Esteettinen hammashoito

Esteettisessä hammashoidossa voidaan muuttaa hampaiden ulkonäköä ja korjata toiminnallisia ongelmia. Hampaita voidaan esimerkiksi valkaista, oikoa ja korjata erilaisilla kuorilla ja laminaateilla. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että suu on terve. Terveellä suulla on edellytykset olla kaunis. Siksi hampaita kannattaa hoitaa hyvin. Esteettisellä hoidolla tervettä suuta voi kaunistaa entisestään.

Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisu voidaan tehdä suuhygienistin vastaanotolla tai kotona suuhun sopivien lusikoiden avulla. Usein suuhygienisti tekee ensivalkaisun, jonka jälkeen hampaat voi valkaista esimerkiksi vuoden päästä uudelleen itse kotona omiin ylä- ja alahampaisiin sopivilla lusikoilla. Myös yksittäisiä hampaita voi valkaista.

Hampaissa olevat paikat eivät vaalene hampaiden valkaisussa, sillä valkaisu vaalentaa vain hammaskudosta. Siksi paikkojen uusiminen voi olla tarpeen erikseen. Valkaisu kannattaa tehdä aina terveeseen suuhun, eli esimerkiksi hammaskivi ja värjäytymät on tärkeää poistaa ennen hampaiden valkaisua.

Hampaiden värjäymät ja värivirheet

Hammaskivi ja värjäytymät lähtevät suuhygienistin tekemässä hampaiden puhdistuksessa. Puhdistaminen voi vaikuttaa hampaiden yleisilmeeseen niin paljon, ettei valkaisu olekaan enää tarpeen. Hampaiden värjäytymistä aiheuttavat tupakka, kahvi, tee ja jotkut muut ruoka-aineet.

Sekä ruskeita että vaaleita laikkuja voi hoitaa suuhygienistin tekemällä white spot -hoidolla, joka korjaa hampaan pinnallisia vaurioita ja saattaa myös häivyttää ne kokonaan.

Hampaiden puuttuminen

Yleisin ja usein paras tapa korvata puuttuva hammas on implanttihoito. Siinä hammaslääkäri istuttaa puuttuvan hampaan paikalle leukaluuhun keinojuuren ja kruunun sen päälle.

Tyhjän hampaan paikka kannattaa korvata hammasimplantilla, sillä hampaiden asennoissa tapahtuu helposti muutoksia, jos hammasrivistä puuttuu hammas. Hampailla on taipumus kallistua aukkoa kohti ja puuttuvan hampaan vastapurija voi lähteä puhkeamaan lisää, eli pidentyä. Esteettisen haitan lisäksi hampaiden puuttuminen vaikeuttaa myös syömistä.

Hampaiden virheasennot

Hampaiden virheasentoja on monenlaisia. Hampaat voivat olla ahtautuneita, kiertyneitä, kallistuneita sekä yli- tai alipuhjenneita. Ahtautuminen tarkoittaa, että hampaat eivät mahdu hammaskaaressa tasaisesti vierekkäin. Virheasennot ja purentavirheet ovat yleensä geneettisiä, eli johtuvat esimerkiksi kasvojen muodosta. Hampaiden virheasentoja hoidetaan oikomishoidolla.

Lue myös: Invisalign-oikomishoito

Ikenien liiallinen näkyminen

Ienalueiden näkyminen on pitkälti geneettinen ominaisuus. Ienalueiden näkymistä voi kuitenkin vähentää oikomishoidolla ja pidentämällä hampaiden kruunuja.

Muut esteettiset haitat

Hampaita voi muotoilla laminaattien eli kuorien avulla monella tapaa. Hampaita voi esimerkiksi pidentää, pullistaa ja litistää. Laminaateilla voi korjata myös pieniä virheasentoja. Hymyä kannattaa tarkastella ja korjata aina kokonaisuutena, eikä yhtä tai kahta hammasta kerrallaan.

Hampaiden korjaaminen laminaateilla ja yhdistelmämuoveilla on yksinkertaista, nopeaa ja kustannustehokasta. Usein 1–3 hoitokertaa riittää halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Laminaatit ovat yleensä lasikeraamia tai maasälpäposliinia. Laminaatit ja yhdistelmämuovit ovat korkealaatuisia ja niillä saavutetaan kestävä lopputulos vaivattomasti.

Myös hampaiden välissä olevia rakoja ja kuluneita tai lyhentyneitä hampaita voidaan hoitaa.

Varaa aika hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Tutustu myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikkaan, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Artikkelissa asiantuntijana protetiikan erikoishammaslääkäri Kirsten Besuch.

Hinnasto
PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Varaa aika
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Varaa aika
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Varaa aika
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Varaa aika
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Varaa aika
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Varaa aika
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Varaa aika
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Varaa aika