Mammografia

Rintojen röntgentutkimusta eli mammografiaa käytetään rintarauhasten sairauksien tutkimiseen. Suomessa tehdään lakisääteistä mammografiaseulontaa 50–68-vuotiaille naisille, mutta mammografiassa voi olla paikallaan käydä myös terveystarkastusmielessä. Seulonnan lisäksi on usein tarvetta kuvantaa rintoja erilaisten oireiden takia. Rinnassa oleva kyhmy vaatii aina jatkotutkimuksia.

Varaa aikA MAMMOGRAFIAAN

Jos suvussa on paljon rintasyöpää, mammografia ja/tai ultraäänitutkimus voi olla paikallaan tehdä jo nuoremmille kuin seulontaikäisille. Rintasyövän riski on kohonnut myös seulontaikäisiä vanhemmilla naisilla.

Alle 30-vuotiailla naisilla käytetään ensisijainen tutkimusmenetelmä rintojen ultraääntä, ja mammografia tehdään ainoastaan perustellusta syystä. Mammografiasta ei ole hyötyä raskauden ja imetyksen aikana, jolloin rintojen ultraäänitutkimus on ensisijainen menetelmä.

Lue myös:
Rintojen omatoiminen tutkiminen

Mammografian hinta

Mehiläisellä tehdään lähes aina laaja mammografia, joka sisältää röntgenkuvauksen lisäksi myös rintojen ultraäänitutkimuksen. Laajan mammografian hinta on Kela-korvauksen jälkeen alkaen 165 euroa. Mammografian hinnan näet erillisestä kuvantamistutkimusten hinnastosta. Hinnat vaihtelevat alueellisesti. Voit kysyä tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme. Mammografiaan tarvitaan aina lähete lääkäriltä.

Miten mammografiakuvaus tehdään?

Mammografia on perinteinen röntgensäteilyä käyttävä kuvantamismenetelmä. Kuvauksessa röntgenhoitaja ottaa mammografiakuvat yleensä vähintään kahdesta eri suunnasta. Tarvittaessa voidaan ottaa kohdistettuja kuvia tai suurennuskuvia pienten muutosten arvioimiseksi.

Kuvauksessa tutkittava rinta puristetaan kuvauslaitteessa tasaisesti muovilevyn ja kuvalevyn väliin, jotta kuvanlaatu paranisi ja kuvauksesta aiheutuva säderasitus olisi mahdollisimman pieni. Tämä tuntuu rinnan puristuksena, mutta puristuksen hetki on lyhyt. Mikäli rinnat ovat arat, suositellaan kuvauksen toteuttamista 7–14 vuorokauden kuluessa kuukautisten alusta. Mammografiatutkimusta täydennetään lisäksi ultraäänitutkimuksella.

Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus kestää yleensä noin puoli tuntia. Mikäli tutkimuksessa ilmenee tarvetta näytteenotolle, voidaan se useimmiten tehdä saman käynnin yhteydessä.

Mammografian varaaminen

Mammografiaan tarvitaan lääkärin lähete esimerkiksi työterveyslääkäriltä, yleislääkäriltä tai gynekologilta. Lisäksi tarvitset Kela-korvausta varten lääkärin allekirjoittaman tutkimus- ja hoitomääräyksen (SV 3).

Voit varata ajan mammografiaan ja rintojen ultraäänitutkimukseen Mehiläisen lääkärikeskuksessa, verkkoajanvarauksessa  tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min).

Otathan aina tutkimukseen mukaan vanhat mammografiakuvat, jotta lääkäri voi tehdä kuvavertailua. Vanhat mammografiakuvat saa pyytämällä niitä hoitolaitoksesta, jossa edellinen kuvaus on tehty.

Varaa aikA MAMMOGRAFIAAN

Mammografian tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Kuvat on mahdollista saada mukaan CD-levykkeellä.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläisessä  heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3(–14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

Mammografiatutkimusta tarjoavat toimipisteemme

Lue myös gynekologisista tutkimuksista: Naisen terveys

Asiantuntijana artikkelissa Jonas Saraneva, radiologian erikoislääkäri

marraskuu 2022viikko 48