Vårförkylning eller corona? Ett snabbt coronatest håller hjulen i företagarens vardag snurrande

Eveliina Heininen sökte sig till ett coronatest i maj 2020, genast när hon fick symtom som passade in på coronavirussmitta. Eftersom man under de första månaderna av coronapandemin i ganska liten utsträckning kände till den luftvägsinfektion som coronaviruset orsakar, kände hon oro över hur sjukdomen skulle påverka hennes hälsa och arbete.

Heininens arbetsdag som företagare innehåller mångsidiga arbetsuppgifter, både som förvaltningsdirektör och controller och som producent av innehåll för påverkare på de sociala medierna och olika slags evenemang. Även om Heininen kan sköta merparten av sitt arbete på distans, orsakade misstankarna om coronasmitta ändå extra huvudbry i företagarens bråda vardag.

Snabbt och enkelt till coronatest

Heininen har en sjukkostnadsförsäkring i LokalTapiola och hon använder aktivt appen HälsoHjälpen som ingår i den, där Mehiläinens sjukskötare och läkare svarar på meddelanden och snabbt tar hand om hälsofrågor under veckans alla dagar.

- Jag skickade ett meddelande om att jag har symtom på coronavirus och behöver få tid till testning, berättar Heininen.

Heininen fick tid till coronatest hos Mehiläinen samma dag. Coronatestningen var enligt Heininen som helhet en positiv upplevelse.

- Även om jag kom utan tidsbokning och det var kö till testningen var allt över på endast tio minuter, berättar Heininen.

Coronatestningen med en bomullspinne från näsa-svalg kändes enligt Heininen obehagligt, men skötarnas avslappade attityd underlättade situationen.

- Skötarna var trevliga och hade humor. De kunde ta det lugnt, även om de var klädda i skyddsutrustning, precis som vid en kärnkatastrof, säger Heininen med ett skratt.

Testresultatet till och med inom sex timmar

Coronatestningen störde knappt alls Heininens arbetsdag. Hon kom snabbt tillbaka hem och kunde fortsätta distansarbetet och vänta på testresultatet i karantän. Meddelandet om ett negativt testresultat plingade till i MinMehiläinen-appen i Heininens telefon redan samma dag.

- Jag kände mig verkligt lättad, som tur var det bara vanlig snuva, berättar Heininen.

Heininen tog ett nytt coronatest i augusti. Andra gången var det snabba testet redan bekant. Utöver det snabba testresultatet var det även en positiv överraskning att sjukkostnadsförsäkringen till fullo ersatte coronatesten.