Polven kierukan leikkaus

Polven kierukka voi revetä kahdella eri tapaa. Degeneratiivisesta kierukkarepeämästä, eli kulumavaivasta on kyse silloin, jos kierukka on revennyt ilman vammaa. Traumaattisesta kierukkarepeämästä puhutaan taas siinä tapauksessa, kun on jokin tilanne tai kiertoliike/kaatuminen aiheuttanut repeämän. Yleensä leikataan juurikin traumaattisia repeämiä.

Polvessa on sisempi ja ulompi nivelkierukka. Kierukan tehtävä on huolehtia siitä kuormasta, joka polveen kohdistuu ja joka muuten tulisi suoraan nivelpinnoille. Kierukoiden tehtävä on siis suojata nivelpintoja ja ehkäistä kuluman kehittymistä.

Polven kierukan repeämä

Yleensä kierukasta repeää joko taka- ja/tai keskiosa. Jos polvi kiertyy, vääntyy tai polvessa tuntuu vihlaiseva kipu, saattaa kyse olla polven kierukan repeämästä.

Pahimmillaan polven kierukan vamma voi tehdä ”lukkopolven”, eli polvea ei saa kokonaan suoraksi. Polvi voi vihloa kiertoliikkeissä tai kyykistymisissä. Urheillessa nopeat suunnan muutokset aiheuttavat oireita. Turvotusta voi olla, mutta aina polvi ei turpoa. Polvea särkee harvoin levossa.

Lue myös: Tietoa urheiluvammoista

Milloin polven kierukan leikkaukseen?

Pienet repeämät voivat parantua itsestäänkin, mutta se riippuu siitä, missä repeämä on. Voi olla niin, että repeämä ei parane, mutta tulee oireettomaksi. Silloin kierukkarepeämää ei välttämättä leikata.

Ennen polven kierukan leikkausta

Magneettikuvauksella voidaan varmistua siitä, millainen kierukan repeämä on. Ortopedi arvioi vamman laadun ja keskustelee hoidosta potilaan kanssa.

Jos kierukkavamma rauhoittuu nopeasti itsestään, sitä jäädään seuraamaan. Muissa tapauksissa päädytään leikkaukseen erityisesti silloin, jos polven vamma haittaa arjessa toimimista tai urheilua.

Mitä polven kierukan leikkauksessa tapahtuu?

Polven kierukan korjausleikkaus tehdään joko spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa. Ennen leikkausta anestesialääkäri kertoo vaihtoehdoista ja keskustelee asiasta potilaan kanssa.

Useimmiten polven kierukan leikkauksessa otetaan vain revennyt osa pois ja terve osa jätetään paikoilleen. Suurin osa polven kierukan repeämistä ovat sellaisia, että voidaan toimia näin. On kuitenkin olemassa myös tapauksia, joissa kierukan repeämä voidaan korjata ja ommella eikä siitä oteta mitään pois. Esimerkiksi nuorien potilaiden kohdalla saatetaan päätyä tällaiseen ratkaisuun, jos kierukasta jouduttaisiin leikkaamaan liian suuri osa.

Polven kierukan leikkauksen jälkeen

Toipuminen polven kierukan leikkauksesta on erilaista riippuen siitä, onko kierukasta poistettu osa vai korjattu repeämä ompelemalla.

Jos leikkauksessa on poistettu osa kierukasta, voi jalalle varata painoa jo melko pian toimenpiteen jälkeen ja sairasloma on melko lyhyt. Toipuminen on melko nopea ja urheilun pariin pääsee hiljalleen jo noin kuukauden päästä.

Jos taas polven kierukan repeämä on korjattu ilman revenneen palan poistamista, saattaa olla tarvetta käyttää kyynärsauvoja jopa kuuden viikon ajan. Useimmiten leikkauksen jälkeen on muutaman kuukauden urheilukielto, jotta polvi ehtii kunnolla parantua.

Polven kierukan leikkauksen hyödyt

Lähes kaikki potilaat palaavat leikkauksen jälkeen tekemään samoja juttuja kuin ennenkin vammaa ja leikkausta.

Mitä ongelmia voi olla?

Toki aina, jos korjaus on tehty, voi polven kierukka revetä uudestaankin, jos esimerkiksi se ei parannukaan kunnolla. Valtaosa paranee kuitenkin hyvin.

Jos haluat tietää lisää tai varata ajan toimenpiteeseen, varaa aika ja/tai ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun!  

Teksti: Artikkelia varten haastateltu Mehiläinen NEO Turun ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä Janne Sarimoa.

Katso myös:

Polven eturistisiteen leikkaus

Polvivammat

Polvikipu

Sairaalat ja leikkaukset