Syömishäiriöt

Syömishäiriöt ovat sekä ruumiin että mielen sairauksia, joissa on kyse psyykkisestä häiriötilasta. Sairaudesta kärsivä pyrkii hallitsemaan psyykkisiä ongelmia kontrolloimalla omaa kehoaan. Syömisen säätely on keino suojata omaa mieltä ja käsitellä mahdollisia elämäntilanteeseen liittyviä vaikeuksia. Syömishäiriöön sairastuneen kuva kehostaan on väärä. Hän ei vastaanota toisen ihmisen vakuutteluja sopivasta painostaan tai laihuudesta vaan tuntee ja näkee itsensä lihavana.

Yleisimmät syömishäiriöt

Yleisimmät syömishäiriöt ovat anoreksia eli laihuushäiriö, jolloin anoreksiaa sairastavat kokevat itsensä liian lihaviksi. Painoa pyritään pudottamaan ja pitämään se alhaisena. Laihuushäiriö alkaa tyypillisesti laihdutusyrityksestä, joka johtaa syömättömyyskierteeksi.

Toinen yleinen syömishäiriö on bulimia, jossa toistuviin ahmimiskohtauksiin liittyy tyhjennysvaihe.

Epätyypilliset syömishäiriöt

Tavallisin epätyypillinen syömishäiriö on ahmimishäiriö (binge-eating disorder, BED), jossa ei esiinny bulimiaan liittyviä tyhjentämisrituaaleja. Toinen epätyypillinen syömishäiriö on ortoreksia, jolloin henkilö säätelee ja rajoittaa syömistään kohtuuttomasti pyrkiessään ravinnon terveellisyyteen

Anoreksia

Anoreksia saattaa alkaa harmittomana laihdutusyrityksenä, joka jää päälle. Monet sairastuneet ovat tunnollisia, itselleen vaativia, luotettavia ja usein harrastavat jotain urheilulajia aktiivisesti. Anoreksian tyypilliset piirteet ovat painon lasku ja laihuus. Laihuushäiriötä sairastavat kokevat itsensä liian lihaviksi. Heillä on pakonomainen tarve laihtua. Sairauteen liittyy usein masennusta ja ahdistuneisuutta. Anoreksiaan sairastava syö hyvin vähän tai hän pyrkii muuten rajoittamaan energiansaantinsa minimiin sekä liikkuu paljon, joskus turvaudutaan myös ulostus- ja nesteenpoistolääkkeisiin. Anoreksiaan sairastuneen oma kuva on vääristynyt ja laihduttaminen täyttää koko elämän.

Häiriö voi näkyä olemuksessa ja käyttäytymisessä monella tavalla. Henkilölle saattaa kehittyä rituaalinomaisia ruokailutottumuksia ja hän saattaa mielellään tehdä ruokaa, muttei kuitenkaan syö itse. Liikuntaa lisätään painon kurissapitämiseksi. Henkilö käyttää väljiä vaatteita laihuuden peittämiseksi, hän on väsynyt ja palelee helposti. Selvästi nälkiintynyt saattaa silti pitää itseään lihavana. Usein kuukautiset jäävät pois, ilmenee turvotusta ja kynsien lohkeilua.

Bulimia

Bulimia on ahmimishäiriö, jossa toistuviin ahmimiskohtauksiin liittyy tyhjennysvaihe. Monet bulimian komplikaatioista liittyvät toistuvaan oksenteluun. Monesti bulimiaan liittyy myös masennusta ja ahdistuneisuutta.

Ahmimishäiriöstä kärsivä ei pysty hallitsemaan syömistään vaan ajattelee paljon syömistä ja hänellä on voimakas halu syödä. Ahmimisen jälkeen tulee katumus ja oksentaminen. Ahmimishäiriötä sairastava tuntee olonsa liian lihavaksi ja pyrkii estämään ruoan lihottavat vaikutukset oksentamalla, syömättömyydellä tai joskus esimerkiksi ulostus- tai nesteenpoistolääkkeitä syömällä. Bulimia voi aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten sydämen rytmihäiriöitä, ruuansulatushäiriöitä, hampaiden eroosiota ja masennusta.

Ahmintahäiriö eli BED

BED eli ahmintahäiriö on vähemmän tunnettu syömishäiriön muoto. Ahmintahäiriössä ei esiinny bulimiaan liittyviä tyhjentämisrituaaleja ja seurauksena on on voimakas painonnousu. Häiriössä ihminen syö suuria ruokamääriä lyhyessä ajassa, vaikka hänellä ei ole nälkä. Bulimiasta poiketen, ahmintahäiriöinen ei kuitenkaan oksenna pois. Ahmiminen tapahtuu pitkin päivää ja yksin ollessa, koska henkilöä häpeää suuria ruokamääriään.

Ortoreksia

Ortoreksia on syömishäiriö, jonka taustalla on pakonomainen halu syödä mahdollisimman terveellisesti. Suurin osa päivästä saattaa kulua aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankintaan ja ruoan valmistukseen. Hän pyrkii syömään mahdollisimman oikein. Tämä kuitenkin saattaa johtaa laihtumiseen ja anoreksiaan. Ruokavalion muututtua rajoittuneeksi, saattaa se aiheuttaa puutostiloja. Ortoreksia ei ole hengenvaarallista, mutta rajoittaa arkea ja sosiaalista elämää.

Apua syömishäiriöihin

Syömishäiriöstä parantumisessa apunasi ovat psykoterapeuttimme. Jos kaipaat apua oikeanlaisen ruokavalion löytämiseen tai suhteesi ruokaan tuntuu ongelmalliselta, voit kääntyä ravitsemusterapeuttiemme puoleen. Asiantuntijoiden kanssa voit käsitellä elämääsi ja syömiseen liittyviä ongelmia sekä saat tarvittavaa apua toipumiseesi. Paluu normaaliin elämää on helpompaa, mitä nopeammin saat tarvitsemaasi apua ja tukea.

Lue lisää:

Syömishäiriöiden hoito

Syömishäiriöiden vaikutus hedelmällisyyteen 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Riikka Aalto
LL, Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.8
Kaija Aho Eerola
LT,psykiatrian EL,psykoterap.koul.erityispätevyys
Fabio Goderecci
Psykiatrian el, psykoterapeutti, TEO
Mika Hakala
LT, psykiatrian erikoislääkäri
9.8
syyskuu 2021viikko 38