Tandreglering på patientens villkor – tandreglering med membran gav leendet tillbaka

Saara Ilves fick med hjälp av diskret membranreglering både raka tänder och ett stärkt självförtroende. Investeringar i tandvård nu kan förhindra dyra tandreparationer i framtiden och påverka hälsan som helhet.

Redan i högstadiet fanns det en sak i Saara Ilves utseende som ständigt gjorde henne osäker: sneda övre och nedre tänder. Det fanns inget bettfel i tänderna, så tandreglering gjordes inte via skoltandvården. Ingen av Ilves vänner hade reglerat tänderna i vuxen ålder, så hon hade intrycket att tandvård inte bara skulle bli mycket dyrt, hon skulle också i åratal tvingas ha en synlig tandställning som i munnen.

- I mitt jobb som frisör är jag väldigt synlig, jag pratar mycket och skrattar också ofta, så jag har lärt mig att prata och le så att mina tänder inte syns, säger Ilves.

Ilves hade vant sig vid tanken att hennes tänder var så sneda att de inte ens kunde regleras, tills en kund som satte sig frisörstolen berättade att hen hade reglerat sina tänder med diskret membranreglering på Hammas Mehiläinen. Ilves bokade också tid för konsultation.

Membranen är gjorda för att förändra patientens liv, inte störa det

Tandläkare Nicholas Brocklehurst på Hammas Mehiläinen undersökte Ilves tänder. Han sade att tänderna kan regleras med traditionell tandställning, men att det också finns ett diskretare och bekvämare alternativ: membranreglering.

- Numera kan tandreglering göras mer på patientens villkor. Membranen är löstagbara och nästan osynliga, och de är bekvämare, mer hygieniska, smidigare och orsakar också mindre smärta än en tandställning, säger Brocklehurst.

För regleringen av Ilves tänder beställde Brocklehurst membran, som används hela tiden utom när man äter och ersätts varannan vecka med regleringsmembranen i nästa serie. En kort kontroll på mottagningen bör göras var 6:e till var 8:e vecka.

- Membranen är gjorda för att förändra patientens liv, inte störa det, säger Brocklehurst.

Ilves tycker att membranen var lätta att använda och dessutom förvånansvärt diskreta. Bara ljudet av bokstaven S avslöjade att det fanns något extra i munnen.

Tandreglering kan ha en stor inverkan på hälsan

Enligt Brocklehurst är god munhälsa en väsentlig del av människans välbefinnande och hälsa som helhet. Även tandreglering kan ha en stor inverkan på hälsan, eftersom bettfel i vuxen ålder till och med kan leda till förlust av tänder.

- Eftersom rakare tänder är mindre känsliga för förfall och tandköttssjukdomar, kan investeringar i tandvård nu minska risken för dyra reparationer i framtiden, säger Brocklehurst.

Dessutom kan tandreglering ha en mycket positiv effekt på talet, smärta, tuggning och naturligtvis förmågan att le.

- Det är lätt att le med en frisk mun, tillägger Brocklehurst.

Var tredje tandregleringspatient är myndig

Först var förändringen av tänderna långsam, men efter drygt sex månader var de sneda tänderna redan raka. Ilves har märkt att tandregleringen har påverkat hennes självförtroende. Den glada unga kvinnan skäms inte längre för att le.

- Jag har lidit av att mina tänder var sneda sedan jag var 13. Om jag hade vetat hur enkel, smidig och i slutändan billig metoden är skulle jag ha gjort detta tidigare, säger Ilves.

Enligt Brocklehurst är det många kunder som söker sig till tandreglering i vuxen ålder på grund av att det ojämna leendet orsakar bristande självförtroende och självkänsla. En vanlig orsak är också bettfel som stör tändernas normala funktion och eventuellt orsakar huvudvärk och ansiktssmärta.

- I dag är upp till var tredje tandregleringspatient myndig. Tandreglering är mer tillgänglig och kunderna har nu en bättre kunskap om olika alternativ för tandreglering och de möjliga effekterna på tandhälsan, tillägger Brocklehurst.