Företagspsykologens 8 råd för coronasommaren: ”Lär dig att avstå, gå tillbaka till dig själv och gläds åt det lilla”
Pressmeddelande 8.6.2020
Finländarna tar semester i ovanliga omständigheter. Man kanske har en lång period av distansarbete bakom sig, semesterresorna har kanske avbokats och coronaläget orsakar osäkerhet. Hur hittar man sommarkänslan mitt i allt detta? Mehiläinens företagspsykolog Alberto Sancho har 8 tips för psykiskt välbefinnande på tröskeln till coronasommaren.
1) Bearbeta de känslor som coronan orsakat
Coronan vände plötsligt våra liv upp och ner. Hjärnan har tvingats avstå från mycket sådant som vi är vana vid, och försöker kanske sabotera vårt återhämtningsarbete. Obearbetade känslor är en belastning. Tala därför om hur du känner, och fundera på vad du har fått och vad du kanske har mist. Bearbeta också det som kanske kommer. När du bearbetar känslorna kring en utmanande situation befrias sinnet och du kan gå vidare.
2) Gå tillbaka till dig själv – 80 procent av allt lidande har sitt ursprung inom oss
Sommarsemestern kan vara förknippad med motstridiga tankar när planerna kanske har omkullkastats. Det kan kännas svårt att hitta semesterkänslan. Forskning har visat att 80 procent av allt lidande orsakas av vår egen hjärna, så i stället för att fundera på vad du inte kan göra råder jag dig att gå tillbaka till dig själv. Du kan alltid förändra dina egna tankar. Fundera på hur du kan utvecklas och lära känna dig själv. Hur kan du vara ditt eget bästa sällskap?
3) Bygg på dina styrkor – kreativitet, hopp och humor är till hjälp i alla lägen.
Det har visat sig att när människan lär känna sig själv genom sina styrkor, är styrkorna de verktyg som hjälper en igenom svårigheter. Även kreativitet, hopp och humor är till hjälp under coronasommaren. Bygg din mentala balans på dessa.
4) Bestäm redan på förhand att det här blir en bra semester
Om du redan i förväg bestämt dig för att ”det här blir en dålig sommar”, är ditt sinne inte aktivt. Människan är benägen att vara aktivare när hen förhåller sig hoppfullt till saker och ting. Fokusera inte på hindren, utan fundera på vad du nu har goda möjligheter till. Kanske är det mer motion, turism inom hemlandet eller samvaro med familj och vänner.
5) Lär dig att avstå och värdesätt små glädjeämnen
Släpp tanken på att en riktig sommarsemester kräver en resa till en exotisk plats. Det är svårt att avstå, men försök att inte jämföra. Njut av små glädjeämnen denna sommar! Även små saker, såsom en ny rullskridskohobby, kan ge glädje och inspiration.
6) Lite oro är normalt, försiktighet är bra för hälsan
Kom även under sommaren ihåg att lite oro i ett osäkert coronaläge är helt normalt. Och särskilt just nu är försiktighet bra för både din egen och andras hälsa. Om oron börjar kännas som rädsla och påverkar exempelvis sömnen, är det bra att söka samtalshjälp.
7) Skönmåla inte det svåra – sök hjälp om du behöver det
Om man skönmålar saker eller inte talar om dem kan det leda till att man lämnas ensam med sina bekymmer. Var ärlig med om livet känns svårt och stressande, exempelvis för att osäkerheten i arbetslivet medför oro över ekonomin. Även mindre saker, såsom att hitta arbetsro vid distansarbete hemma eller dålig arbetsergonomi, kan medföra utmaningar. Be därför om hjälp, prata, diskutera och bearbeta situationen på ett ärligt sätt. Exempelvis företagshälsovårdens experter kan hjälpa dig.
8) Säkerställ regelbundet att du har en bra vardag
Det är alltid bra att ta hand om sig själv, inte bara under semestern. Fråga regelbundet dig själv vad du önskar och saknar, vad du behöver mer av och vad du behöver mindre av. Då är övergången mellan vardag och semester inte så drastisk, utan du återhämtar dig även i vardagen.
Vår expert i denna artikel är företagspsykolog Alberto Sancho vid Mehiläinen i Uleåborg.