Mammografia

Rintojen röntgentutkimusta eli mammografiaa käytetään rintarauhasten sairauksien tutkimiseen. Suomessa tehdään lakisääteistä mammografiaseulontaa 50–68-vuotiaille naisille, mutta mammografia voi olla myös paikallaan rinnan oireiden tutkimisessa. Rinnassa oleva kyhmy vaatii aina jatkotutkimuksia. Rinnoissa tuntuva uusi yli muutaman viikon jatkunut muunlainen oire voi myös olla syy hakeutua tutkimuksiin.

Mammografiaan tarvitaan lääkärin lähete esimerkiksi työterveyslääkäriltä, yleislääkäriltä tai gynekologilta.

Varaa aika mammografiaan

Jos suvussa on paljon rintasyöpää, mammografia ja/tai ultraäänitutkimus voi olla paikallaan tehdä jo nuoremmille kuin seulontaikäisille. Rintasyövän riski on kohonnut myös seulontaikäisiä vanhemmilla naisilla.

Alle 40-vuotiailla naisilla käytetään ensisijaisena tutkimusmenetelmänä rintojen ultraääntä ja mammografia tehdään ainoastaan perustellusta syystä. Mammografiasta ei ole hyötyä raskauden ja imetyksen aikana, jolloin rintojen ultraäänitutkimus on ensisijainen menetelmä.

Lue myös:
Rintojen omatoiminen tutkiminen

Mammografian varaaminen

Voit varata ajan mammografiaan ja rintojen ultraäänitutkimukseen Mehiläisen lääkärikeskuksessa, verkkoajanvarauksessa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min). Mammografiaan tarvitaan lääkärin lähete esimerkiksi työterveyslääkäriltä, yleislääkäriltä tai gynekologilta.

Otathan aina tutkimukseen mukaan vanhat mammografiakuvat, jotta lääkäri voi tehdä kuvavertailua. Vanhat mammografiakuvat saa pyytämällä niitä hoitolaitoksesta, jossa edellinen kuvaus on tehty.

Varaa aika mammografiaan

Miten mammografiakuvaus tehdään?

Mammografia on perinteinen röntgensäteilyä käyttävä kuvantamismenetelmä. Kuvauksessa röntgenhoitaja ottaa mammografiakuvat yleensä vähintään kahdesta eri suunnasta. Tarvittaessa voidaan ottaa kohdistettuja kuvia tai suurennuskuvia pienten muutosten arvioimiseksi.

Kuvauksessa tutkittava rinta puristetaan kuvauslaitteessa tasaisesti muovilevyn ja kuvalevyn väliin, jotta kuvanlaatu paranisi ja kuvauksesta aiheutuva säderasitus olisi mahdollisimman pieni. Tämä tuntuu rinnan puristuksena, mutta puristuksen hetki on lyhyt. Mikäli rinnat ovat arat, suositellaan kuvauksen toteuttamista 7–14 vuorokauden kuluessa kuukautisten alusta. Mammografiatutkimusta täydennetään lisäksi ultraäänitutkimuksella.

Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus kestää yleensä noin puoli tuntia. Mikäli tutkimuksessa ilmenee tarvetta näytteenotolle, voidaan se useimmiten tehdä saman käynnin yhteydessä.

Mammografia ei vaadi erityistä valmistautumista.

Mammografian hinta ja maksutavat

Mehiläisellä tehdään lähes aina mammografia yhdistelmätutkimus eli ns. laaja mammografia, joka sisältää röntgenkuvauksen lisäksi myös rintojen ultraäänitutkimuksen. Mammografian hinnan näet erillisestä kuvantamistutkimusten hinnastosta. Voit kysyä tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme. Mammografiaan tarvitaan aina lähete lääkäriltä.

Siirry hinnastoon

Tutustu maksutapoihin

Mammografian tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä.

Mikäli rinnasta joudutaan ottamaan neulanäyte, varaa röntgenhoitaja näytteen tulosten kuulemista varten asiakkaalle aina soitto- tai vastaanottoajan lääkärille.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläinen-palvelussa heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3(–14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

Kun koko hoitoketju, aina lähetteestä rintatutkimukseen tapahtuu Mehiläisessä, varmistuu saumaton ja nopea sähköinen tiedonkulku ammattilaisten välillä, jolloin hoidossa ei tapahdu turhia viiveitä.

Tutustu OmaMehiläiseen

Mammografiatutkimusta tarjoavat toimipisteemme

Asiantuntijana artikkelissa Jonas Saraneva, radiologian erikoislääkäri.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Ilmari Anttinen
Radiologian erikoislääkäri
Hannu Aronen
LKT, radiologian erikoislääkäri
Anne Aulaskari
LL,Radiologian erikoislääkäri
Terhi Christophe
LL, radiologian erikoislääkäri

Lisää aiheesta