Muistiklinikka

Muistiklinikka on tarkoitettu kenelle tahansa, joka epäilee itsellään tai läheisellään normaalista poikkeavaa muistihäiriötä tai orastavaa muistisairautta. Jos et ole varma, toimiiko muistisi normaalisti, olet tervetullut selvittämään asian Mehiläisen Muistiklinikalle!

Muistin tutkimista ja muistisairauksien hoitoa on Mehiläisessä toteutettu jo pitkään ja menestyksekkäästi. Koska tarvetta muistioireiden selvittelyyn on niin paljon, olemme syksyllä 2017 keskittäneet osaamista erityisesti Mehiläinen Ympyrätaloon Helsingin Hakaniemeen , jotta potilaan on entistäkin helpompi löytää varmasti oikeat muistiasiantuntijat yhdestä paikasta.

Muistihäiriöitä ja -sairauksia tutkiessa osaavat ja ammattitaitoiset asiantuntijamme erottavat hyvin ne tapaukset, joissa ei ole kyse tavanomaisesta hajamielisyydestä tai normaalista unohtelusta.

Miten Mehiläisen Muistiklinikka toimii?

Muistiklinikalla tapaat aina alkuun hoitajan. Hoitajatapaamisen ja alkutilanteen kartoituksen jälkeen tutkimukset ja testaukset jatkuvat yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Muistiklinikalla toimii erityisesti muistihäiriöihin ja -sairauksiin erikoistuneita asiantuntevia hoitajia, lääkäreitä ja neuropsykologeja.

Alkuarvio Muistiklinikalla sisältää muistihoitajan haastattelun, CERAD-muistitestin ja muistilääkärin tapaamisen. Aloituskartoituksen hinta on noin 250 €.

Jatkoselvittelynä voidaan tarvita laboratoriokokeita ("muistipaketti", noin 340 €), pään magneettitutkimusta (muistimagneetti, noin 300 €) ja joissakin tapauksissa myös neuropsykologin tutkimusta (tutkimukset noin 600–800 €).

Yksilöllinen tutkimus- ja testisuunnitelma räätälöidään aina alkutilanteen kartoituksen jälkeen siten, että tutkimuksiin sisällytetään vain kussakin tapauksessa tarkoituksenmukaisia tutkimuksia ja/tai laboratoriokokeita. Muistiklinikan hinnat ovat siis keskimääräisiä arvioita.

Jos haluat tietää enemmän Muistiklinikan toiminnasta tai Mehiläisen muistitutkimuksista, ota meihin yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen  kautta (puh. 010 414 00 (0,084 €/min)) tai suoraan Mehiläinen Helsinki Ympyrätaloon  (puh.010 414 2202).

Milloin Muistiklinikalle tutkimuksiin?

Muistiklinikasta voi olla sinulle hyötyä silloin, jos:

  • epäilet tai läheisesi epäilevät muistin heikentymistä.
  • muistiongelmat etenevät, tärkeiden asioiden unohtelu yleistyy tai esiintyy muistiaukkoja.
  • toimintakyky tai arjesta selviytyminen heikentyvät tuntemattomasta syystä.
  • persoonallisuus tai käyttäytyminen muuttuu.
  • sekavuustilat esimerkiksi leikkauksen tai infektion yhteydessä.

Lievienkin muistiongelmien yhteydessä on hyvä mennä muistitutkimuksiin, varsinkin jos lähisuvussa esiintyy muistisairauksia.

Muistiklinikan asiantuntijat:

Lue Juho Uusvaaran blogi: Hajamielisyyttä vai dementiaa?

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen  kautta (puh. 010 414 00 (0,084 €/min)) tai suoraan Mehiläinen Helsinki Ympyrätaloon  (puh. 010 414 2202 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)).

Lue lisää:

Tietoa muistitesteistä

Muisti ja muistisairaudet

Muistiterveys ei huoleta eläkeläisiä - unohtuuko ennaltaehkäisy?

Normaalia hajamielisyyttä vai muistisairaus?

Asiantuntijat ja toimipisteet

Vesa Koivisto
Sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri
Marja-Liisa Laakkonen
LT, geriatrian erikoislääkäri
Olli Lappalainen
Geriatrian, th ja yleislääketieteen erikoislääkäri
Ulla Parviainen
Yleislääket. ja geriatrian el