Ahdas esinahka hoidetaan ympärileikkauksella

ahdas esinahka ja sen hoito

Ahdas esinahka tarkoittaa tilaa, jossa esinahkaa ei voida vapaasti vetää terskan taakse. Paras hoito esinahan ahtaumaan on esinahan kärjen avarrusleikkaus eli circumcisio.

Kireän esinahan aiheuttamat oireet

Aikuisella miehellä esinahan ahtaus saattaa aiheuttaa tulehdusoireita, hankaloittaa jopa virtsausta ja lisäksi vaikeuttaa sukupuolista kanssakäymistä, koska esinahka saattaa repeytyä, muuttua arpiseksi ja kovaksi.

Mikäli esinahan kärki alkaa vaaleta ja paksuuntua, voi kyse olla ihottumasairaudesta nimeltään BXO (balanitis xerotica obliterans). Sairaus on vaaraton ja sen syy on tuntematon. Vaiva poistuu ympärileikkauksella, jolloin ylimääräinen osa esinahan kärkeä poistetaan ja ommellaan sulavin ompelein kiinni terskan tyveen.

BXO-ihottumasairaus on yleisin syy tehdä ympärileikkaus aikuiselle miehelle. Toinen yleinen syy on toistuvat sieni-hiiva-bakteeri-infektiot, joita ei saada kuriin lääkityksellä.

Ahtaan esinahan hoito

Aikuisille toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja ennen toimenpidettä on mahdollista saada esilääkitystä. Toimenpide kestää noin tunnin ja se on kivuton. Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan muutaman tunnin ajan, jonka jälkeen pääsee kotiin. Toimenpiteeseen tullessa kannattaa pukeutua väljiin housuihin ja tukeviin alushousuihin.

Lapsille kireän esinahan korjausleikkaus tehdään aina yleisaneastesiassa.

Esinahan leikkauksen jälkeinen hoito

Sidosten poiston jälkeen leikkausaluetta ja haavaa tulisi suihkutella useita kertoja päivässä. Myös vaseliinilla rasvaus kuuluu osana jälkihoitoon.

Leikkauspäivä on syytä olla levossa. Raskasta nostelua ja runsasta liikuntaa tulee välttää noin viikon ajan. Myös saunomista, kylpemistä ja uimista tulisi välttää noin viikon ajan, jotta ompeleet eivät sula liian aikaisin. Yhdyntäkielto on leikkauksen jälkeen noin kolme viikkoa, jonka aikana itsestään sulavat ompeleet poistuvat. Sairausloman pituuden määrittelee lääkäri.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
9.7
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.9
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.6
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta