Selvitä lapsen allergiaoireet

Lapsen epämääräisen allergisen oireilun syyt kannattaa aina selvittää. Hoidon ollessa kohdallaan lapsi voi paremmin.

Lapsen allerginen oireilu vaihtelee iän mukaan ja voi alkaa jo vauvaikäisenä. Lapsi saattaa kärsiä jo ensimmäisten kuukausien aikana atooppisesta ihottumasta. Osalle lapsista kehittyy myöhemmin ruoka-aineallergia ja lopulta siitepölyallergia tai astma. Kaikki nämä sairaudet kuuluvat samaan atooppisten sairauksien tautiperheeseen. Samalla lapsella voi esiintyä jopa kaikkia näitä tauteja, mutta tavallisimmin hänellä on vain jokin niistä.

- Jos vanhemmat eivät tiedä mitä oireet tarkoittavat, miten niihin pitäisi suhtautua ja miten oireita pitäisi hoitaa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Asioiden selkiyttämiseksi on tärkeää tutkia, mistä oireilussa on kysymys. Lääkäriin kannattaa tulla myös silloin, jos on saanut allergioista ristiriitaista tietoa eri lähteistä, eikä oikein tiedä mihin pitäisi uskoa, kiteyttää lasten allergologi Petri Kulmala Oulun Mehiläisestä.

Hänen mukaansa on hyvin tavallista, että vanhemmat epäilevät esimerkiksi ihottumaisen lapsensa sairastavan ruoka-allergiaa, vaikka kyseessä olisikin atooppinen ihottuma. Atooppinen ihottuma on ihon sairaus ja vaatii sen mukaisen hoidon.

Toisaalta pienellä osalla atooppista ihottumaa potevista jotkut ruoka-aineet todellakin pahentavat ihottumaa, joten oireilun syy kannattaa selvittää joka tapauksessa ohjatusti välttö-altistuskokeen ja oirepäiväkirjan avulla.

- Hankalahoitoinen ihottuma, voimakas reaktio johonkin ruoka-aineeseen, hengenahdistus ja muut voimakkaat reaktiot ovat aina merkkejä siitä, että lääkäriin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian, Kulmala muistuttaa.

Tasapainoa ja hyvää hoitoa

Hengitystieoireisiin, nenän niiskutukseen, aivasteluun ja silmien vuotamiseen on syytä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, jos niitä esiintyy lapsen leikkiessä eläinten kanssa tai siitepölyaikana. Ajallinen yhteys voi kieliä joko siitepölyallergiasta tai astmasta, jotka saadaan selville allergiatesteillä ja keuhkojen toimintakokeilla.

- Allergiat kannattaa selvittää, sillä niitä voidaan hoitaa tehokkaasti oireiden mukaisella lääkityksellä. Tavoitteena kaikkien allergisten sairauksien hoidossa on saavuttaa mahdollisimman vähäoireinen, tasapainoinen ja hyvä elämä, Petri Kulmala tiivistää.

Lue myös: Allergiatutkimukset

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri