Klamydia

Klamydia on selvästi yleisin Suomessa esiintyvistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista. Se tarttuu suojaamattomassa emätinyhdynnässä, suuseksissä ja anaaliyhdynnässä. Klamydiainfektio on lähes aina oireeton. Klamydian itämisaika on noin 10–14 vuorokautta. Pitkään hoitamatta ollut klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Klamydian oireet

Miehet:

  • kipua ja virtsankirvelyä
  • niukkaa limaista vuotoa virtsaputkesta

Naiset:

  • kipua virtsatessa
  • tihentynyttä virtsaamistarvetta
  • lisääntynyttä valkovuotoa

Naisilla klamydia voi aiheuttaa myös sisäsynnytinelinten tulehduksen, jolloin oireena ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt ja lämmönnousu.

Klamydiatesti

Klamydia voidaan todeta luotettavasti noin viikon kuluttua tartunnasta. Helpoimmin klamydia tutkitaan virtsanäytteestä. Ennen näytteenottoa on oltava vähintään 2 tuntia virtsaamatta. Klamydiatesti voidaan tehdä miehillä myös virtsaputkesta ja naisilla kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä.

Klamydian hoito

Hoito on yksinkertaista antibiootin (atsitromysiini) kerta-annoksella. Partnerin hoito onnistuu parhaiten potilaan kautta. Antibioottikuurin lisäksi on tärkeää pidättäytyä seksistä ensimmäisen hoitoviikon ajan ja käyttää kondomia jokaisessa yhdynnässä, kunnes jälkitarkastuksessa on todettu taudin parantuneen.

Klamydian jälkitaudit ovat edelleen ongelmallisia. Niihin kuuluvat raskaushäiriöt ja munatorvitukoksen aiheuttama hedelmättömyys. Jälkitaudin vaara yhden infektion jälkeen on pieni, mutta kasvaa nopeasti uusintainfektion yhteydessä.

Asiantuntijat

Nina Kuuva
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.6
Jonna Viitala
Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.8
Hanna Collin
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.7
Jatta Ahola
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.9
Katso muut asiantuntijat