Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia

Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia on psykiatrin arvioon perustuvaa psykoterapiaa, jota Kela myöntää työ- ja opiskelukyvyn ylläpitoon sekä takaisin työkykyiseksi kuntoutumiseen.

Voit saada Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa, jos

 • olet 16–67-vuotias
 • työ- tai opiskelukykyäsi uhkaa mielenterveyden häiriö, kuten masennus- tai ahdistusoireet
 • psykiatri on todennut mielenterveyden häiriön ja olet saanut siihen asianmukaista hoitoa vähintään kolmen kuukauden ajan
 • psykiatri arvioi, että tarvitset kuntoutuspsykoterapiaa työ- tai opiskelukykysi tukemiseksi tai parantamiseksi.

Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia on nimensä mukaisesti kuntouttavaa eikä se näin ollen sovellu kriisin tai muun akuutin tilanteen hoitoon. Akuuteissa tilanteissa esimerkiksi lyhytterapia voi olla toimivampi vaihtoehto.

Psykoterapian tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä häiriöitä ja niihin liittyvää kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä henkilön valmiuksia ratkaista itse ongelmiaan. Pidempikestoisten ja hankalampien häiriöiden kohdalla psykoterapiaa voidaan käyttää lääkehoitoon yhdistettynä. Psykoterapia on osoitettu vaikuttavaksi hoitomuodoksi useiden eri psyykkisten häiriöiden hoidossa. Hyvä ja luottamuksellinen hoitosuhde psykoterapeutin ja asiakkaan välillä on tärkeä asia hoidon onnistumisen kannalta.

Tutustu psykoterapeutteihimme

Lue lisää:
Psykoterapia
Kuntoutuspsykoterapia  (Kela.fi)

Näin haet Kelan tukemaa terapiaa

 1. Varaa aika psykiatrille
  Jos mielenterveyden häiriö, kuten masennus- tai ahdistusoireet, uhkaavat työ- tai opiskelukykyäsi, varaa aika psykiatrin vastaanotolle.

  Varaa aika psykiatrille

  Voit saada Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa silloin, jos psykiatri toteaa, että mielenterveyden häiriö uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi ja sen hoitoon tarvitaan juuri kuntouttavaa psykoterapiaa. Tilanteen arviointi ja toteaminen voivat vaatia 1–3 käyntiä psykiatrilla.
 2. Aloita kolmen kuukauden hoitojakso
  Kun psykiatri on todennut mielenterveyden häiriön ja päätynyt diagnoosiin, käynnistyy kolmen kuukauden pituinen seurantajakso, jonka aikana psykiatri arvioi tarpeesi Kelan korvaamaan kuntoutuspsykoterapiaan. Seurantajakson aikana tapaat psykiatria vielä vähintään yhden, mutta tarvittaessa useamman kerran. Suosittelemme, että käyt kaikki käynnit samalla psykiatrilla, jolta saat diagnoosin. Kun psykiatri on arvioinut tilanteesi ja todennut tarpeen Kelan korvaamalle kuntoutuspsykoterapialle, hän kirjoittaa sinulle B-lausunnon, jonka tarvitset liitteeksi Kelan hakemukseen.
 3. Valitse psykoterapeutti
  Psykiatri kirjaa lausuntoonsa hoitosuunnitelman ja suosittelee, minkä tyyppinen psykoterapia ja psykoterapeutti sopivat sinulle parhaiten. Kaikilla Mehiläisen psykoterapeuteilla on pätevyys antaa Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa. Tarkistathan tiedon asiantuntijan profiilisivulta.

  Tutustu psykoterapeutteihimme

  Jos tarvitset ohjausta ja neuvoja esimerkiksi oikean terapiasuuntauksen valinnassa sekä psykoterapeutin etsinnässä, varaa mielen neuvontakäynti. Mielen neuvontakäynti on matalan kynnyksen neuvontapalvelu, jossa käyt luottamuksellisesti läpi mielenterveyden asiantuntijan kanssa tilannettasi ja eri hoitovaihtoehtoja.
 4. Tee hakemus kuntoutuspsykoterapiaan Kelan sivuilla
  Kun olet läpikäynyt kolmen kuukauden hoitojakson psykiatrin kanssa, saanut diagnoosin ja B-lausunnon sekä löytänyt itsellesi sopivan, Kelan hyväksymän psykoterapeutin, voit hakea Kelan sivuilla tuettua kuntoutuspsykoterapiaa .

Kuntoutuspsykoterapian aloittaminen

Voit aloittaa terapiakäynnit jo ennen Kelan päätöstä, joka tulee sekä asiakkaalle että terapeutille noin viiden viikon kuluttua hakemuksen tekemisestä. Kun olet saanut päätöksen, voit hakea Kela-korvausta takautuvasti Kelan päätöksen jälkeen toteutuneista psykoterapiakäynneistä.

Kela myöntää tuen kuntoutuspsykoterapiaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Tämän jälkeen psykiatri arvioi tilanteesi ja kirjoittaa tarvittaessa uuden B-lausunnon seuraavan vuoden terapiaa varten. Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa voi saada enintään kolmen vuoden ajan. Psykoterapiaa korvataan enintään 80 kertaa / vuosi ja yhteensä enintään 200 kertaa.

Mitä Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia maksaa?

Psykoterapiakäynnin hinta voi vaihdella riippuen psykoterapeutista ja siitä, millaisessa psykoterapiassa käyt.

Mehiläisellä Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian hinta on keskimäärin 95–109 €/käyntikerta (pk-seutu, Tampere ja Turku) ja 85–99 €/ käyntikerta (muu Suomi). Hinnasta vähennetään Kela-korvaus 57,60 €/käyntikerta.

Voit tiedustella psykoterapian tarkempia hintoja asiakaspalvelustamme ajanvarauksen chatissa tai puhelimitse 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu psykoterapeutteihimme

Lisätietoa:
Kuntoutuspsykoterapiakorvauksen määrä  (Kela.fi)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tiina Grip
Psykoterapeutti
Tiina Haavisto
Psykoterapiakoulutettava
Anne Jääskeläinen
Psykoterapeutti
Pirjo Laitinen
Psykoterapeutti (ET), perheterapeutti

Lisää aiheesta