Keliakian hoito – gluteeniton ruokavalio

Keliakian ainoana hoitokeinona on toistaiseksi ns. gluteeniton dieetti.

Mitä gluteeniton dieetti tarkoittaa?

Gluteenittomassa ruokavaliossa jätetään kotimaiset viljat (ohra, ruis, vehnä ja kaura)kokonaan pois käytöstä. Tämä tarkoittaa siis kaikkia näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Ruokavaliosta poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla esimerkiksi maissilla, tattarilla, riisillä ja hirssillä. Myös teollisesti puhdistettuja tuotteita, eli vehnätärkkelystö ja gluteenitonta kauraa voi keliaakikko syödä.

Dieetin on oltava hyvin tiukka, jotta keliakia paranee ja keliakian aiheuttamat ohutsuolivauriot ja ihottuma pysyvät poissa. Dieetti on elinikäinen. Ihokeliakiassa saatetaan varsinkin hoidon alkuvaiheessa käyttää dieetin rinnalla dapsoni-lääkitystä.

Keliakiaan on kehitteillä muitakin hoitokeinoja. Tulevaisuudessa saattaa olla, että keliaakikot voivat jossain määrin nauttia heiltä kiellettyjä viljoja lääkityksen turvin, mutta näyttää todennäköiseltä, ettei ruokavaliosta kokonaan päästä eroon.

Keliakiatestiin ennen kuin gluteeniton ruokavalio aloitetaan

Keliakiaruokavaliota ei pidä aloittaa ennen kuin keliakia on verikokeella ja koepaloin diagnosoitu, sillä ennen tutkimuksia aloitettu dieetti sotkee pahimmillaan diagnostiikkaa vuosiksi eteenpäin.

Lue lisää: Tietoa keliakiasta

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.6
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3