HIV ja AIDS

HIV:n voi saada suojaamattoman seksin tai pistosten kautta leviävästä HI-viruksesta. HI-virus saa aikaan pysyvän infektion, joka tuhoaa ihmisen puolustusjärjestelmää. HIV:n aikainen toteaminen testein on tärkeää hoidon onnistumiseksi.

HIV-tartunta

HI-virus voi tarttua ihmisestä toiseen veren, siemennesteen, emättimen sekä kohdunkaulan eritteiden ja äidinmaidon välityksellä. Virustartunnan voi saada suojaamattoman seksin lisäksi veriteitse (esim. huumeiden käytössä tartunta voi levitä käyttämällä samoja neuloja). HI-virus voi siirtyä myös odottavasta äidistä sikiöön. Terveen ihon läpi HI-virus ei pääse, joten tavanomaisissa sosiaalisissa kontakteissa ei ole tartuntavaaraa.

HIV ja ehkäisy

Seksin kautta tarttuvalta HIV:ltä suojaa kondomi.

HIV ja oireet

Vajaa puolet tartunnan saaneista saa seuraavia ensioireita 2–6 viikon kuluttua tartunnasta:

  • kuume
  • kurkkukipu
  • ihottuma
  • lihaskivut
  • nivelvaivat
  • päänsärky
  • suurentuneita imusolmukkeita

Ensivaiheen oireet häviät noin kuukaudessa. Ensivaiheen oireiden alussa tartunta ei vielä välttämättä näy verikokeissa.

HIV-testi

Jos epäilet HIV-tartuntaa suojaamattoman seksikontaktin tai käytetyn injektioneulan vuoksi, voidaan tartunta selvittää verikokeiden avulla. Osa tartunnan saaneista voidaan löytää vasta-ainetesteillä jo kolmen viikon kuluttua tartunnasta. Negatiivinen testitulos on kuitenkin luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

AIDS

HIV ja AIDS eivät ole samoja asioita, eikä kaikilla HIV-tartunnan saaneilla ole AIDS:ia. AIDS on HIV-infektion vaihe, jossa ihmisen elimistön puolustuskyky laskee merkittävästi.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.4
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.5
joulukuu 2021viikko 48