Leikkauksella eroon eturauhassyövästä

Eturauhasyöpä löytyy vuosittain noin 5000 suomalaiselta mieheltä. Syövän jäljille päästään usein miehen hakeutuessa lääkärille erilaisten virtsaamiseen liittyvien oireiden takia.

Avoleikkauksella saavutetaan eturauhassyövän hoidossa hyviä tuloksia. Nopean toipumisen ansiosta paluuta normaaliin elämänrytmiin ei tarvitse odottaa kauan.Oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve tai aloitusvaikeudet, virtsapakko-oire sekä virtsasuihkun heikkeneminen ja katkeilu. Oireet ovat samanlaisia kuin iän myötä tapahtuvassa normaalissa eturauhasen liikakasvussakin. Terveystarkastuksen seulonnassa syyn lisätutkimuksiin voi antaa myös verestä mitattavan PSA-merkkiaineen korkea pitoisuus.

- Mitä aiemmin syöpä löydetään, sitä paremmat ovat hoitomahdollisuudet, sanoo urologi Jaakko Salo Mehiläinen Töölöstä.

Varhaisvaiheen eturauhassyövän hoitomenetelmiä ovat perinteinen avoleikkaus, robottiavusteinen tähystysleikkaus ja sädehoito. Tyypillinen nukutuksessa tapahtuva avoleikkaus kestää 1,5-2 tuntia. Kotiin potilas pääsee yleensä toisena tai kolmantena päivänä toimenpiteestä.

Ennuste hyvä, erektio tallella

– Leikkaustulokset ovat tänä päivänä erittäin hyviä ja potilaiden toipuminen nopeaa. Virtsanpidätys- ja erektiokyky toimii leikkauksen jälkeen pääsääntöisesti hyvin ja potilaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä toimenpiteeseen, Salo kertoo.

– Parin kuukauden kuluttua potilaalta mitataan kerran PSA-arvo. Ensimmäiset kolme vuotta leikkauksesta seuraamme arvoja puolivuosittain ja sen jälkeen kerran vuodessa. PSA-arvo antaa viitteitä siitä onko tauti pysynyt poissa vai mahdollisesti uusiutunut, Salo sanoo.

Yli tuhat eturauhassyöpäpotilasta uransa aikana leikannut Salo pitää eturauhassyövän ennustetta hyvänä.

– Noin 20 prosentilla leikatuista voi vuosien mittaan esiintyä lievää PSA-arvojen nousua, mutta tilanne saadaan aisoihin sädehoidolla tai lääkityksellä. Kehittynyt avoleikkaustekniikka mahdollistaa nykyisin myös seksielämän jatkumisen. Mehiläisen potilaiden keskuudessa tehtyjen tutkimusten mukaan 90 % miehistä kokee seksielämänsä hyväksi myös leikkauksen jälkeen.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.8
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.5
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8
heinäkuu 2021viikko 30