Mistä ripuli johtuu? Lääkäri kertoo

Ripuli voi johtua monesta asiasta kuten ruokamyrkytyksestä tai koronaviruksesta. Jatkuva ripuli tai äkillinen ripuli saattavat olla syitä hakeutua lääkäriin.

Ripuli tarkoittaa sitä, kun ulostamisen tarve on lisääntynyt ja ulosteen koostumus on muuttunut kiinteästä pehmeäksi tai jopa vetiseksi.

Mikä voi aiheuttaa ripulin?

Kun jännität, alkaako vatsassasi kuplia? Ripulin taustalla voi olla hetkellinen stressivatsa. Monet ruoka-aineet, kuten maitotuotteet, viljat, kahvi ja alkoholi voivat aiheuttaa joillekin löysää vatsaa.

Ripuli voi kuitenkin johtua monista sairauksista, kuten tulehduksellisesta suolistosairaudesta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo listasi 16 mahdollista syytä ripulille:

Lue myös:
8 x keliakin yleisimmät oireet

Ripuli vaivaa – milloin lääkäriin?

Jos huomaat, että ripuliin liittyy hälyttäviä oireita, kuten laihtumista, kuumetta, väsymystä, kipuja tai verta ulosteessa, on mentävä lääkäriin. Tällöin ripuli voi olla merkki jostain sairaudesta.

Jos ripuliin liittyy iho-oireita, kuten ihottumaa tai aftoja, kyseessä voi olla keliakia tai Crohnin tauti.

Lääkäri tekee vastaanotolla alkuhaastattelun ja ottaa todennäköisesti peruslaboratoriokokeita. Niiden avulla poissuljetaan esimerkiksi keliakia ja laktoosi-intoleranssi. Ulostenäytteistä voidaan tutkia parasiitteja ja bakteereja. Crohnin tautia ja haavaista paksusuolentulehdusta epäiltäessä otetaan seulontanäyte, joka voi viitata näihin suolistosairauksiin.

Ripulia voit itsehoidon lisäksi yrittää hoitaa apteekin itsehoitovalmisteilla, kuten loperamidilla tai kuitulisillä. Suoliston mikrobiston vahvistaminen saattaa auttaa. Tähän tarkoitukseen kannattaa kokeilla probiootteja.

Jos laboratoriokokeissa ilmenee jotain poikkeavaa tai hoidon yritykset eivät auta ripuliin, voidaan miettiä paksusuolen tähystystä. Mahalaukun tähystys saatetaan tehdä silloin, jos diagnoosiksi epäillään keliakiaa. Ensisijaisesti keliakia kuitenkin nykyään tutkitaan tarkistamalla veren vasta-aineet. Koholla olevat vasta-aineet riittävät yleensä keliakiadiagnoosiksi.

Varaa aika gastroenterologille

Lue myös:
Mahalaukun ja suolen tähystys – milloin tutkimuksiin?

Miten ripulia voi hoitaa itse, ennaltaehkäistä ja mikä auttaa ripuliin?

Jos kärsit infektiosta aiheutuvasta ripulista, paranee se usein itsestään. Tärkeää on kuitenkin, että huolehdit riittävästä nesteiden saannista.

Ripulia voit myös yrittää hoitaa ja ehkäistä ruokavaliolla. Laktoosin ja gluteenin välttäminen voi joillakin auttaa. Myös muun muassa alkoholi, kahvi, maito, palkokasvit, rasvainen ruoka voivat ärsyttää vatsaa ja näin aiheuttaa tai pahentaa ripulia.

Jos ripulin taustalla on toiminnallista vatsavaivaa, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, voit kokeilla fodmap-ruokavaliota, jossa vältetään tiettyjä, oireita aiheuttavia hiilihydraatteja, kuten ruista, vehnää ja ohraa.

Ripulia voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.4

Lisää aiheesta