

Miten monimuotoisuutta voidaan edistää työpaikalla?
Johtavan työterveyspsykologi Merike Aminoffin vinkit monimuotoisuuden edistämiseen työpaikalla
Monimuotoisuus työpaikalla tarkoittaa työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta monilla eri osa-alueilla, kuten iän, sukupuolen, etnisen taustan, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen, perhetilanteen, vammaisuuden, terveydentilan, neurodiversiteetin, koulutustaustan, arvojen ja persoonallisuuden osalta. Monimuotoisuus ei ole pelkästään erilaisten ihmisten läsnäoloa, vaan se on myös näiden erojen arvostamista ja hyödyntämistä organisaation toiminnassa.
Myös Suomen lainsäädäntö, kuten yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki, kieltää syrjinnän työssä ja työhönotossa. Työnantajalla on velvollisuus puuttua syrjintään ja edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä työntekijöiden yhdenvertaisuutta. Syrjintä voi ilmetä välittömänä tai välillisenä, ja siihen sisältyy myös häirintä.
Inklusiivisuus: Monimuotoisuuden kumppani
Inklusiivisuus tarkoittaa yhdenvertaista ja syrjimätöntä toimintatapaa, jossa kaikki työntekijät tuntevat olevansa tervetulleita ja arvostettuja. Inklusiivinen työyhteisö tarjoaa psykologista turvallisuutta, jossa jokainen voi olla oma itsensä ilman pelkoa syrjinnästä tai ennakkoluuloista. Tämä luo ympäristön, jossa monimuotoisuuden hyödyt, kuten luovuus, innovatiivisuus ja taloudellinen kannattavuus, voivat toteutua.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus tuovat mukanaan monia etuja, kuten parantunutta asiakastyytyväisyyttä, hyvää työnantajakuvaa, työpaikan houkuttelevuutta, työturvallisuutta, työhyvinvointia, henkilöstötyytyväisyyttä ja taloudellista kannattavuutta. Tasavertaisuuden ja osallisuuden kehittäminen on sekä työnantajan vastuullista että kilpailukykyä edistävää toimintaa.
Monimuotoisuutta tulee johtaa aktiivisesti
Ennakkoluulot ja ajatusvinoumat ohjaavat käyttäytymistä ja valintoja enemmän kuin usein tiedostamme. On tärkeää, että johto- ja esihenkilötehtävissä olevat tarkastelevat kriittisesti, miten ennakkoluulot voivat vaikuttaa organisaation toimintaan. Monimuotoisuus- ja inkluusiotyö pohjautuu syrjintätietouden lisäämiseen ja pyrkimykseen syrjinnän poistamisesta.
Monimuotoisuutta tulee myös johtaa aktiivisesti. Psykologisen turvallisuuden edistäminen, uteliaisuuden tukeminen ja eri näkemyksien arvostaminen ovat avainasemassa. Monimuotoisuudesta ja erilaisuudesta voi hyötyä, kun ne otetaan huomioon työpaikoilla konkreettisilla tavoilla.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus ovat keskeisiä tekijöitä nykyaikaisessa työelämässä. Ne eivät ainoastaan edistä työpaikan hyvinvointia, vaan myös parantavat organisaation kilpailukykyä ja mainetta. On aika ottaa monimuotoisuus osaksi jokapäiväistä työelämää ja hyödyntää sen tarjoamat mahdollisuudet.
Artikkeli on kirjoitettu Mehiläisen Työterveysyhteistyö - välttämätön paha vai mahdollisuus webinaarisarjan Monimuotoisuus ja inklusiivisuus -jakson pohjalta.