Eturauhassyöpätestille innovaatiopalkinto – Mehiläinen vetää kehitysprojektia Suomessa

Innovaatiopalkinto Mehiläiselle

Karoliinisen instituutin kehittämä Stockholm3-testi voitti merkittävän innovaatiopalkinnon European Institute of Innovation and Technologyn (EIT) Innovation Awardseissa*. Testin avulla eturauhassyövän diagnosointia on parannettu huomattavasti. Mehiläinen on etulinjassa kehittämässä eturauhassyövän diagnostiikkaa Suomessa ja testaa menetelmää FIN3-tutkimusprojektissa.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa - uusia tapauksia todetaan vuosittain lähes 5000. Miesten eturauhassyöpäriskiä arvioidaan nykyisin verikokeesta tehtävän PSA-testin avulla.

Mehiläinen ja Tukholman Karoliininen Instituutti käynnistivät heinäkuussa FIN3-tutkimusprojektin, jossa uutta, erittäin lupaavaa Stockholm3-testiä verrataan PSA-testiin. Stockholm3-testi mahdollistaa eturauhassyövän aiempaa varmemman ja tarkemman diagnoosin, ja se voitti juuri merkittävän eurooppalaisen innovaatiopalkinnon European Institute of Innovation and Technologyn Innovation Awardseissa.

Testillä suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen vaikutus

- Stockholm3 on ainutlaatuinen ja omaperäinen tuote, joka täyttää selkeästi lääketieteellisen tarpeen tarkemmasta diagnostiikasta. Sillä on potentiaalia vaikuttaa miljooniin henkilöihin. Innovaatio on testattu ja validoitu ja sen odotettu yhteiskunnallinen ja taloudellinen vaikutus voi olla erittäin suuri, todetaan EIT Innovation Awardsin tiedotteessa perusteluina voittajan valintaan.

Mehiläisen laboratoriosektorin johtajan Kristina Hotakaisen mukaan syöpädiagnostiikan menetelmiä on kehitettävä myös Suomessa, ja siksi Mehiläinen halusi tuoda testin Suomeen. FIN3-tutkimusprojektin kautta Stockholm3-testistä saadaan kokemusta, ja kliinistä käyttöä päästiin valmistelemaan.

- Eturauhassyövän diagnostiikka perustuu yleensä koepaloihin, joiden ottaminen on potilaalle hyvin epämiellyttävä toimenpide ja sisältää myös riskejä. Stockholm3-testin myötä koepalojen määrän odotetaan laskevan jopa puoleen. Tämä vähentää inhimillistä kärsimystä ja laskee kustannuksia merkittävästi, Hotakainen arvioi.

Osana kehitysprojektia Mehiläisen asiakkaille on tehty yli 800 Stockholm3-testiä. Stockholm3-testi on maksusta tilattavissa myös lausunnollisena kliiniseen käyttöön lokakuun alusta.

Ilmainen testaus PSA-tutkimuksen yhteydessä Mehiläisessä

  • Uusi eturauhassyövän tutkimusmenetelmä, Stockholm3-testi, on FIN3-projektissa kokeilussa Mehiläisen toimipisteissä pääkaupunkiseudulla, Kouvolassa, Lahdessa, Turussa, Jyväskylässä ja Vaasassa. FIN3-projektissa Stockholm3-testiä verrataan tavanomaiseen PSA-testiin.
  • Miesten eturauhassyöpäriskiä arvioidaan nykyisin verikokeesta tehtävän PSA-testin avulla. Kaikki PSA-testiin tulevat asiakkaat voivat halutessaan osallistua FIN3-projektiin veloituksetta.
  • PSA-tutkimus tehdään Mehiläisen keskuslaboratoriossa Töölössä ja se on maksullinen. Tutkittava saa PSA-tuloksen, ja se tulkitaan tavalliseen tapaan.
  • FIN3-tutkimusprojektia varten otetaan verinäyte PSA-näytteenoton yhteydessä ja näytteestä tehdään Stockholm3-testi Karoliinisessa instituutissa.
  • FIN3-tutkimus on käynnissä heinä - marraskuussa 2017.
  • Jatkotutkimukset ja hoito toteutetaan PSA-tuloksen perusteella, mutta mikäli Sthlm3-testissä ilmenee syöpäepäily, hoitava lääkäri suunnittelee jatkotoimenpiteet.
  • Eturauhassyövän tutkimusmenetelmää kehitetään Mehiläisen, Karoliinisen instituutin ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan FIN3-tutkimusprojektissa. Mehiläinen ja Karoliininen instituutti jakavat kustannukset.

*) European Institute of Innovation and Technology (EIT) palkitsee vuosittain innovaatioita, tuotteita tai palveluita, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yksilöille ja yhteiskunnalle Euroopassa.


Uutinen julkaistu 25.10.2017