GENNA-tutkimus

Kiitos mielenkiinnostasi, Genna-tutkimus on nyt täynnä.

Genna-tutkimuksessa yhdistetään peruslaboratoriokokeita, genomitietoa ja digitaalisia palveluita yksilöidyn ja henkilökohtaisen terveyspalvelun tarjoamiseksi. Tutkimus on tarkoitettu 1 000 vapaaehtoiselle 40-60-vuotiaalle henkilölle. Osallistumisen edellytyksenä on OmaMehiläinen-mobiilisovelluksen lataaminen. Tutkimuksen päämääränä on selvittää miten genomitiedon (tiedon perimästä) ja siihen pohjautuvan sepelvaltimotautiriskiarvion saaminen vaikuttaa yksilön terveyskäyttäytymiseen, ja siten sairauden ennaltaehkäisyyn.

Tutkimuksen toteuttaa Mehiläinen Oy sekä Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM, Helsingin yliopisto, jotka myös rahoittavat tutkimuksen. Osallistujat saavat tietoa henkilökohtaisesta sydän- ja verisuonitautien riskistään FIMM:n kehittämän KardioKompassi®-sovelluksen avulla ja halutessaan tukea Mehiläisen lääkäriltä elämäntapamuutoksen tekemiseen Digiklinikka-chatin kautta.

Kuka soveltuu tutkimukseen?

Sovellut tutkimukseen, jos

  • olet 40-60-vuotias
  • tupakoit tai painoindeksisi on yli 27 tai verenpaineesi yläpaine on yli 150

Valitettavasti et voi osallistua, jos olet raskaana tai sinulla on lääkärin toteama aivohalvaus, aivoverisuonitukos, aivoverivuoto, sydäninfarkti, sepelvaltimotauti tai sinulle on tehty sepelvaltimon ohitusleikkaus tai pallolaajennus. Soveltuvuutesi tutkimukseen tarkistetaan esitietokyselyn avulla.

Miten pääset mukaan tutkimukseen ja mitä se tarkoittaa?

1. Lataa Mehiläisen OmaMehiläinen-mobiilisovellus puhelimeesi ja kirjaudu sisään pankkitunnuksillasi.

2. Klikkaa sovelluksen etusivulla olevaa rekrytointi-ilmoitusta, joka näkyy kaikille 40-60-vuotiaille.

3. Tutustu tutkimukseen lukemalla tutkimuksen kuvaus OmaMehiläinen-sovelluksesta sekä Tutkittavan tiedote. ( pdf, 117 kB)

4. Salli palveluviestien/notifikaatioiden lähettäminen OmaMehiläinen-sovelluksessa, jotta pysyt ajan tasalla tutkimuksen etenemisestä. Käy sallimassa palveluviestit seuraavalla tavalla: Lisää-valikko - Omat tiedot - Markkinointi- ja palveluviestit - salli ensimmäinen palveluviesti -kohta.

5. Vastaa esitietokyselyyn, joka kartoittaa soveltuvuutesi tutkimukseen. Saat tiedon soveltuvuudestasi OmaMehiläiseen.

6. Anna suostumuksesi tutkimukseen osallistumisesta.

7. Varaa aika valitsemaasi Mehiläisen laboratorioon. Käynti koostuu paljaalta iholta otettavasta vyötärönympäryksen mittauksesta, verenpaineen mittauksesta sekä muutamasta perusverikokeesta ja verinäytteestä. Huomioithan, että tämän tutkimuksen laboratoriokäynti vaatii ajanvarauksen. Ilman varattua aikaa, laboratorio ei voi tehdä tutkimuksia.

8. Noin viikon kuluttua laboratoriokäynnistä saat perusverikokeiden tulokset (mm. kolesteroliarvot) OmaMehiläiseen.

9. KardioKompassin® riskiraportin valmistumiseen menee noin puolitoista kuukautta. Saat tiedon tuloksien valmistumisesta ja linkin KardioKompassi®-sovellukseen OmaMehiläiseen. Tutustu tuloksiisi aluksi itsenäisesti. Sovelluksen avulla pääset myös tarkastelemaan, miten elämäntapamuutokset vaikuttavat riskiisi sairastua sepelvaltimotautiin. KardioKompassi®-sovellus on käytössäsi tutkimuksen ajan.

10. Muutaman päivän kuluttua tuloksien julkaisemisen jälkeen voit halutessasi keskustella tuloksistasi Digiklinikalla Mehiläisen lääkärin kanssa. OmaMehiläinen-sovelluksen kautta käydyn keskustelun aikana päätät yhdessä lääkärin kanssa jatkotoimista.

11. Kuuden kuukauden kuluttua tuloksien julkaisusta saat OmaMehiläiseen kutsun täyttää seurantakyselyn ja varata ajan seurantalaboratoriokokeeseen, joka sisältää samat tutkimukset kuin ensimmäinen käyntikin.

12. Kiitos tutkimukseen osallistumisesta!

Kysyttävää?

Laita sähköpostia osoitteeseen gennatutkimus@mehilainen.fi. Tai ota yhteyttä jompaankumpaan tutkimuksen vastuuhenkilöistä: Elisabeth Widén (elisabeth.widen@fimm.fi) tai Kristina Hotakainen (kristina.hotakainen@mehilainen.fi).

Lataa mobiilisovellus iPhoneen 
Lataa mobiilisovellus Android-puhelimeen