Hammashoito ja diabetes

Terve suu tukee diabeteksen hoitoa ja diabeteksen hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suun terveyteen. Suun ja hampaiden tulehdukset ovat diabeetikoilla tavanomaista yleisempiä, ja tulehdukset paranevat normaalia heikommin. Hampaiston tulehdukset taas vaikuttavat diabeteksen ja monen muun yleissairauden hoitoon ja tasapainoon.

Suun terveys on tärkeää diabeetikolle

Diabetes voi lisätä alttiutta erilaisille suun alueen sairauksille, kuten ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle (parodontiitti), hampaiden reikiintymiselle ja limakalvojen sienitulehduksille. Nämä sairaustilat ovat yleisiä henkilöillä, joiden hoitotasapaino on huono. Tässä yhteydessä on hyvä huomioida, että ientulehdusta tai parodontiittia esiintyy muutoinkin lähes 2/3 suomalaisista ja erityisesti diabeteksen yhteydessä on tärkeää huolehtia suun terveydestä - ja samalla ennaltaehkäistä mahdollisen ien- tai muu suun alueen tulehdustila. Lisäksi toisinaan verensokerin tasaamiseksi tulee esimerkiksi yöaikaan tarve välipalalle, mikä rasittaa suun terveyttä.

Hampaiden tulehduksien ennaltaehkäisy

Vaikeaa ientulehdusta ei aina helposti tunnista, sillä sen oireena voi olla pelkästään verenvuoto harjatessa. Käytännössä tulehdus kuitenkin on tärkeä hoitaa, sillä se vastaa avohaavaa, josta bakteerit pääsevät verenkiertoon.

Suun terveydestä on hyvä huolehtia huolellisella hampaiden harjauksella, terveellisellä ruokavaliossa sekä säännöllisillä hammastarkastuksilla. Näin hampaiden tulehduksiin päästään puuttumaan ajoissa ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia suun terveydelle ja diabetekselle. Siksi säännölliset tarkastuskäynnit suun terveydenhuollon ammattilaisilla, hammaslääkärillä ja suuhygienistillä, ovat tärkeitä. Mehiläisen suun terveydenhuollon ammattilainen ohjaa mielellään sopivien suunhoitovälineiden valitsemista ja niiden käyttöä sekä huolehtii säännönmukaisista tarkastuksista ja tarvittavasta hoidosta. Ajan hammaslääkärin tarkastuskäynnille voit varata tästä.

Lue lisää hammashoidosta ja varaa aika Mehiläisen asiantuntijoille