Sairauspoissaolot laskuun – Näin ISS Palvelut ja Mehiläinen uudistivat tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidon

ISS Palvelut on Suomen suurimpia kiinteistötoimialan palvelijoita ja yksi Suomen suurimmista yksityisistä työnantajista. Yrityksen sairauspoissaolot ovat koostuneet suurimmaksi osaksi tuki- ja liikuntaelinvaivoista, joihin haluttiin hakea ratkaisua yhteistyössä Mehiläisen Työelämäpalveluiden kanssa.

ISS Palveluissa oli aiemmin tehty paljon työtä tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuvien sairauspoissaolojen vähentämiseksi, mutta vaikuttavia tuloksia ei olla kuitenkaan saavutettu. Vuonna 2019 ISS Palvelut päättivät, että asiaa on lähestyttävä jollain uudella tavalla, jotta pysyvä muutos sairauspoissaoloihin voidaan saavuttaa. Pohjautuen yrityskohtaiseen diagnostiikka-analyysiin, aloimme yhteistyössä kehittämään uutta prosessia tehokkaamman tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisemiseksi.

Yhteistyön tuloksena muutimme ja suoraviivaistimme prosessia työfysioterapeutin vastaanotolle pääsemiseksi. Vastaanottoajan työfysioterapeutille pystyi varaamaan suoraan käymättä ensin työterveyslääkärillä. Vuonna 2020 ISS Palveluiden sairauspoissaolokustannukset laskivat 80 000 euroa. Vuonna 2021 tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvien sairauspoissaolojen määrä väheni entisestään ja niitä oli 7 563 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Tämä yhteistyössä kehitetty toimintamalli on myös jalkautettu vakiintuneeksi osaksi Mehiläisen Työelämäpalveluiden toimintaa, joka mahdollistaa muillekin Työelämäpalveluiden asiakkaille nopeamman hoitoonpääsyn tuki- ja liikuntaelinvaivoissa.

- Meillä on ensimmäisiä vuosia peräkkäin laskussa pitkät tuki- ja liikuntaelinpoissaolot, mikä on ihan ennenkuulumatonta tällaisella työvoimavaltaisella keskiraskaan työn yrityksellä, toteaa Sari Vainikkala, Head of Employee Wellbeing, ISS Palvelut.

Referenssi julkaistu 2022