haavasiteen läpi tulevaa kosteutta tai muuta poikkeavaa oiretta.

Soita asiakaspalveluun (0,084 €/min)

Asiantuntijana sivulla ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petteri Antonen.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7