Suomessa aloitettiin suolistosyövän seulontakokeilu syksyllä 2004

Suolistosyöpä, paksu- ja peräsuolisyöpä, on kolmanneksi yleisin suomalaisten syöpämuoto. Se yleistyy ja on Pohjoismaissa toiseksi suurin syöpäkuolleisuuden aiheuttaja. 50 ikävuoden jälkeen ilmaantuvuus lisääntyy ja on suurimmillaan yli 70-vuotiailla.

Suolistosyövän seulonnalla on voitu todeta kuolleisuutta vähentävä vaikutus. Pohjoismaiden syöpärekisterien tekemän arvion mukaan suolisyöpäseulonnalla voidaan estää osa syöpäkuolemista ja saavuttaa enemmän elinvuosia kuin jo pitkään jatkuneiden rinta- ja kohdunkaulansyövän seulontojen avulla. Näiden syöpämuotojen väestöseulontoina toteutetut ohjelmat ovat onnistuneet hyvin. Kuolleisuus kohdunkaulan syöpään on laskenut 80 %, ja rintasyövän seulonnalla on ehkäisty arviolta neljännes seulontaan kutsuttujen rintasyöpäkuolemista.

Kohdunkaulan syövän tapaan suolistosyöpä kehittyy usein vuosien kuluessa hyvänlaatuisten esiasteiden, adenoomien kautta. Mikäli esiasteet poistetaan ajoissa, ei syöpää myöskään kehity. Syövän ensisijainen ja parantava hoito on ajoissa tehty leikkaus.

Seulonnalla pyritään oireettomien esiasteiden löytämiseen

Tärkein ennustetekijä on levinneisyys leikkaushetkellä. Seulonnan kuolleisuutta vähentävä vaikutus siis perustuu oireettomien esiasteiden poistamiseen ja varsinaisen syövän varhaisempaan toteamiseen. Suomessa aloitettiinkin 2004 syksyllä suolisyövän seulontakokeilu, jonka toteuttaa Suomen Syöpärekisterin Seulontarekisteri. Menetelmäksi valittiin ulosteen piilevän veren osoittava testi. Kunnat päättävät seulontaan osallistumisesta ja tähystystutkimusten järjestämisestä seulontapositiivisille.

Ulosteessa piilevän veren osoittamista on käytetty aiemminkin testinä suolistosyövän seulontatutkimuksissa. Hyvin tehdyissä tutkimuksissa on voitu osoittaa, että kuolleisuus suolistosyöpään laskee noin 25 %. Tälläkään testillä ei kuitenkaan ole voitu todeta kuin osa, 25-50 %, suolistosyövistä. Ainoastaan yhdessä neljästä tutkimuksesta voitiin osoittaa syövän ilmaantumisen pienenevän veritestin myötä.

Kolonoskopia varmistaa diagnoosin

Seulonnoilla on tarkoitus kattaa yksinkertaisella ja helposti toteutettavalla tutkimuksella mahdollisimman laaja ihmismäärä, josta osa ohjautuu tarkempiin tutkimuksiin. Väestötasolta yksilötasolle siirryttäessä koko paksunsuolen käsittävä tähystystutkimus, kolonoskopia, on paras tutkimus syövän osoittamiseksi tai poissulkemiseksi.

Seulontatutkimuksiin liittyy aina myös hyväksyttävä määrä virheellisesti positiivisia tutkimustuloksia. Tähystyksen yhteydessä voidaan poistaa lähes kaikki syövän esiasteet ja todeta koko joukko muita suolistosairauksia kuten tulehdukset tai divertikuloosi, umpipussitauti. Osaavissa käsissä tutkimus on turvallinen ja kestää keskimäärin reilun puoli tuntia.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.8
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.6
Satu Haikio
Gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri
Markku Heikkinen
Dos., gastroenterologian erikoislääkäri
Katso seuraava vapaa aika
toukokuu 2021viikko 19
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*