Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan hyvä toiminta ja lantionpohjan lihasten kunto ovat tärkeitä naisen ja miehen kehon hyvinvoinnille. Usein lantionpohjan lihasten tärkeys huomataan vasta sitten, kun niiden toiminta häiriintyy.

Lantionpohjan lihasten tehtävä

Lantionpohjan lihakset osallistuvat virtsa- ja ulostetoimintojen säätelyyn yhdessä virtsaputken ja peräsuolen sulkijalihasten kanssa. Ne tukevat erityisesti virtsaputkea, peräsuolta ja naisilla emätintä. Lantionpohjan lihasten heikkous voi olla epätyydyttävän yhdynnän kokemuksen taustalla sekä naisilla että miehillä.

Lantionpohjan tärkeänä tehtävänä on estää sisäelinten laskeumaa erityisesti ikääntyessä ja naisilla alatiesynnytysten jälkeen. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset tukevat myös alaselkää ja vaikuttavat ryhtiin.

Lantionpohjan lihaksilla ja lantionpohjan runsaalla tuntohermotuksella on suuri merkitys seksuaalitoiminnoissa ja tyydyttävän seksuaalielämän ylläpitäjänä.

Lue lisää: 7 myyttiä lantionpohjan lihaksista

Lantionpohjan lihakset ja seksi

Lihasten rytminen supisteleminen yhdynnän ja orgasmin aikana luovat osaltaan mielihyvän kokemusta. Seksuaalitoimintojen häiriöt eivät aina johdu heikoista lantionpohjan lihaksista. Taustalla voi olla myös lantionpohjan lihasten yliaktiivisuus. Tällöin lihasten rentouttamiskyky yhdynnän aikana on tärkeää mielihyvän kokemiseksi.

Teksti: Fysioterapeutti Jaana Kyllönen, Mehiläinen

Lue lisää lantionpohjan toiminnasta:

Lantionpohjan lihasten ongelmia

Raskaus ja lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihakset ja liikunta

Lantionpohjan lihasten treeni

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.8
Christoffer Andersson
OMT-fysioterapeutti
9.6
Jari Anttila
Fysioterapeutti, OMT
9.6
lokakuu 2021viikko 42