Vatsan alueen syövät

Tavallisimmat vatsan alueen syövät ovat paksusuoli-, maha- ja haimasyöpä. Maksa-, sappitie- ruokatorvi-, ohutsuoli- ja muut harvinaisemmat syövät muodostavat yhdessä vain noin viidesosan kaikista vatsan alueen syöpätapauksista.

Vatsan alueen syövät, esimerkiksi mahasyöpä, ovat kehittyessään kaikki pitkään vähäoireisia tai täysin oireettomia. Oireet voivat olla myös epäselviä tai kovin samanlaisia kuin akuutissa vatsakivussa. Oireina voi olla vatsakipuja tai vatsakramppeja, verta ulosteessa, laihtumista, pahoinvointia ja ruuansulatusoireita. Ruokatorven syövän ensimmäinen oire voi olla vaikeus niellä. Vatsan alueen syövät löydetään usein turhan myöhään.

Vatsan alueen syöpä – millaisten oireiden takia lääkäriin?

Epäselvien ja toistuvien vatsaoireiden takia kannattaa hakeutua lääkäriin juuri siksi, että vatsanalueen syöpien oireita on hankala tunnistaa.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos:

  • on verta ulosteessa
  • suolentoiminta on muuttunut
  • vatsa on pidemmän aikaa ja ilman selkeää syytä kipeä
  • paino on laskenut tahattomasti
  • iho on muuttunut keltaiseksi
  • tai ruoka juuttuu ruokatorveen.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä löydetään, sen parempi on ennuste. Mehiläisessä erikoislääkärin vastaanotolle pääsee nopeasti ilman lähetettä ja tarpeelliset tutkimukset, yleensä tähystys ja koepala, onnistuvat nopeasti.

Vatsan alueen syöpä – riskiryhmät

Vatsanalueen syöpien riskitekijöitä ovat vatsanalueen tulehdukset, lihavuus, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, voimakkaasti käristetyn ruuan syöminen, perinnöllinen alttius ja yli 50 vuoden ikä.

Näiden lisäksi ruokatorven syöpää on miehillä enemmän kuin naisilla ja sille altistaa refluksitautiin liittyvä Barrettin limakalvo.

Vatsan alueen syöpä – yleisyys

Paksusuolen syöpä löytyy noin kolmelta tuhannelta suomalaispotilaalta vuodessa. Sen määrä lisääntyy koko ajan. Se on toisiksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Haimasyöpiä löytyy vuodessa noin tuhat. Mahasyöpä muuttuu koko ajan harvinaisemmaksi ja niitä löydetään vuosittain noin 700. Miesten syövistä 2,3 % on mahasyöpiä, 1,3 % ruokatorvensyöpiä ja 0,4 % ohutsuolensyöpiä. Naisten syövistä 1,8 % on mahasyöpiä, 0,6 prosenttia ruokatorvensyöpiä ja 0,4 %ohutsuolensyöpiä.

Lue lisää:

Tietoa vatsakivuista

Teksti: Asiantuntijana haastateltu gastrokirurgi Pertti Ritvaniemeä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.6
Samuli Aho
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Juha Grönroos
Vatsaelinkirurgian professori, ylilääkäri
9.9
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.8