Mammografia ja muut rintojen kuvantamistutkimukset

Mitä aikaisemmin rintasyöpä todetaan, sitä paremmat ovat paranemismahdollisuudet ja sitä enemmän voidaan hyödyntää säästäviä leikkauksia. Suomessa 50–68-vuotiaat naiset kuuluvat rintasyöpäseulonnan piiriin. Jokaisen naisen on kuitenkin hyvä huolehtia itse rintojensa asianmukaisesta tutkimisesta.

Mehiläisellä tehdään useimmiten niin sanottu laaja mammografiatutkimus. Se sisältää mammografian lisäksi rintojen ultraäänitutkimuksen.

Jokainen nainen voi vaikuttaa itse omatoimisella rintojen tutkimisella varhaiseen rintasyövän löytymiseen.

Rintojen mammografiatutkimus

Mammografia eli rintojen röntgenkuvaus on perinteinen kuvantamismenetelmä, joka löytää valtaosan rintasyövistä jo varhaisessa vaiheessa. Mammografiassa rinnat kuvataan vähintään kahdesta suunnasta. Kuvauksessa käytetään puristusta, jotta rintarauhaskudoksesta saadaan terävä kuva ja sädeannos jää mahdollisimman pieneksi. Kuvaukseen liittyvä puristus voi joistakin naisista tuntua epämiellyttävältä, mutta ei yleensä aiheuta merkittävää kipua. Puristus on kestoltaan lyhytaikainen, yleensä joitakin kymmeniä sekunteja. Mammografiaa on turha pelätä – tutkimus sujuu yleensä hyvin ja siitä saatava tieto on arvokasta rinnan terveyden kannalta. Mikäli kuvauksen aiheuttama kipu pelottaa tai siitä on huonoja kokemuksia, kannattaa asiasta aina mainita henkilökunnallemme. Kysy tarkempia neuvoja lähetteen antavalta lääkäriltä tai kuvantamisyksiköstä.

Lue myös: Mammografia

Rintojen ultraäänitutkimus

Rintojen ultraäänitutkimus täydentää mammografiaa. Ultraäänitutkimus ei aiheuta säteilyä ja se on helppo ja nopea suorittaa. Tutkimuksessa rintojen ja kainaloiden iholle levitetään geeliä ja radiologian erikoislääkärin kuvaa rinnat ja kainalot ultraäänianturilla. Ultraäänitutkimuksen yhteydessä on myös mahdollista ottaa näytteitä rinnoista.

Ultraäänitutkimus on erityisen hyvä mammografiaan verrattuna tiivisrakenteisessa rinnassa; mitä nuorempi nainen on, sitä tiiviimpi on yleensä rinnan rakenne. Useimmilla naisilla rasvakudoksen määrä lisääntyy rinnassa ikääntyessä, mutta ei kaikilla. Ultraäänitutkimuksella on siis paikkansa myös iäkkäämpien naisten rintojen kuvantamisessa.

Mehiläisen laaja mammografiatutkimus sisältää aina täydentävän ultraäänitutkimuksen, joka lisää sekä tutkimuksen tarkkuutta että herkkyyttä. Yhdistämällä nämä kaksi menetelmää löytyy miltei kaikki rintasyövät.

Rintojen magneettikuvaus

Rintojen magneettikuvaus on kaikista herkin rintasyövän paljastaja, kun puhutaan yksittäisestä kuvantamismenetelmästä. Magneettikuvauksessa maataan vatsallaan magneettilaitteen kuvausputkessa ja rintojen ympärillä on kuvauskela. Tutkimuksen yhteydessä annetaan laskimonsisäistä varjoainetta, jolloin magneettikuvissa näkyy kaikki poikkeavat, varjoaineella tehostuvat rinnan muutokset. Tutkimus kestää yleensä noin 30–40 minuuttia. Tutkimuksen aikana on mahdollista kuunnella kuulokkeista musiikkia. Rintojen magneettikuvaus vaatii magneettikuvauslaitteen niin sanotun rintakelan, minkä vuoksi tutkimusta ei ole saatavissa kaikissa magneettikuvauspisteissä.

Kokenut rintojen kuvantamiseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri katsoo rintojen magneettikuvat ja antaa niistä lausunnon. Kaikki aiemmin tehdyt rintojen kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot tulee olla käytettävissä, jotta tutkimuksesta saadaan suurin hyöty.

Magneettikuvaus on usein paikallaan tilanteissa, joissa perinteiset menetelmät jäävät riittämättömiksi. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat poikkeuksellisen suurin rintasyöpäriski (useita tapauksia suvussa), poikkeuksellisen tiivis ja vaikeatulkintainen rintarauhaskudoksen rakenne, epäselväksi jäänyt tilanne perinteisillä menetelmillä, eritys nännistä, rintaimplanttien kunnon arviointi, rintasyöpäleikkausta edeltävät selvitykset ja rintasyöpähoidon seuranta.

3D-mammografia eli rintojen tomosynteesi

3D-mammografia on digitaaliseen mammografiaan perustuva, röntgensäteilyä käyttävä rinnan kuvantamisen menetelmä, jossa perinteisen näköisellä mammografialaitteella saadaan rinnoista leike-tyyppisiä kuvia. 3D-mammografiaa käytetään Suomessa pääosin täydentämään mammografiaseulontaa. 3D-mammografia näyttää perinteistä mammografiaa herkemmin ja tarkemmin rinnan mahdolliset muutokset. Kuitenkin, jos perinteiseen mammografiaan yhdistetään rintojen ultraäänitutkimus, ei 3D-mammografiasta saada merkittävää hyötyä ja sen sädeannos on hieman perinteistä mammografiaa isompi.

Lue myös: Rintasyövän oireet ja tunnistaminen

Onko rintasi tutkittu?

Nainen voi itse vaikuttaa varhaisen rintasyövän löytymiseen rintojen omatoimisella tutkimisella. Jos rintasi oireilevat tai haluat varmistaa, että rintasi ovat terveet, voit hakeutua lääkärisi lähettämänä Mehiläiseen mammografiaan tai muuhun rintojen kuvantamistutkimukseen.

Lue myös:
Mammografia
Rintojen omatoiminen tutkiminen kannattaa
Kyhmy rinnassa, mitä tehdä?
Rintasyöpä

Asiantuntijana artikkelissa Jonas Saraneva, radiologian erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
lokakuu 2021viikko 41