Ortoreksia

Ortoreksia on syömishäiriö, jonka taustalla on pakonomainen tarve syödä mahdollisimman terveellisesti. Ortoreksia on epätyypillinen syömishäiriö, jolle on ominaista se, että potilas ihannoi pakonomaisesti terveellistä ruokavaliota ja välttää epäterveellisiä, rasvaisia ja energiapitoisia ruoka-aineita.

Ortoreksia on keskimäärin yleisempi syömishäiriö kuin bulimia tai anoreksia. Se ei ole hengenvaarallinen, mutta se rajoittaa usein henkilön arkea ja sosiaalista elämää, ja voi edeltää muiden syömishäiriöiden ilmaantumista.

Ortoreksian oireet

Ortoreksiassa henkilö säätelee ja rajoittaa syömistään kohtuuttomasti ja pakonomaisesti pyrkiessään ravinnon terveellisyyteen. Kyse ei ole anoreksiasta eli ortoreksiaa sairastava ei pyri laihduttamaan tai syömään liian vähän, vaan ruoan terveellisyyden tavoittelu menee liiallisuuksiin.

Keskustele omasta ruokavaliosta ravitsemusterapeutin kanssa.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Ortoreksiaa sairastava käyttää aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankintaan ja ruoan valmistukseen liioitellun paljon aikaa – esimerkiksi suuri osa päivästä saattaa kulua yhden aterian valmistamiseen. Äärimmillään ortoreksiaa sairastava voi rajoittaa ruokavalionsa vain itse valmistettuun ruokaan, jolloin hän tietää tarkkaan, mitä ruoka sisältää.

Ortoreksian seurauksia voivat olla aliravitsemus ja erilaiset puutostilat. Kuten kaikissa syömishäiriöissä, myös ortoreksiassa voi esiintyä samanaikaisia mielenterveyden häiriöitä, kuten ahdistushäiriötä, masennusta tai pakko-oireita. Jos samanaikaissairauksia ei huomioida, ortoreksian hoito voi jäädä puutteelliseksi.

Ortoreksian hoito

Erilaisten ruokavalioiden ja ruoka-aineallergioiden joukosta voi olla vaikea erottaa, onko kyse ortoreksiasta vai muuten terveellisen ruokavalion suosimisesta. Ortoreksian hoidon onnistumiseksi on tärkeä tunnistaa ajoissa, milloin ruoan terveellisyyden ihannoinnista tulee kohtuuton ongelma ja siihen kuluu vuorokaudesta liikaa aikaa.

Keskustelu ravitsemusterapeutin kanssa ruokavaliosta usein helpottaa ja selkeyttää ymmärrystä riittävän monipuolisesta ruokavaliosta. Jos ortoreksiaan liittyy samanaikaissairauksia tai vääristyneitä käsityksiä esimerkiksi omasta kehosta, myös psykoterapeuttiset keinot usein auttavat.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Varaa aika psykOTERAPIAAN

Asiantuntijana artikkelissa psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, Mehiläisen valtakunnallinen psykiatrian vastuulääkäri Teijamari Laasonen-Balk.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Susanna Isomäki
Laillistettu ravitsemusterapeutti
Linda Viitasalo
Ravitsemusasiantuntija
Soile Ruottinen
FT, THM, Ravitsemusterapeutti

Lisää aiheesta