Hoitotyöhön Hongkongista Tampereelle
Filippiineiltä kotoisin oleva Marichu Ebunalo työskentelee hoitajana Tampereella Mainiokoti Ilonkaaressa. Mehiläisen tytäryhtiö Healthcare Staffing Solutionsin koulutusmalli mahdollisti Ebunalon pitkäaikaisen unelman työskentelystä hoitoalalla Suomessa.
Kun Marichu Ebunalo näki sosiaalisessa mediassa Healthcare Staffing Solutionsin rekrytointi-ilmoituksen kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä, hän tiesi tilaisuutensa koittaneen. Nyt 30-vuotias hoitoalan ammattilainen oli työskennellyt pitkään Hongkongissa lastenhoitajana suomalaisessa perheessä, joten kaukana pohjoisessa sijaitseva maa ja sen kulttuuri eivät olleet täysin vieraita.
- Olin miettinyt Suomeen lähtemistä jo yli 10 vuotta. Nähdessäni ilmoituksen palaset loksahtivat paikoilleen. Olin odottanut mahdollisuutta pitkään ja kun se tarjoutui, mietin vain, miksi siinä kesti niin pitkään! Ebunalo sanoo ja nauraa.
“Koulutusohjelma tuo parhaat kykymme esiin”
Healthcare Staffing Solutionsin koulutusmallissa hoitajat opiskelevat jo lähtömaassa digitaalisen oppimisalustan avulla suomen kieltä ja kulttuuria sekä lähihoitajatutkinnossa tarvittavaa osaamista. Opiskelu vaati Ebunalolta todellista tahdonvoimaa, sillä hän työskenteli opintojen ohella 14-tuntisia työpäiviä ja heräsi vuoden ajan joka aamu kello kolme opiskelemaan.
Healthcare Staffing Solutionsin henkilökunta ja opettajat auttoivat paljon haastavissa opinnoissa, viikottaisissa kokeissa ja keskusteluissa, joissa testattiin opittuja asioita.
- Koska tiesin, mitä halusin, se motivoi minua keskittymään opintoihin. HSS:n parhaat opettajat tiesivät täsmälleen, millaista tukea tarvitsemme ja auttoivat meidät opinnoista läpi. Koulutusohjelma tuo meidän parhaat kykymme esiin.
Ebunalo oli opiskellut hoitoalaa jo aiemmin Filippiineillä, joten hänelle monet asiat olivat tuttuja, mutta alan opinnot eivät ole välttämättömiä HSS:n koulutusohjelman taustalle.
Uuden äärellä matkalla lähihoitajaksi
Ebunalo muutti Suomeen kesäkuun lopussa: ensin kuukaudeksi Tampereelle Mainiokoti Ilonkaareen perehtymään hoitotyöhön, sitten Kotkaan muiden filippiiniläisten hoitajien kanssa suorittamaan hoiva-avustajakoulutuksen. Koulutuksen jälkeen Ebunalo palasi Tampereelle samaan työpaikkaan. Alkuun työskentely oli lähinnä muiden tarkkailua ja auttamista, kunnes hoiva-avustajan päivittäiset työtehtävät, kuten asukkaiden auttaminen peseytymisessä, pukeutumisessa, ruokailussa, ulkoilussa, seuranpidossa ja esimerkiksi sanomalehtien lukemisessa, tulivat tutuksi.
- Aiempi työskentely suomalaisessa perheessä auttoi minua ymmärtämään suomen kieltä, suomalaisia ihmisiä, arvoja ja kulttuuria. Se oli minulle ehdoton etu, Ebunalo kertoo.
Myös suomen kielen opinnot jatkuivat työn ohessa Sataedussa. Ebunalon suunnitelmissa on jatkaa opiskelua lähihoitajaksi.
- Olen todella onnellinen ja kiitollinen, että saan olla täällä ja tehdä sitä, mitä rakastan. Opinnot ovat vaativia, mutta hyvät asiat eivät tapahdu helposti.
Ikäihmisten hoitaminen on kunnia
Ebunalon mukaan työskentely Mainiokodissa on ollut mahtavaa. Niin hänelle kuin monille muillekin filippiiniläisille palveleminen on luontaista, jopa intohimo.
- Meillä Filippiineillä on omat ongelmamme, kuten köyhyys ja ilmastokatastrofit, joten olemme tottuneet auttamaan toisiamme. Olen todella etuoikeutettu, että voin auttaa ihmisiä Mainiokodissa ja saan siitä myös palkkaa.
Monet Mainiokodin asukkaista ovat opettaneet Ebunalolle paljon Suomen historiasta. He ovat olleet mukana sodassa tai odottaneet puolisoaan kotiin rintamalta.
- He ovat huolehtineet Suomesta silloin. Minulle on kunnia, kun saan nyt vuorostani huolehtia heistä.