HIV ja AIDS

HIV:n voi saada suojaamattoman seksin tai pistosten kautta leviävästä HI-viruksesta. HI-virus saa aikaan pysyvän infektion, joka tuhoaa ihmisen puolustusjärjestelmää. HIV:n aikainen toteaminen testein on tärkeää, jotta hoito onnistuu mahdollisimman hyvin.

Näin varaat ajan HIV-testiin

HIV-testiin voi tulla myös ilman lähetettä. Jos asioit ilman lähetettä, niin huomioi kuitenkin nämä seikat. HIV-testiin tuleminen ei vaadi sinulta esivalmisteluja eli HIV-testiä varten ei tarvitse esimerkiksi paastota.

Voit varata ajan HIV-testiä varten haluamaasi Mehiläisen laboratorion näytteenottoon.

Varaa aika näytteenottoon

Lue myös:
Mitä laboratoriotutkimus maksaa?
Voinko tulla laboratorioon ilman lähetettä?
Lisätietoa laboratoriotutkimuksista ja tuloksista

HIV - tarttuminen

HI-virus voi tarttua ihmisestä toiseen veren tai siemennesteen välityksellä. Odottavasta äidistä HI-virus voi tarttua lapseen raskauden tai synnytyksen aikana emättimen ja kohdunkaulan eritteiden välityksellä.

Suojaamattoman seksin kautta tarttuvalta HIV:ltä suojaa kondomi. Veriteitse virustartunnan voi saada esimerkiksi jakamalla samoja neuloja suonensisäisten huumeiden käytössä. Terveen ihon läpi HI-virus ei pääse, joten tavanomaisissa sosiaalisissa kontakteissa ei ole tartuntavaaraa.

Jos HIV:lle altistuu työn kautta, esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökunta, poliisit, turvamiehet tai siivoojat, pitäisi ottaa välittömästi yhteys joko päivystävään lääkärin tai työterveyshuoltoon. Työperäisissä altistustilanteissa pitää noudattaa työpaikan ohjeistusta ja toimia välittömästi niiden ohjeiden mukaisesti.

HIV-lääkitys ennaltaehkäisevästi tai jälkiehkäisynä

Jos riski altistua HIV-virukselle on korkea, henkilölle voidaan määrätä HIV:tä ennaltaehkäisevä PREP-lääkitys (pre-exposure prophylaxis) tai PEP-jälkiehkäisylääkitys (post-exposure propylaxis).

PREP (pre-exposure prophylaxis) on HIV:tä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka on tarkoitettu HIV-negatiivisten, seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään HIV-tartuntaa. Ennaltaehkäisevää lääkitystä suositellaan henkilöille, jotka ovat korkeassa HIV-riskissä. PREP-lääkitys otetaan ennen HI-virukselle altistumista ja oikein käytettynä se ehkäisee tehokkaasti HIV-tartuntoja. Suomessa julkisen terveydenhuollon piirissä PREP-hoito (lääkkeet ja seuranta) on käyttäjilleen maksuton.

PEP (post-exposure propylaxis) on HIV:n jälkiehkäisylääkitys, jonka lääkäri voi määrätä tilanteissa, joissa on kohonnut riski saada HIV-tartunta. Kun lääkitys aloitetaan 72 tunnin sisällä altistuksesta, se pienentää HIV:n tarttumisriskiä. Suomessa infektiolääkärit ovat antaneet suosituksen suojaamattomaan seksiin liittyvästä HIV:n jälkiehkäisyn tarpeesta.

HIV ja oireet - ihottuma tyypillistä

Vajaa puolet tartunnan saaneista saa seuraavia ensioireita 2–6 viikon kuluttua tartunnasta. Tyypillisiä HIV:n oireita ovat:

  • kuume
  • kurkkukipu
  • ihottuma
  • lihaskivut
  • nivelvaivat
  • päänsärky
  • suurentuneita imusolmukkeita

Ensivaiheen oireet häviät noin kuukaudessa. Ensivaiheen oireiden alussa tartunta ei vielä välttämättä näy verikokeissa.

HIV-infektio voi olla useita vuosia oireeton. Kun vastustuskyky heikentyy, osalla potilaista alkaa esiintyä yleisoireita, kuten laihtumista, ripulia, yöhikoilua, toistuvaa tai laajaa herpestä tai vyöruusua.

HIV-testi

Jos epäilet HIV-tartuntaa suojaamattoman seksikontaktin tai käytetyn injektioneulan vuoksi, on syytä tehdä hiv-testi. Tartunnan voi selvittää verikokeilla. HIV-testiin kannattaa hakeutua oireettomassa vaiheessa, noin kuukauden kuluttua mahdollisesta altistumisesta. Osa tartunnoista voidaan todeta vasta-ainetesteillä jo kolmen viikon kuluttua tartunnasta. Negatiivinen HIV-testitulos on kuitenkin luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

Varaa aika näytteenottoon

AIDS ja oireet

HIV ja AIDS eivät ole samoja asioita, eikä kaikilla HIV-tartunnan saaneilla ole AIDS:ia. Jos HIV-tartuntaa ei todeta ja hoideta ajoissa, HIV-infektio etenee AIDS-vaiheeseen, jossa ihmisen elimistön puolustuskyky laskee merkittävästi. Noin joka kymmenes tartunta todetaan vasta AIDS-vaiheessa. AIDS-vaiheessa oireina ovat sairastumiset tiettyjen epätavallisten taudinaiheuttajien aikaansaamiin infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen, tuberkuloosiin tai ruokatorven hiivasieni-infektioon, tai virusten aiheuttamiin syöpiin, kuten Kaposin sarkoomaan.

HIV-tartunnan saanut välttyy AIDS-vaiheen ongelmilta ja oireilta, jos hakeutuu HIV-testiin oireettomassa vaiheessa tartunnan jälkeen.

HIV - hoito

HIV-infektiota hoidetaan 2–3 lääkkeen yhdistelmälääkityksellä, joka estää viruksen lisääntymisen ja laskee veren HI-viruspitoisuuden niin matalalle tasolle, ettei sitä voida mitata. HIV:iä hoidetaan elinikäisellä lääkityksellä, joka pitää yllä elimistön puolustuskykyä ja palauttaa heikentyneen puolustuskyvyn.

HIV:sta ei voi täysin parantua, mutta nykyisen tehokkaan HIV-lääkityshoidon ansiosta suuri enemmistö HIV-tartunnan saaneista ei koskaan sairastu mihinkään AIDS-sairauteen tai saa muitakaan tartuntaan liittyviä oireita. HIV-tartunta ei myöskään lyhennä elinikää, vaan tartunnan saanut voi esimerkiksi saada lapsia ja elää tavallista elämää.

Epäiletkö seksitautia tai haluatko käydä testissä?

Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärillemme verkkoajanvarauksesta  tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ihotautilääkärille

Asiantuntijana artikkelissa infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila.

Usein kysyttyä HIV:stä

Onko minulla HIV?

Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, olet altistunut verelle esimerkiksi käytetyn injektioneulan vuoksi tai sinulla on HIV-oireita, kannattaa mahdollinen tartunta selvittää verikokeiden avulla. HIV:n aikainen toteaminen on tärkeää hoidon onnistumiseksi.

HIV-testiin voi tulla ilman lähetettä. Jos asioit ilman lähetettä, niin huomioi kuitenkin nämä seikat. HIV-testiin tuleminen ei vaadi sinulta esivalmisteluja eli HIV-testiä varten ei tarvitse esimerkiksi paastota.

Voit varata ajan HIV-testiä varten haluamaasi Mehiläisen laboratorion näytteenottoon.

Varaa aika näytteenottoon

Miten HIV tarttuu?

HI-virus voi tarttua ihmisestä toiseen veren tai siemennesteen välityksellä. Odottavasta äidistä HI-virus voi tarttua lapseen raskauden tai synnytyksen aikana emättimen ja kohdunkaulan eritteiden välityksellä.

Mitkä ovat HIV:n oireet?

Vajaa puolet tartunnan saaneista saavat 2–6 viikon kuluttua tartunnasta ensioireita, joita ovat tyypillisesti kuume, kurkkukipu, ihottuma, lihaskivut, nivelvaivat, päänsärky ja suurentuneet imusolmukkeet. Ensivaiheen oireet häviävät noin kuukaudessa, eikä tartunta vielä välttämättä näy verikokeissa ensioireiden alussa. HIV-infektio voi olla useita vuosia oireeton. Kun vastustuskyky heikentyy, osalla potilaista alkaa esiintyä yleisoireita kuten laihtumista, ripulia, yöhikoilua, toistuvaa tai laajaa herpestä tai vyöruusua.

Voit varata ajan HIV-testiä varten haluamaasi Mehiläisen laboratorion näytteenottoon.

Varaa aika näytteenottoon

Miten pääsen HIV-testiin?

HIV-tartunta selviää verikokeiden avulla. Osa tartunnoista voidaan todeta vasta-ainetesteillä jo kolmen viikon kuluttua tartunnasta. Negatiivinen testitulos on kuitenkin luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

HIV-testiin tulee päästä helposti ja tarvittaessa anonyymisti. HIV-testejä tehdään Mehiläisen lisäksi terveyskeskuksissa, muissa yksityisen terveydenhuollon toimipisteissä ja sukupuolitautien poliklinikoilla. Myös esimerkiksi Hivpoint järjestää testausta. Apteekit ja Hivpointin verkkokauppa myyvät myös CE-merkittyä HIV-kotitestiä, jonka positiivinen tulos varmistetaan terveydenhuollossa.

Voit varata ajan Mehiläisen laboratorion näytteenottoon. Halutessasi voit tulla HIV-testiin myös ilman lähetettä. Jos asioit ilman lähetettä, niin huomioi kuitenkin nämä seikat. HIV-testiin tuleminen ei vaadi sinulta esivalmisteluja.

Varaa aika näytteenottoon

Mikä on PREP-lääkitys?

HIV:tä ennaltaehkäisevä PREP-lääkitystä (pre-exposure prophylaxis) suositellaan henkilöille, jotka ovat korkeassa HIV-riskissä. Ennaltaehkäisevä lääkitys on tarkoitettu HIV-negatiivisten, seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään HIV-tartuntaa. PREP-lääkitys otetaan ennen HI-virukselle altistumista ja oikein käytettynä se ehkäisee tehokkaasti HIV-tartuntoja.

Haluatko keskustella PREP-lääkityksestä asiantuntijan kanssa?

Varaa aika ihotautien erikoislääkärille

Mikä on PEP-lääkitys?

Lääkäri voi määrätä HIV:n PEP-jälkiehkäisylääkityksen (post-exposure propylaxis) tilanteissa, joissa on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Kun lääkitys aloitetaan 72 tunnin sisällä altistuksesta, se pienentää HIV:n tarttumisriskiä.

Haluatko keskustella PEP-lääkityksestä asiantuntijan kanssa?

Varaa aika ihotautien erikoislääkärille

Miten HIV:ta hoidetaan?

HI-virusinfektiota hoidetaan yhdistelmälääkityksellä, joka koostuu 2–3 yksilöllisesti valitusta lääkkeestä. HIV-lääkitys estää viruksen lisääntymisen ja laskee veren HI-viruspitoisuuden mittaamattoman matalalle tasolle. Elinikäinen lääkitys pitää yllä elimistön puolustuskykyä ja palauttaa heikentyneen puolustuskyvyn.

Voiko HIV:sta parantua?

HIV:sta ei voi täysin parantua, mutta nykyisen tehokkaan HIV-lääkityksen ansiosta suuri enemmistö HIV-tartunnan saaneista ei koskaan sairastu mihinkään AIDS-sairauteen tai saa muitakaan tartuntaan liittyviä oireita. HIV-tartunta ei myöskään lyhennä elinikää, vaan tartunnan saanut voi esimerkiksi saada lapsia ja elää tavallista elämää.

marraskuu 2022viikko 48