Maitoallergia jää harvoin päälle

Maitoallergia voi olla pienelle lapselle kiusallinen ja vaikeasti havaittava vaiva. Sietokyvyn kehittyessä siitä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet päästä eroon.

Maitoallergia on yleisin ruoka-allergia suomalaisten lasten keskuudessa, ja sitä esiintyy noin 2–3 prosentilla alle kolmevuotiaista lapsista. Toiseksi yleisin ruoka-allergia on kananmuna-allergia, josta kärsii 1–2 prosenttia alle kolmevuotiaista. Suurin osa ruoka-allergioista väistyy viimeistään kouluikään mennessä.1

Maitoallergiaa ei tule sekoittaa laktoosi-intoleranssiin, joka johtuu elimistön kyvyttömyydestä pilkkoa laktoosia, eli maitosokeria. Maitoallergian aiheuttaa puolestaan elimistön puolustusjärjestelmä, joka ylireagoi lehmänmaidon sisältämään maitoproteiiniin.1

Allergian oireet voivat vaihdella

Lasten allergologi Marianna Tala-Heikkilä  Mehiläisestä kertoo maitoallergian oireiden alkavan tyypillisesti muutaman kuukauden iässä. Imeväisen oireiden liittäminen maitoallergiaan voi usein olla vaikeaa.

- Nopeavälitteisiä oireita voivat olla esimerkiksi iho-oireet, kuten nokkosihottuma tai laaja-alainen ihottuma, mutta niiden lisäksi voi tulla viiveellä esimerkiksi suolioireita, Tala-Heikkilä sanoo.

Suolioireita, kuten ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta, saattaa Tala-Heikkilän mukaan esiintyä vielä kaksikin päivää altistuksen jälkeen. Hän muistuttaa samalla, etteivät iho- tai suolioireet aina ole maitoallergian merkki. Jos erilaisia oireita on paljon tai ne pitkittyvät, kannattaa lapsi kuitenkin viedä lääkärin vastaanotolle.

- Sanoisin, että maitoallergia tyypillisesti havaitaan 2-3 kuukauden iästä eteenpäin. Valtaosalla se sitten väistää kahden ikävuoden kohdalla, Tala-Heikkilä kertoo.

Kaseiinipohjainen erityismaito parantaa suoliston bakteerikantaa

Maitoallergiaa hoidetaan kehittämällä lapselle ruokavalio, jossa kokonaan tai osittain pyritään välttämään allergisoivaa maitoproteiinia. Useimmissa tapauksissa allerginen lapsi sietää äidin rintamaitoa, sillä sen sisältämä maitoproteiini eroaa koostumukseltaan lehmänmaidon proteiinista. Lehmänmaitopohjaiset äidinmaidonkorvikkeet voivat sitä vastoin aiheuttaa oireita.1

Tala-Heikkilän mukaan äidin rintamaito on lähtökohtaisesti imeväisen parasta ravintoa. Jos rintaruokinta ei ole mahdollista tai jos äidin rintamaitoa ei ole tarpeeksi, voi lapselle antaa lisäksi niin sanottua erityismaitoa, eli pitkälle pilkottua imeväisten erityisvalmistetta.

Lapsen kyky sietää maitoproteiinia paranee iän myötä useimmiten itsekseen, mutta kehitystä voi Tala-Heikkilän mukaan edesauttaa antamalla lapselle kaseiinipohjaista erityismaitoa.*2

- Kaseiinipohjainen erityismaito tukee elimistön puolustusjärjestelmän palautumista normaaliin ja parantaa suoliston hyvän bakteerikannan kehittymistä.

- Kun tällä tavalla voidaan vaikuttaa suolen mikrobikantaan, pystytään hoitamaan tai jopa ehkäisemään allergiaa.

Diagnoosi tulee usein helpotuksena

Marianna Tala-Heikkilän mukaan maitoallergia ja sen oireet aiheuttavat monissa lapsiperheissä paljon huolta. Lääkärin tekemä diagnoosi tulee usein helpotuksena pienen lapsen vanhemmille.

- Kyllä he voivat olla tosi onnellisia kun syy saadaan selville. Monelle on helpotus, etteivät he joudu olemaan tavallaan yksin sen asian kanssa. Jos saadaan diagnoosi ja lapsi alkaa voida paremmin, onhan se ihan valtava helpotus sille perheelle, Tala-Heikkilä sanoo.

- Kontaktin pitäminen perheen kanssa on tärkeää, ei pelkkä vastaanottokäynti. Perheisiin pitää olla yhteydessä ja selvittää, onko tilanne parempi ja millä tavalla. Se vaatii lääkäriltä aika paljon sitoutumista.

Lääkärin ja potilaan välinen hoitosuhde voi olla pitkä, mutta myös palkitseva. Sopivalla ruokavaliolla ja sietokyvyn parantamisella imeväisikäisellä lapsella on hyvät mahdollisuudet päästä eroon maitoallergiastaan.

Lähteet:

1. Ruoka-allergia (lapset). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015 (viitattu 21.8.2017). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi 

2. Berni Canani R, Nocerino R, Terrin G ym. Formula selection for management of children with cow's milk allergy influences the rate of acquisition of tolerance: a prospective multicenter study. J Pediatr 2013;163:771-7.e1

*Verrattuna riisi-, soija- ja aminohappopohjaisiin korvikkeisiin ja kaseiinihydrolysaattiin ilman lisättyä kaseiinipohjaista erityismaitoa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.9
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri