Lonkkamaljan asennonkorjaus

Vajaakatteisen lonkkamaljan (dysplasia) leikkaushoito on lonkkamaljan asennonkorjaus leikkaus (periacetabulaarinen osteotomia). Leikkaus suoritetaan aina ns. avoleikkauksena, jossa lonkkamalja irrotetaan lantioluusta, käännetään edullisempaan asentoon ja kiinnitetään tyypillisesti kahdella ruuvilla.

Leikkauksen jälkeen liikkuminen tapahtuu reilun kahden kuukauden ajan kahdella kyynärsauvalla. Jalalle voi kivun mukaan laittaa puolet painosta, eli seisoessa painon pitää jakautua molemmille jaloille, eikä leikatulla jalalla saa ponnistaa. Sairasloma-aika on yleensä noin 3 kk. Kuitenkin lopullinen tulos on todettavissa aikaisintaan vuoden kohdalla.

Suurimmalle osalle potilaista ei tarvita lisäleikkauksia, mutta noin 40 prosentilla rustoisen reunuksen repeämä aiheuttaa kipua vielä leikkauksen jälkeen. Tällöin tehdään vielä lonkkanivelen tähystysleikkaus, jossa vaurio korjataan. Lonkkamaljan asennon korjaaminen on iso toimenpide, johon liittyy myös riskejä. Leikkaukset on Suomessa keskitetty muutamiin yksiköihin.