Magnetundersökning

Magnetundersökningar ger exakt och detaljerad information om undersökningsobjektet. Magnetundersökningar görs vanligtvis när det gäller olycksfall, ryggbesvär, neurologiska symptom och symptom eller skador i lederna.

När görs magnetundersökningar?

Magnetundersökning är en etablerad avbildningsmetod som baserar sig på magnetfält, radiovågor och vattnet som finns i människokroppen.

Magnetundersökningar används för undersökningar av:

  • sjukdomar och skador i stöd- och rörelseorganen
  • huvud- och halsområdet
  • bukområdet
  • bröst
  • sjukdomar i blodcirkulationsorganen

Priset på magnetundersökningar

Priserna på avbildningsundersökningar finns på en skild prislista Vid behov kan du fråga mera från vår kundtjänst (se Att boka tid till en magnetundersökning).

Hur görs en magnetundersökning?

Undersökningen är trygg och smärtfri för patienten och under undersökningen används ingen strålning. Undersökningen tar ca 30–45 minuter.

Medan magnetundersökningen pågår ligger patienten på rygg och håller sig stilla. Apparaten ger höga ljud under avbildningen. För att skydda din hörsel ger vi dig ett par hörlurar med vilka du kan lyssna på musik med. Apparaten tar exakta bilder på undersökningsområdet i två eller tre motstående riktningar. Vid undersökningen används undersökningsspolar som tar emot bildsignaler enligt objektet och som läggs på det undersökta objektet.

Att boka tid till en magnetundersökning

För magnetundersökningar behövs en remiss av en läkare. För FPA-ersättning behövs en remiss av en specialistläkare.

Du kan boka en tid till de vanligaste magnetundersökningarna genom tidsbokningen på nätet. Du kan boka tid till magnetundersökningar av knä, vrist, ländrygg och halsrygg. Om du behöver boka tid till någon annan magnetundersökning kan du boka tid genom att besöka ett av Mehiläinens verksamhetsställen eller ringa tidsbokningsnumret 010 414 00 (0,084 €/min) (öppet varje dag 6–22). Du får mera information om eventuella förberedelser när du bokar tiden.

Visste du att Mehiläinen har en så kallad magnetlångtradare med full service?

Magnetundersökningens resultat

Specialistläkaren inom radiologi ger ett skriftligt utlåtande om undersökningen. Utlåtandet baserar sig på förhandsinformation, avbildningsresultat och eventuella gamla bilder som den remitterande läkaren gett. Utlåtandet står genast till förfogande för den vårdande läkaren i Mehiläinen.

Avbildningsundersökningens bilder och utlåtanden finns också i MinMehiläinen så fort som den vårdande läkaren har kvitterat resultatet eller senast 3(–14) dygn efter undersökningen.

Hinder för att göra en magnetundersökning

Gravida kvinnor bör undvika magnetundersökningar under de tre första månaderna av graviditeten. Vi kan inte göra en magnetundersökning om du har

  • en pacemaker
  • elektroniska implantat, t.ex. i örat
  • främmande föremål av metall i kroppen
  • en sällsynt njursjukdom.

Specialister och verksamhetsställen

Teemu Långsjö
LT, radiologian ja yleislääk. erikoislääkäri
9.8
Antti Paakkala
Radiologian erikoislääkäri, dosentti
9.1
Riku Rissanen
Radiologi
9.4
Heli Silvennoinen
Radiologian erikoislääkäri, neuroradiologi, LT