Hiivatulehdus miehellä

Hiivatulehdus on hiivasienen aiheuttama vaiva. Hiivatulehdus aiheuttaa muun muassa kutinaa genitaalialueilla ja terskan alueen tulehdusta. Hiivatulehdus on miehillä huomattavasti harvinaisempi kuin naisilla. Oireiden takia on hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

Lue myös: hiivatulehdus naisella

Miehen hiivatulehduksen oireet

Miehen hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat:

  • esinahan alla oleva erite
  • alapään alueen kutina
  • terskan ja esinahan punoitus

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Hiivasienen aiheuttajia on sekä kehossa että ympäristössämme. Hiivasienen kasvamiselle otollisia alustoja ovat etenkin kosteat ja lämpimät paikat. Esimerkiksi ahdas esinahka voi olla hiivatulehdukselle altistava tekijä.

Miten miehen hiivatulehdusta hoidetaan?

Miehen hiivatulehdusta hoidetaan hiivasienen hoitoon tarkoitetulla voiteella, jota voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Mikäli hiivatulehdus toistuu usein, voidaan harkita ympärileikkausta.

Milloin lääkärin vastaanotolle?

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, mikäli sinulla on hiivatulehdukseen viittaavia oireita, etkä ole varma oireiden aiheuttajasta tai mikäli hiivatulehdukset toistuvat. Lääkäriin on hyvä hakeutua myös, mikäli vaiva ei parane hoitovoiteen käytöstä huolimatta.

Varaa aika urologille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). (0,084 €/min)

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin urologeihin.

Artikkelissa asiantuntijana urologian erikoislääkäri, LT Henrikki Santti.

Asiantuntijat

Ari Hirvi
Urologian erikoislääkäri
Aivar Tilk
Urologian erikoislääkäri
9.3
Matti Laato
LT, prof., urologian ja kirurgian erik. lääk.
9.4
Ilkka Paaso
Urologian erikoislääkäri
Katso muut asiantuntijat