Nilkkavammat

Nilkkavammat syntyvät useimmiten urheillessa tai tapaturman seurauksena. Tyypillisesti nilkka vääntyy virheasentoon, minkä seurauksena nilkka on kipeä ja se voi turvota. Vamman aiheuttaman nilkkakivun syynä voi olla esimerkiksi:

Peroneusjänteiden sijoiltaanmeno

Nilkan vääntyessä peroneusjänteet voivat mennä sijoiltaan ilman nivelsiteiden repeämistä. Tällöin kalvo, joka pitää jänteitä kehräsluun takana repeää ja jänteet luiskahtavat luun päälle. Nilkka turpoaa ja tuntuu kivuliaalta. Peroneusjänteiden sijoiltaanmeno vaatii korjausleikkauksen turvotuksen laskettua. Mikäli sijoiltaanmenon syynä on rakenteellinen jänteiden uran laakeus pohjeluun takana, voi kirurgi suventää uraa leikkauksen yhteydessä.

Nilkan väljyys ja luupiikit jalkapalloilijoiden riesana

Erityisesti jalkapalloilijat kärsivät tyypillisesti löysästä nilkasta. Oireesta käytetään myös kuvausta footballer´s ankle. Nilkka löystyy useimmiten vammojen ja nilkan etukapselin toistuvan venytyksen seurauksena.

Nilkan kuluessa niveleen syntyy usein niin sanottu luupiikki eli osteofyytti. Taustalla on yleensä nivelrikko, joka on etenevä tulehdussairaus. Nivelruston alla oleva luu kovettuu ja nivelen pinnalle ja reunoille syntyy paksumpia kohtia eli luupiikkejä. Tulehdusta voidaan hoitaa kortisonipistoksilla, mutta suuret luupiikit kipeyttävät nilkkaa ja rajoittavat sen liikkuvuutta. Luupiikit voidaan poistaa tähystysleikkauksella, josta toipuminen on paljon nopeampaa kuin avoleikkauksen jälkeen.

Vääntymisvamma voi johtaa rustovaurioon

Nilkan vääntyessä myös rusto voi vaurioitua. Vääntymisen seurauksena pala rustoa, ja mahdollisesti luuta, lohkeaa ja paineen seurauksena syntyy ruston verenkiertohäiriö. Alkuvaiheessa vaivaa hoidetaan rauhallisella liikehoidolla ja vältetään hyppyjä ja vääntymisiä. Palan irtoaminen vaatii leikkaushoitoa.

Nivelen sisäinen verenvuoto

Nilkan vääntymisvammaa voi seurata myös nivelen sisäinen verenvuoto ja hyytymien jääminen niveleen. Seurauksena on nilkkanivelen kipeytyminen, lukkiutuminen ja turpoaminen. Nivelen sisäiset kappaleet voidaan poistaa tähystysleikkauksella.

Nilkan nivelpussitulehdukset yleisiä

Nilkan nivelpussin tulehdus on yleinen ohimenevä vaiva. Nivelpussin tulehdus on usein seurausta vääntymis- tai ruhjevammasta. Se voi olla myös rasitusvamman seuraus kovasta hyppimisestä tai juoksemisesta. Nilkan krooninen tulehtuminen on kuitenkin harvinaista. Mikäli lääkehoito ei auta, jalkakirurgi voi poistaa tulehtuneen kudoksen tähystysleikkauksella.

Nilkan takaosan kivut tanssijoiden riesana

Tavallisin syy nilkan takaosan kipuun on isovarpaan koukistajajänteen ahtauttava jännetuppitulehdus. Tämä on tyypillinen tanssijan rasitusvamma, mutta sitä tavataan myös muilla urheilijoilla. Oireina ovat nilkan taakse paikantuva kuormituskipu, napsuminen, kiinni tarttumisen tunne sekä turvotus.

Isovarpaan koukistajajänteen ahtauttavan jännetuppitulehduksen hoitona on tähystysleikkaus. Se tehdään akillesjänteen molemmilta puolilta nilkan taakse. Paksuuntunut jännetuppi aukaistaan tai poistetaan ja jänne vapautetaan kiinnikkeistä.

Hoitoon hakeutuminen ja ajanvaraus

Nilkan alueen vammat ovat yleisiä ja lievään nyrjähdykseen liittyy harvoin liitännäisvammoja. Mikäli nilkka turpoaa merkittävästi eikä jalalle pysty varata painoa, tulee nilkka aina tutkia ja ottaa röntgen- tai magneettikuvat mahdollisimman nopeasti. Mehiläisen kokeneet jalkakirurgit selvittävät vamman laadun ja suunnittelevat oikean hoidon. Toisinaan nilkkavammat vaativat leikkaushoitoa.

Mehiläisen lääkärit auttavat kaikissa nilkkakipuihin ja -vammoihin liittyvissä asioissa. Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6

Lisää aiheesta