Keliakian hoito – gluteeniton ruokavalio

Keliakian ainoana hoitokeinona on toistaiseksi ns. gluteeniton dieetti.

Mitä gluteeniton dieetti tarkoittaa?

Gluteenittomassa ruokavaliossa jätetään vehnä, ohra ja ruis kokonaan pois käytöstä. Tämä tarkoittaa siis kaikkia näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Ruokavaliosta poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla esimerkiksi maissilla, tattarilla, riisillä ja hirssillä. Myös teollisesti puhdistettuja tuotteita, eli vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla voi keliaakikko syödä.

Dieetin on oltava hyvin tiukka, jotta keliakia paranee ja keliakian aiheuttamat ohutsuolivauriot ja ihottuma pysyvät poissa. Dieetti on elinikäinen. Ihokeliakiassa saatetaan varsinkin hoidon alkuvaiheessa käyttää dieetin rinnalla dapsoni-lääkitystä.

Keliakiaan on kehitteillä muitakin hoitokeinoja. Tulevaisuudessa saattaa olla, että keliaakikot voivat jossain määrin nauttia heiltä kiellettyjä viljoja lääkityksen turvin, mutta näyttää todennäköiseltä, ettei ruokavaliosta kokonaan päästä eroon. Keliakiaruokavaliota ei pidä aloittaa ennen kuin keliakia on koepaloin diagnosoitu, sillä ennen tutkimuksia aloitettu dieetti sotkee pahimmillaan diagnostiikkaa vuosiksi eteenpäin.

Lue lisää: Tietoa keliakiasta

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.8
Samuli Aho
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Juha Grönroos
Vatsaelinkirurgian professori, ylilääkäri
9.7
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.6
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*