Lasten vilja-allergia

Vilja-allergiaa esiintyy pääasiassa imeväis- ja leikki-ikäisillä lapsilla ja joskus aikuisilla. Vilja-allergia on yksilöllinen ja menee yleensä lapsilla ohi leikki-iässä.

Vilja-allergia ja keliakia ovat eri sairauksia. Keliaakikko voi tavallisesti käyttää tattarin, hirssin, maissin ja riisin ohella myös tärkkelysjauhoja, esimerkiksi vehnätärkkelystä toisin kuin vilja-allerginen.

Vilja-allergian oireet

  • Vilja-allerginen saa oireita useimmiten vehnästä, rukiista, ohrasta ja kaurasta. Oireita tulee harvoin vain joistakin näistä viljoista.
  • Vilja-allergia ilmenee iho-, suolisto- tai hengitysoireina.
  • Oireet tulevat yleensä joko välittömästi tai muutamien tuntien tai päivien kuluessa sopimattoman viljan syömisestä.
  • Oireiden voimakkuus vaihtelee

Viljaton ruokavalio

Viljattomassa ruokavaliossa kokeillaan oireita aiheuttavien viljojen tilalle niitä viljoja, jotka sopivat. Vilja-allergisen ruokavaliossa kokeillaan mm. riisiä, maissia, hirssiä ja tattaria. Sopivia viljoja syödään vaihtelevasti puuroina, leipinä, erilaisina leivonnaisina, makaronina ja eri ruuissa. Sopivista viljoista suositaan täysjyväviljavalmisteita.

Alle yksivuotiaalle tarjotaan puuroja tai vellejä pari kertaa päivässä. Vanhemmille lapsille omat leivät ja leivonnaiset ovat puurojen tai vellien ohella tarpeen. Uuden maun tottuminen voi kestää jopa 10–20 maistamiskertaa.

Tarkista tuotteiden selosteista, ettei tuote sisällä sopimatonta viljaa missään muodossa. Jos tuoteselosteessa lukee tärkkelys tai muunneltu tai hydrolysoitu tärkkelys, tarkista sen alkuperä valmistajalta tai maahantuojalta.

Vilja-allergisen kannattaa käydä mahdollisimman nopeasti lääkärin lähetteellä ravitsemusterapeutin vastaanotolle, jotta lapsen ruokavalio voidaan selvittää.

Lue lisää

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri
joulukuu 2021viikko 48