Borttagning av ett ofarligt födelsemärk

När ska jag ta bort ett födelsemärke?

Födelsemärken på ställen där de utsätts för gnidningar förorsakar ofta oro eftersom födelsemärket kan skadas eller bli irriterat. Då kan födelsemärket tas bort för bekvämlighetsskäl, men gnidning är inte en cancerrisk. Ofta finns dessa födelsemärken i vecken där de är skyddade mot solen.

Födelsemärken och hudtumörer orsakar estetiska bekymmer och kännas svåra på grund av storlek eller klåda. Plastikkirurgen Jussi Rintamäki, som arbetar i Mehiläinen i Jyväskylä, berättar att hans patienter ofta besöker sig till hans mottagning just för denna orsak.

– När födelsemärket förändras, växer eller blöder bör du aldrig låta det vara utan alltid ta bort födelsemärket, påminner Rintamäki.

Utstående och svarta födelsemärken

En annan oroväckande art är så kallade utstående födelsemärken, det vill säga utstående pigmenterade märken särskilt på ansiktet och kroppen. Utstående födelsemärken är dock harmlösa. Du bör hellre följa med mörka, även små födelsemärken som är på samma nivå som huden. 70–80 procent av melanom drabbar frisk hud. Då är det frågan om ett nytt födelsemärke som skiljer sig mycket från dina andra födelsemärken.

Hudläkaren tar bort födelsemärket

På mottagningen tar läkaren bort hudförändringen under lokalbedövning och skickar dem till patologen för analys för att utesluta cancer. På operationsstället sätts en bit tejp som skyddar såret och hindrar ärret från att bli tjockt.

När du vill diskutera kring borttagning av födelsemärken, kontakta hudläkaren och diskutera saken med till exempel din företagsläkare.

Borttagning av födelsemärken i ansiktet

När födelsemärket är i ansiktet görs ingreppet ofta av en plastikkirurg. Plastikkirurgen eller hudläkaren vet vilket som är det bästa sättet för att ta bort födelsemärket utan att det blir märken i ansiktet.

Specialister och verksamhetsställen

Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*