Ammattiurheilijalle keho on työväline

Urheilu Mehiläisen ja Helsinki Seagullsien yhteistyö on tärkeää joukkueen pelaajille, kuten Sakari Laaksolle ja Shawn Huffille. Ammattiurheilijan työväline on oma keho, jolloin siitä huolehtiminen ja vammojen ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää. Tässä pelaajien apuna ovat Urheilu Mehiläisen asiantuntijat.

Urheilu Mehiläisen kummipelaaja, koripalloilija Sakari ”Sakke” Laakso pitää yhteistyötä Mehiläisen kanssa tarpeellisena.

– Yhteistyö on nopeuttanut hoitoon pääsyä ja kaikki viiveet on saatu välistä pois. On myös todella hyvä, kun on oma yhteyshenkilö, joka tietää jo etukäteen meistä urheilijoista. Ennakkotiedot pelaajien taustoista auttavat hoidon suunnittelussa, kertoo Laakso.

23-vuotias Sakari Laakso pelaa Seagullsissa kolmatta vuotta. Urheilun ohella hän opiskelee neljättä vuotta Helsingin lääketieteellisessä tiedekunnassa.

– Urheilu tietenkin kiinnostaa myös työn puolesta, mutta en vielä tiedä, mihin haluan erikoistua.

Laaksolle tehtiin kesäkuussa 2020 Urheilu Mehiläisen fysioterapeutin Jesse Talikan johdolla kokonaisvaltainen testipatteristo, joilla kartoitettiin pelaajan voimatasapainoa ja liikehallintaa.

– Testit olivat erittäin tarpeellisia. Niiden avulla sai selvitettyä oman kropan heikkoja kohtia, joita kehittämällä saa lisää tehoa kentälle ja samalla voi pienentää loukkaantumisriskiä.

Ammattiurheilija on töissä 24 tuntia vuorokaudessa

Helsinki Seagullseissa pelaava Shawn Huff on pelannut uransa aikana yli 200 maaottelua. Vuodesta 2015 hän on ollut myös Susijengin kapteeni. Huff muistuttaa, että ammattiurheilijalle kehosta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää.

– Ammattiurheilija on tavallaan töissä 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen: täytyy saada riittävästi unta, syödä oikein ja tarpeeksi sekä oikeaan aikaan. Sen lisäksi kehoa tarvitsee huoltaa monta tuntia viikossa. Tämän päälle tulevat vielä aktiiviset treenitunnit, Huff kertoo.

Ammattipelaajalle on tärkeää, että mahdollisen loukkaantumisen sattuessa hoitoon pääsee nopeasti.

– Urheilu Mehiläiseen on päässyt nopeasti, eikä esimerkiksi kuvaukseen pääsyä ole tarvinnut odottaa. Linja on aina auki Mehiläisen suuntaan; jos jotain suurempaa vaivaa tulee, niin asiaa pääsee pikaisesti tutkimaan lääkärin vastaanotolle.

Nopean hoitoketjun lisäksi Huff painottaa oikeanlaista hoitosuunnitelmaa.

– Loukkaantumisen jälkeen on tärkeää, että diagnoosi menee oikein ja kuntoutus saadaan aloitettua heti. Tässä Mehiläisen asiantuntijoista on iso apu: heillä on laajaa kokemusta urheiluvammoista ja niiden oikeanlaisesta hoidosta. Kun hoito menee kerralla nappiin, pääsee pelaaja palaamaan nopeammin takaisin kentälle, Huff summaa.

Pitkään koripalloilijoiden kanssa työskennellyt ortopedi Jari Salo allekirjoittaa urheilijoiden näkemykset ”On ensiarvoisen tärkeää, että joukkueessa voidaan huomioida yksilöt ja heidän omat kehityskohteensa. Silloin vammoja voidaan ennaltaehkäistä, ja jos niitä kuitenkin joskus sattuu, kohdistaa hoito tutussa ympäristössä heti oikein.”

Kuva: Samira Lee

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6

Lisää aiheesta