Plastiikkakirurgiasta hyötyy myös mies

Plastiikkakirurgi Tatu Tarkka sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että myös miehet ovat alkaneet kiinnittää huomiota terveytensä vaalimiseen - ulkonäköään unohtamatta.Tänä päivänä miehet keskittyvät entistä enemmän huolehtimaan myös omasta hyvinvoinnistaan. Hyvinvointi on kokonaisvaltaista ja hyvinvointiin liittyy myös kokemus omasta ulkonäöstä. Tamperelainen plastiikkakirurgi Tatu Tarkka kertoo nyt, mitä erikoisala tarjoaa miehelle.

Mies ja plastiikkakirurgia vaikuttaa aiheena varsin uudelta, kunnes alan asiantuntija kertoo plastiikkakirurgian kehittyneen pääosin sotakirurgiasta ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana.

- Nykyaikaisen plastiikkakirurgian katsotaan saaneen alkunsa lähinnä sotilaiden kasvovammojen hoidosta, plastiikkakirurgi Tatu Tarkka toteaa.

Sotien jälkeen ovat sittemmin nousseet esiin muun muassa liikenteen, työelämän ja monenlaisten sairauksien aikaansaamien vammojen jälkitilojen korjailut.

Plastiikkakirurgia voidaan jakaa kahteen osaan, joista toinen keskittyy terveyttä edistäviin, toinen esteettisiin toimenpiteisiin. Edelliseen ryhmään kuuluvat vammojen jälkitilojen ohella myös esimerkiksi eräiden sairauksien, kuten syöpätautien, aiheuttamien muutosten vaatimat toimenpiteet. Asiakaskuntaan lukeutuu kaikenikäisiä ihmisiä.

Monenlaisia toimenpiteitä

Miesten rintojen liikakasvu, gynekomastia, on nykyään yleinen vaiva, johon haetaan apua plastiikkakirurgiasta.

- Sitä esiintyy jo esimerkiksi teini-iässä hormonaalisen kehityksen vaikutuksesta, jolloin miehen rintarauhaset kasvavat. Tämä koetaan usein varsin kiusallisena. Joskus oireet saattavat liittyä ylipainoisuuteen, jolloin painonpudotus voi auttaa jonkin verran. Rintoihin jää kuitenkin usein liikaa kokoa painonpudotuksesta huolimatta. Toinen yleinen gynekomastian esiintymisvaihe ajoittuu vanhemmalle iälle, jolloin taustalla voi jälleen olla hormonaalisten syiden ohella ylipaino. Gynekomastiaa esiintyy noin joka kymmenennellä miehellä, Tatu Tarkka toteaa.

Yleensä potilaat ovat plastiikkakirurgin vastaanotolle tullessaan tietoisia siitä, mitä haluavat. Osa potilaista saapuu oma-aloitteisesti, osa lääkärin lähettämänä. Useimmiten kysymyksessä on selkeä plastiikkakirurgista toimenpidettä vaativa tila, kuten kasvaimen aiheuttaman muutoksen tai onnettomuuden aiheuttama jälkitilan korjaus.

- Vastaanotolla plastiikkakirurgi kertoo toimenpiteiden suorittamisen mahdollisuuksista sekä erilaisista hoitovaihtoehdoista. Yhdessä käydään läpi myös potilaan terveydentilaan liittyvät riskitekijät. Toipumisen vaatima aikakin on aina otettava huomioon.

- Joskus potilaan odotukset saattavat olla liian suuret siihen nähden, mitä voidaan toteuttaa. Esimerkiksi hänen perusterveydentilansa voi olla ongelmallinen, mikä estää laajojen toimenpiteiden suorittamisen. Tällöin pohditaan yhdessä muita ratkaisuja potilaan esittämiin kysymyksiin..

- Yleisesti ottaen plastiikkakirurgia parantaa potilaan elämänlaatua ja yleistä tyytyväisyyttä itseensä, Tatu Tarkka sanoo.

Kasvoista vartaloon

Tatu Tarkka kertoo suuren osan suorittamistaan toimenpiteistä painottuvan kasvojen alueelle, lähinnä nenään ja silmäluomiin. Mutta myös koko vartalo ja rinnat ovat plastiikkakirurgian toimialaa.

- Miesten silmäluomileikkaukset ovat viime aikoina yleistyneet. Raskaat luomet eivät suinkaan muodosta pelkästään esteettistä ongelmaa. Varsinkin yläluomien leikkaus poistaa näkökenttää häiritsevän ja silmän avautumista estävän tekijän.

Nenäleikkauksessa korjataan ulkonäön ohella myös nenähengityksen toiminnallisuutta. Taustalla voi olla esimerkiksi synnynnäisesti poikkeava nenän rakenne.

- Rasvaimu, oikein suoritettuna, on erittäin tehokas toimenpide. Rasvaimu tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa muutaman millimetrin mittaisista pienistä haavoista ihonalaiseen rasvakerrokseen pujotettavan rasvaimukanyylin avulla. Kanyylejä on erilaisia. Joissakin on apuna vesisuihku, jotkut irrottavat rasvaa mekaanisesti, jotkut ultraäänen tai laserin avulla. Irronnut rasva imetään edelleen kanyylin avulla pois, jonka jälkeen iho vetäytyy takaisin pienemmäksi muutamassa viikossa. Kysymyksessä ei ole varsinainen laihdutusmenetelmä, vaikkakin sen vaikutukset luetaan senteissä. Pääasiallisena tarkoituksena on pyrkiä poistamaan paikallisesti kiusallisia rasvakertymiä vartalosta sekä myös raajoista ja leuan alta. Mikäli potilaan paino pysyy toimenpiteen jälkeen ennallaan, tulos on pitkäaikainen.

- Eräs vaikea tapaus on jäänyt mieleeni. Potilaalla oli kärkijäsenten kuolioon johtanut vakava tulehdus, jonka seurauksena muun muassa hänen nenänsä oli mennyt kuolioon. Pitkän uurastamisen jälkeen pystyimme rakentamaan hänelle uuden nenän!

- Joskus eteen tulee myös vaikeita silmäluomitapauksia, jolloin luomi esimerkiksi liikenneonnettomuuden jälkeen syntyneen arven takia on täysin liikkumaton. Onnistumisen tunne tällaisissa tilanteissa on suuri.

Tatu Tarkan vastaanotot Mehiläisessä ovat Tampereella, Hämeenlinnassa ja Kuopiossa.

- Mehiläisessä tehdään plastiikkakirurgisia toimenpiteitä kaikissa niissä toimipisteissä, joissa on leikkaussalitoimintaa. Tällaisia toimipisteitä meillä on tällä hetkellä kahdeksan. Tarjolla on plastiikkakirurgian koko valikoima, aina sairauksia hoitavia ja ulkonäköä korjaavia toimenpiteitä myöten.

Tatu Tarkka sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että myös miehet ovat alkaneet kiinnittää huomiota terveyteensä ja sen hoitamiseen - ulkonäköään unohtamatta.

- Ongelmia ei kannata jäädä pohtimaan itsekseen, vaan aina kannattaa tulla keskustelemaan niistä vastaanotolle. Mikäli kysymyksessä on sairauksia hoitavista toimenpiteistä, ne ovat yleensä myös Kela-korvattavia. Pelkästään ulkonäköön liittyvät eivät sen sijaan täytä Kelan vaatimuksia, Tatu Tarkka sanoo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.8