Koronatodistus

Voit tarvita todistuksen negatiivisesta koronavirustestituloksesta esimerkiksi matkustettaessa. Matkan kohdemaa tai lentoyhtiö saattavat edellyttää matkustajilta tiettyä koronavirustestiä, negatiivista koronatestin tulosta sekä todistusta siitä. Saatat tarvita lentomatkalle myös erillisen fit to fly -todistuksen, mikäli terveydentilasi sitä edellyttää. Jos siis olet lähdössä matkalle, tarkasta ennen matkaasi ajantasaiset maahantulosäädökset, testivaateet ja todistustarpeet lehtoyhtiöltäsi sekä kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Lue myös: Koronavirustestit Mehiläisessä

Miten saan koronatodistuksen?

Mikäli tarvitset negatiivisesta koronatestistä todistuksen, se on mahdollista saada testituloksen valmistuttua.

Kun testituloksesi on valmistunut ja osoittautunut negatiiviseksi, saat negatiivisen koronatodistuksen sähköisenä automaattisesti OmaMehiläinen -palveluun, josta voit tulostaa todistuksen tarvittaessa. Sähköinen todistus on maksuton.

Todistus löytyy OmaMehiläinen -palvelusta koronatestin lähetekäynnin kirjauksen yhteydestä, kohdasta Sairauspoissaolo. Todistuksen saa auki painamalla AVAA-kuvaketta. Sähköinen todistus on maksuton.

Koronatodistus löytyy Oma Mehiläisestä, kohdasta Sairauspoissaolo

Sähköinen todistus ei välttämättä ole riittävä matkustusta varten. Suosittelemme matkailulähtöiseen tarpeeseen aina paperista kynäallekirjoitettua todistusta, jonka voit noutaa mistä tahansa Mehiläisen lääkärikeskuksesta. Voit saada todistuksen hakemalla sen paikan päältä lääkärikeskuksen vastaanottotiskiltä. Todistusta noutaessasi otathan henkilötodistuksen mukaasi. Lääkärikeskuksesta noudetun todistuksen hinta on 23 €. Todistukset ovat aina englanninkielisiä.

Negatiivisella koronatestitodistuksella todistetaan, että laboratoriotutkimuksen perusteella antamasi covid-19-näyte on ollut negatiivinen. Huomioithan, että pelkkä negatiivinen koronatestitodistus ei ole fit to fly -todistus eikä ota kantaa muulta osin matkustajan terveydentilaan suhteessa lentämisen turvallisuuteen.

Miten saan fit to fly -todistuksen?

Mikäli aiot matkustaa lentokoneella kotimaassa tai ulkomaille ja sinulla on terveydellisiä haasteita tai olet esimerkiksi raskaana, saatat tarvita erillisen lääkärin kannanoton matkustusturvallisuudestasi. Tällöin puhutaan fit to fly -todistuksesta, jossa lääkäri ottaa kantaa kykyysi matkustaa lentokoneessa. Muista aina itse tarkistaa etukäteen lentoyhtiöstäsi matkaasi varten vaaditut todistustarpeet.

Mikäli tarvitset negatiivisen koronatestitodistuksen lisäksi lääkärin kirjoittamaa fit to fly -todistusta, jossa otetaan kantaa covid 19-testitulokseen, voit varata ajan lääkärille heti negatiivisen testituloksen valmistuttua ja varmistuttua – vaikka samalle päivälle. Fit to fly -todistuksen hinta on alkaen 124 €. Yleensä yleislääkärin tekemä fit to fly -todistus on riittävä.

Lue myös: THL – Matkustaminen ja koronaviruspandemia 

Kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen ja matkustamiseen liittyen

Tarvitsenko koronatestin ennen matkaani?

Jos suunnittelet ulkomaanmatkaa, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Jotkin maat edellyttävät kaikilta maahan saapuvilta matkustajilta negatiivista koronavirustestin tulosta ja todistusta siitä. Tarkasta siis ennen matkaa ajantasaiset maahantulosäädökset, testivaateet ja todistustarpeet kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Tietoa rajoituksista eri maiden osalta löytyy mm. oheisilta sivustoilta:

Miten pääsen koronatestiin ennen matkaa?

Koronatestiin tarvitaan aina lähete. Kätevimmin saat lähetteen Mehiläisen Digiklinikalta. Lähetteen voi myös saada esim. työterveyshuolloista, jos kyse on työmatkasta.

Kun sinulla on lähete, voit hakeutua mihin tahansa Mehiläisen testausasemalle. Asemat löydät verkkosivuiltamme.

Mitä lähete, testi ja todistus maksavat?
  • Digiklinikkakäynti: 41,90 €
  • Koronatesti: 249 €
  • Todistus negatiivisesta testituloksesta: 23 €
Kuinka nopeasti saan koronatestituloksen?

Oireettomilta matkustajien testaamiseen käytetään yleisimmin PCR-testiä. Testin vastaus valmistuu 1–2 vuorokaudessa. Espoon Otaniemen-, Vantaan Tikkurilan-, Helsingin Messukeskuksen-, Hernesaaren Drive-in Express- sekä Jyväskylän Drive-in Express -testausasemilta on mahdollisuus saada testitulos jopa kuudessa tunnissa.

Huomioithan testin valmistumiseen kuluvan ajan, mikäli kohdemaa vaatii negatiivista testitulosta tietyn aikarajan sisällä.

Kuinka paljon ennen matkaa koronatestin voi tehdä?

Vaihtelee maittain. Matkustajan on tarkastettava ja huomioitava aikarajoitteet. Edellytyksenä voi esimerkiksi olla, että negatiivinen testi on otettu alle 72 h ennen maahan saapumista.

Mistä saan koronatestituloksen?

Testituloksen näet sen valmistuttua OmaMehiläinen-palvelusta. Testitulokset valmistuvat ympäri vuorokauden, joten vastaus voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Jos kyseessä on alaikäisen lapsen tutkimustulos, varmistathan, että olet tehnyt ennen näytteenottoon tuloa perheliitoksen OmaMehiläiseen tulosten saamiseksi.

Tarvitsenko todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta?

Jotkin maat edellyttävät kaikilta maahan saapuvilta matkustajilta negatiivista koronavirustestin tulosta ja todistusta siitä. Koska kyse on maakohtaista säännöistä, selvitä todistustarve hyvissä ajoin ennen matkaasi. Myös lentoyhtiöillä voi olla omia ohjeita matkustajilta vaadittavista todistuksista ennen lennolle pääsyä. Ota nekin huomioon matkaa suunnitellessasi.

Jos tarvitset todistuksen negatiivisesta koronatestistä, saat sen negatiivisen testituloksesi valmistuttua. Lue lisää todistuksesta.

Huomio mahdolliset maakohtaiset negatiivisen testituloksen aikarajoitteet.

Tarvitsenko muita todistuksia, esim. fit to fly?

On maa- ja lehtoyhtiökohtaista, millaisia todistuksia matkustajilta vaaditaan. Joskus riittää negatiivinen koronatodistus, mutta on mahdollista, että kohdemaa tai lentoyhtiö vaatii negatiivisen koronatodistuksen lisäksi muun muassa lääkärin kirjoittamaa todistusta, niin sanottua fit to fly -todistusta. Tarkasta siis todistusvaatimukset hyvissä ajoin ennen matkaasi.

Mikäli tarvitset lääkärin todistusta, varaa aika lääkärin vastaanotolle.

Mitä eroa on koronatodistuksella ja fit to fly -todistuksella?

Koronatodistus eli todistus negatiivisesta koronatestituloksesta todistaa ainoastaan se, että covid-19-näytteesi on ollut negatiivinen. Se ei ota kantaa muulta osin terveydentilaasi suhteessa lentämisen turvallisuuteen.

Fit to fly -todistus taas on lääkärin kannanotto matkustusturvallisuudestasi. Mikäli aiot matkustaa lentokoneella kotimaassa tai ulkomaille ja sinulla on terveydellisiä haasteita tai olet esimerkiksi raskaana, saatat tarvita fit to fly -todistuksen eli erillisen lääkärin kannanoton matkustusturvallisuudestasi.

Muista aina itse tarkistaa etukäteen lentoyhtiöstäsi matkaasi varten vaaditut todistustarpeet.

Jos koronatesti on positiivinen ennen matkaa, miten toimin silloin?

Jos koronanäytteesi osoittautuu positiiviseksi, saat tällöin karanteenimääräyksen ja matkasi peruuntuu.

Jos tarvitset erikseen lääkärintodistuksen lento/matka/vakuutusyhtiötä varten, ota yhteys lääkäriin Digiklinikalla tai etävastaanotolla. Digiklinikalla asiointi maksaa 41,90 € ja etälääkärin vastaanotto laskutetaan aikaperusteisesti käytetyn ajan mukaan.

Mitä tarkoittaa omaehtoinen karanteeni?

Matkan jälkeinen omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että sinun tulee matkan jälkeen välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin aina kun mahdollista ja pysyä kotona. Matkan jälkeinen omaehtoinen karanteeni kestää 10 vuorokautta. Kun noudatat omaehtoista karanteenia, suojaat muita tartunnoilta.

Omaehtoisessa karanteenissa välttämätön liikkuminen on mahdollista. Välttämätöntä liikkumista on esimerkiksi lääkärissä käynti. Käytä liikkuessasi kasvomaskia ja muista pitää riittävä turvaväli. Aikuisilla työhön ja lapsilla hoitoon/kouluun meneminen ei ole suositeltavaa omaehtoisen karanteenin aikana.

Lue myös: THL – Matkustaminen ja koronaviruspandemia 

Milloin omaehtoista karanteenia suositellaan?

12.10.2020 alkaen matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maista, suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella negatiivisella koronavirustestillä.

Lue myös:
Valtioneuvosto – Maahantulon rajoitukset 
THL – Matkustaminen ja koronaviruspandemia 

Voiko omaehtoista karanteenia lyhentää testeillä?

Omaehtoista karanteenia voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä:

  • Jos sinulla on korkeintaan 72 h vanha todistus negatiivisesta koronatestistä Suomeen saapuessasi, voit mennä toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos molemmat testit ovat negatiivisia, omaehtoinen karanteenisi päättyy.
  • Jos sinulla ei ole maahan saapuessasi alle 72 h vanhaa negatiivista koronatestitodistusta, käy testissä heti maahan saavuttuasi ja toisessa testissä aikaisintaan 72h ensimmäisestä testistä. Jos molemmat testit ovat negatiivisia, omaehtoinen karanteenisi päättyy.

Testituloksia odotellessasi pysy omaehtoisessa karanteenissa ohjeita noudattaen.

Miten pääsen testiin matkan jälkeen?

Koronatestiin tarvitaan aina lähete. Kätevimmin saat lähetteen Mehiläisen Digiklinikalta.
Kun sinulla on lähete, voit hakeutua mihin tahansa Mehiläisen testausasemalle. Asemat löydät verkkoisvuiltamme.