
Asperger lapsella
Aspergerin oireyhtymä kuuluu autismikirjon häiriöiden sateenvarjonimikkeen alle. Suomessa Aspergerin oireyhtymä otettiin käyttöön diagnoosina 1990-luvulla, mutta diagnoosista ollaan luopumassa. Nykyään tämä autismin lievempi muoto nähdään osana laajaa autismin kirjoa.
Moni Asperger-lapsi tai -aikuinen ei ole saanut oireilleen diagnoosia, sillä he ovat voineet löytää oman paikkansa ja pärjätä yhteiskunnassa oireista huolimatta. Osa aikuisista on saanut Asperger-diagnoosin vasta hakeutuessaan aikuispsykiatrian asiakkaaksi muiden psyykkisten häiriöiden vuoksi.
Asperger-oireet lapsella
Aspergerin oireyhtymä diagnosoidaan usein vanhempana kuin lapsuusiän autismi.
Aspergerin oireyhtymälle tyypillisiä piirteitä ovat:
- Aspergerissa ei esiinny merkittävää kielellisen eikä älyllisen kehityksen viivästymää. Sen sijaan henkilön yleinen älykkyystaso voi olla normaalia korkeampi.
- Muilta osin Asperger-ihmisten oireet vastaavat autismikirjon häiriöiden oireita, jotka näkyvät muun muassa vuorovaikutustilanteissa ja ajattelun ja toiminnan rajoittuneisuudessa.
Aspergerin hoito
Myös Asperger-diagnoosin saaneet ihmiset voivat tarvita tukea, erityisesti, jos henkilöllä on liitännäisiä diagnooseja. Käänny lääkärin puoleen, jos lapsellasi on Asperger-oireita, jotka hankaloittavat elämää. Esimerkiksi lastenpsykiatrille voi varata ajan suoraan ilman lähetettä. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin lastenpsykiatreihin.
Mehiläinen Terapiapalvelut tarjoaa yksilöllisiä terapia- ja tutkimuspalveluita lapsille, nuorille ja aikuisille.
Tutustu Mehiläisen Terapiapalveluihin
Asiantuntijoina artikkelissa lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Pekka Räisänen ja neuropsykologi Ulla Boshkov.
Asiantuntijat ja toimipisteet



