Johtavan työterveyspsykologin kesäterveiset
Joko loma lähestyy? Miten valmistaudut siihen? Onko sinulle viimeiset työminuutit vielä tehokasta työaikaa vai löysäätkö ja lasket kierroksia jo hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä? Muistathan, ettei kaiken työsarkasi tarvitse tulla valmiiksi ennen lomasi alkua. Hyvin se työmaailma pyörii lomasi aikana ja työt jatkuvat loman jälkeen siitä, mihin edeltävästi jäivät.
Lyhyempi tai pidempi lomabreikki tekevät lähtökohtaisesti meille kaikille hyvää. Onnistunut loma ei riipu siitä, miten täynnä se on ohjelmaa, vaan ennemminkin siitä, että olet virkistäytynyt, nauttinut vapaammasta aikataulusta ja toteuttanut itseäsi juuri niin kuin sinulle parhaiten sopii. Olennaista lomailussa on, että työasiat saa hetkeksi tuulettaa pois mielestä. Yhdelle tämä toimii totaalisella maisemanvaihdolla, toinen iloitsee siitä, että saa nauttia perheen kanssa puuhailusta, kolmannelle yksinkertaisesti riittää se, ettei tarvitse aamulla laittaa herätyskelloa soimaan ja saa juoda aamukahvinsa kaikessa rauhassa.
Tutkimustulosten mukaan loman myönteiset vaikutukset kestävät kuitenkin vain noin kuukauden töihin paluusta. Siksi suosittelenkin huolehtimaan siitä, ettet paahda vuottasi täysillä kesälomasta kesälomaan vaan perusarkesi mahdollistaa riittävää palautumista ja työsi ja vapaa-aikasi ovat tasapainossa. Näin arkipäivien vapaat tunnit ja kokonaiset vapaapäivätkin voivat tuntua kuin pieneltä minilomalta, ja pystyt nauttimaan elämäsi muistakin arvokkaista asioista työn rinnalla.
Tästä syystä lähetän sinulle terveiseni siitä, miten huolehtia omasta hyvinvoinnista kalenterivuoden jokaisena päivänä:
Työn tulee olla ihmisen mittaista. Jos huomaat, ettet yrityksestäsi huolimatta pysty hallitsemaan työtäsi ja lähdet läkähtyneenä loman viettoon, juttele avoimesti esihenkilösi kanssa. Aina voi tehdä joitain pieniä muutoksia, jotka auttavat sinua säätelemään voimavarojasi.
Tauota työtäsi. Ihminen pystyy työskentelemään keskittyneesti yllättävän lyhyen ajan. Aivot hyötyvät vaihtelusta, joten rytmitä työtäsi ja tuo kehoosi liikettä työpäivän aikana, jos et sitä muuten työssäsi luontaisesti saa. Huolehdi hyvästä energiansaannista myös työpäivän aikana.
Liiku itsellesi sopivalla tavalla, mutta liiku säännöllisesti. Kuuntele kehoasi, äläkä piiskaa itseäsi liian raskaaseen liikuntaan silloin, kun kehosi tarvitsee lempeämpää liikettä.
Uni on palautumisen kannalta tärkein elementti. Huolehdi riittävästä unen määrästä, joka aikuisilla on keskimäärin noin 7–8 tuntia vuorokaudessa.
Rakenna viisas kumppanuus älylaitteiden kanssa. Älylaitteet ovat osa elämäämme ja moni on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta vievätkö ne aikaa joltain vielä arvokkaamman, esim. läsnäololta toisillemme? On hyvä tiedostaa, että älylaitteet ja sieltä avautuva maailma on rakennettu ovelasti siten, että ne ruokkivat aivojemme palkitsemisjärjestelmää ja pitävät meidät koukussa tästä syystä.
Annathan arkesi olla riittävän väljää. Vaikka sosiaalinen media tuntuu olevan täynnä superihmisiä, on enemmän kuin ok olla ihan tavallinen tallukka, lojua välillä sohvalla ja tuijotella ikkunasta ulos tuntematta syyllisyyttä. Aivomme ja kehomme tarvitsevat myös tätä.
Olet sitten tänä kesänä enemmän tai vähemmän lomalla, nautitaan joka tapauksessa Suomen upeasta kesästä!
Kauniita kesäpäiviä toivottaen,
Suvi Suortamo, johtava työterveyspsykologi Mehiläinen