Takareiden revähdys – yleinen urheiluvamma

Valtaosa takareisivammoista on osittaisia repeämiä ja paranee hyvin. Tietyt vammat vaativat leikkauksen. Jos vamman jälkeen ilmaantuu mustelmia takareiteen, on hyvä hakeutua ortopedin vastaanotolle, jotta vamman vakavuus voidaan selvittää.

Jos urheillessa takareisi on kerran revähtänyt, se voi helposti revähtää uudelleen. Urheilun pariin kannattaakin takareiden vamman jälkeen palata maltilla ja itseään kuunnellen.

Mehiläisen Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Janne Sarimon  mukaan takareiden revähdyksen jälkeen urheilun pariin tulisi palata asteittain – itseään ja omaa kroppaansa kuunnellen. Suurin yksittäinen takareiden repeämälle altistava tekijä on nimittäin juurikin aiempi takareiden vamma.

Äkillinen sprintti tai venähdysliike aiheuttaa takareiden (hamstring) revähdyksen

Takareiden lihasten (hamstring) repeämä on yleinen urheilijan vamma erityisesti, kun kyseessä on nopeita sprinttejä sisältävä vauhtilaji, kuten jalkapallo tai yleisurheilu.

– Yleisin vammamekanismi takareiden repeämän taustalla on nopea kiihdytys tai suunnanmuutos. Läheskään aina vamman aiheuttaja ei ole kuitenkaan suunnanmuutos tai vääntyminen. Esimerkiksi pikajuoksijoilla pelkässä kovassa ja suorassa juoksussa takareiden lihakset voivat revähtää, Sarimo kertoo.

Takareisi voi revähtää myös liukastumisen aiheuttaman äkillisen venytysliikkeen seurauksena. Jos jalka lipeää eteenpäin polvi suorana ja kaatuu ikään kuin spagaattiasentoon, takareiteen tulee usein voimakas venytys, joka voi aiheuttaa jänteiden repeämän istuinkyhmystä.

Lue lisää: Liukkailla keleillä takareisi vaarassa

Miten ennaltaehkäistä takareiden lihasten repeämä?

Lihasten kireys ei usein suoraan altista vammalle, mutta toki riittävästä lihashuollosta on hyötyä urheilusuorituksen turvallisuutta ajatellen. Yksilölliset erot vaikuttavat; toisilla lantion asennon virhe voi aiheuttaa vaivoja, kun taas toisilla lihasepätasapaino onkin se heikoin lenkki.

– Jos takareiden lihakset ovat heikommat etureiden lihaksiin verrattuna, kannattaa lihastasapainoa pyrkiä tasoittamaan etu- ja takareiden välillä. Lihasepätasapaino reiden lihaksissa voi altistaa takareiden repeämälle, Sarimo kertoo.

Takareisi revähti – paras ensiapu ja milloin lääkäriin?

– Kylmä, koho ja kompressio toimii. Tärkeintä on nopea kylmähoito, joka tyrehdyttää revähtäneiden lihassäikeiden aiheuttaman verenvuodon, Sarimo opastaa.

Valtaosa takareisivammoista on osittaisia repeämiä ja paranee hyvin. Tietyt vammat vaativat leikkauksen. Jos vamman jälkeen ilmaantuu mustelmia takareiteen, on hyvä hakeutua ortopedin vastaanotolle, jotta vamman vakavuus voidaan selvittää. Mustelmat voivat olla oire siitä, että jänteet ovat revenneet jopa luusta irti, jolloin vamma on vakava.

Kysy nämä 3 kysymystä ennen kuin palaat takareisivamman jälkeen urheilun pariin:

1. Tunnetko olosi terveeksi? Tärkeintä on, että luotat jälleen urheillessa jalkasi toimivuuteen ja siihen, että pystyt samaan suoritukseen kuin ennenkin vammaa.

2. Antoiko lääkäri vihreän valon? Lääkäri arvioi tilanteesi tutkimuksen ja haastattelun perusteella. Fysioterapeutin voimaharjoitteiden ja -mittausten on tarkoitus vahvistaa jalkaa toipumaan parhaalla mahdollisella tavalla.

3. Muistitko, että maltti on valttia? Jos reiden lihasmassa on painellen kipeä, venyttely on kivuliasta tai jalalla ei pysty tekemään samoja asioita kuin toisella jalalla, ei takareisi ole toipunut. Asteittainen paluu oman lajin pariin on tärkeää, vaikka jalka tuntuisikin terveeltä.

Teksti: Artikkelia varten haastateltu Mehiläinen NEO Turun ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä Janne Sarimoa .

Lue lisää:

Tietoa urheiluvammoista

Lapsen polvikipu ja jalkakipu 

Tietoa ortopediasta

Jalkakirurgia

Sairaalat ja leikkaukset

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7