Nilkan murtuma

Nilkkamurtumassa sääri- tai pohjeluun alaosaan eli ns. kehräsluiden alueelle tulee halkeama. Nilkan murtuma on alaraajan vaurioista tyypillisin.

Nilkkamurtuman aiheuttaa yleensä jalkaan kohdistunut kova isku tai nilkan liikelaajuuden ylittävä vääntyminen tai kiertyminen esim. kaatumisen seurauksena. Tällöin luu murtuu ja saattaa jäädä väärään asentoon, jolloin jalan päälle ei pysty enää varaamaan painoa.

Murtuma vaatii aina lääkärin hoitoa

Nilkan virheasento on tavallisesti merkki murtumasta. Nilkkamurtuman oireita kivun lisäksi ovat turvotus sekä laaja-alainen mustelma. Jalka ei kestä sen päälle varaamista.

Nilkkamurtuma ei korjaannu itsestään, vaan se vaatii aina lääkärin hoitoa. Kun epäilet nilkkamurtumaa, vammakohtaan on hyvä ensihoitona laittaa kylmäpussi (lunta tai jäätä), nostaa jalka koholle ja tukea sidoksella. Näin nilkan turvotus vähenee ja kipu hellittää.

Toisinaan murtuman asento saattaa olla hyvä, jolloin nilkka kipsataan noin kuuden viikon ajaksi. Mikäli murtuman asento todetaan huonoksi, päädytään leikkaushoitoon, jossa murtuma korjataan levyillä ja ruuveilla. Leikkauksen jälkeen jalkaan tehdään kipsisaapas noin kuuden viikon ajaksi.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.8

Lisää aiheesta