Hengenahdistus

Hengenahdistuksen tunne voi vaihdella normaalia helpommasta hengästymisestä tukehtumisen tunteeseen. Hengenahdistus liittyy usein keuhkosairauksiin, mutta sitä voivat aiheuttaa myös monet muut sairaudet. Äkillisesti alkaneessa hankalassa hengenahdistuksessa kannattaa soittaa herkästi hätänumeroon 112. Lievemmissä tilanteissa kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle turhaa viivyttelemättä.

Hengenahdistuksen oireet

Hengenahdistuksen yleisimpiä oireita ovat:

  • Hengitysvaikeudet (tukehtumisen tunne tai tunne, ettei ilma riitä)
  • Hengästyminen helposti
  • Painon tunne rinnan päällä

Hengenahdistus voi alkaa ja pahentua äkillisesti tai hitaasti, useiden viikkojen tai kuukausien kuluessa. Tyypillisiä syitä, jotka aiheuttavat hengenahdistusta:

Äkillisesti alkanut hengenahdistus

Muutaman tunnin tai vuorokauden kuluessa alkanut hengenahdistus

Viikkojen tai kuukausien aikana pahentuva hengenahdistus

Hengenahdistuksen hoito

Hengenahdistusta hoidetaan oireen aiheuttajan mukaisesti. Lääkäriin on hyvä hakeutua herkästi, jos huomaa hengästyvänsä selvästi helpommin kuin aikaisemmin. Jos hengenahdistus alkaa äkillisesti uutena oireena, kannattaa hoitoon hakeutua heti. Mikäli hengenahdistuksen syy on tiedossa, esimerkiksi astma- tai paniikkikohtaus, sitä voi hoitaa lääkäriltä saatujen hoito-ohjeiden mukaan.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Asiantuntijana artikkelissa yleislääketieteen erikoislääkäri Iiro Heikkilä.

Lähde: Terveyskirjasto

heinäkuu 2022viikko 27