Nukutushoito ja pelkopotilaat

Neljä henkilöä viidestä kokee hammaslääkärissä käynnin epämiellyttäväksi, ja osalla on konkreettinen hammaslääkäripelko.

Hammaslääkäripelko saattaa olla niin voimakasta, että se jarruttaa tai vähintään nostaa kynnystä hakeutua hoitoon, vaikka viimeisestä käynnistä olisi jo kauan aikaa.Ongelmat suussa ovat saattaneet kasautua ja hoidettavaa olisi jo paljon. Reikiintyneet hampaat ja tulehdukset suussa ovat kuitenkin yleisterveysriski.

- Missään nimessä hampaita ei kuitenkaan kannata jättää pelon vuoksi hoitamatta, sanoo Hammas Mehiläinen Forumin vastaava hammaslääkäri Johanna Rouhiainen.

- Pelosta huolimatta kannattaa varata aika hammaslääkärille ja keskustella eri vaihtoehdoista.

Rouhiaisen työpaikalla hampaita hoidetaan kuukausittain nukutuksessa. Osalla nukutuksessa hoidettavista on voimakas hammaslääkäripelko mutta muistakin syistä sitä tehdään.

Asiakkaalla saattaa olla esimerkiksi hankaluuksia suun auki pitämisessä, herkkä oksennusrefleksi tai paljon hoidettavaa. Myös lapsia voidaan hoitaa nukutuksessa.

- Monesti esimerkiksi pelkotilanteissa on jo käynyt niin, että hoidettavaa suuhun on ehtinyt kertyä paljon.

Rouhainen sanookin, että joskus nukutushammashoito voi olla ensiaskel takaisin hammashoidon pariin.

- Jos hoidettavaa on paljon, voidaan suurimmat työt hoitaa pois alta nukutuksessa ja sen jälkeen hammaslääkärikäyntejä jatketaan ennaltaehkäisevästi ja helppoja hoitoja tehden. Tärkeintä onkin luottamuksellisen potilas-lääkäri-suhteen luominen, Rouhiainen sanoo.

- Kun potilas voi luottaa hammaslääkäriinsä, pelkokin yleensä hälvenee ajan myötä, Rouhiainen vakuuttaa.

Kuinka nukutushoito sitten toimii?

Monelle tieto nukutuksessa tehtävistä hammashoidoista voi olla uutinen. Onko se oikeasti mahdollista ja eikö nukutus ole aina riski?
Rouhiainen vastaa, että nukutus on aina toimenpide, jota hoitaa nukutuksiin erikoistunut osaava anestesiatiimi. Sen lisäksi, että hammaslääkäri ja hammashoitaja hoitavat potilaan hampaita, paikalla ovat myös anestesialääkäri ja anestesiahoitaja.

- Hammaslääkäri tapaa potilaan aina ennen nukutusta ja anestesialääkäri on yhteydessä potilaaseen ennen toimenpidettä ja tekee arvionsa, voiko potilasta hoitaa nukutuksessa. Toimenpidettä varten pitää olla perusterve ihminen.

Hammas Mehiläisessä nukutushoidot ovat arkipäivää. Esimerkiksi Forumissa pidetään kuukausittain vakituiset anestesiapäivät, jolloin hoidon järjestäminen ja suunnittelu on mahdollisimman helppoa.

- Jotkut valitsevat nukutushammashoidon myös siksi, että haluavat hoitaa kaiken kerralla pois. Sillä vältetään usein viikkojen, joskus kuukausienkin jatkuva hammaslääkärissäkäyntirumba, Rouhiainen sanoo.

Nukutuksessa hoidettu potilas pääsee yleensä kotiin vielä samana päivänä. Töistä kannattaa kuitenkin varata pari seuraavaa päivää vapaaksi.

Haluatko lisätietoa nukutushammashoidosta? Ole yhteydessä osoitteeseen ajanvaraus@mehilainen.fi ja kerromme lisää!

Hinnasto
PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Varaa aika
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Varaa aika
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Varaa aika
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Varaa aika
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Varaa aika
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Varaa aika
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Varaa aika
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Varaa aika