Klamydia

Klamydia on selvästi yleisin Suomessa esiintyvistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista. Klamydia tarttuu suojaamattomassa emätinyhdynnässä, suuseksissä ja anaaliyhdynnässä. Klamydiainfektio on yleensä oireeton. Klamydian itämisaika on noin 10–14 vuorokautta. Pitkään hoitamatta ollut klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Varaa aika testeihin

Klamydian oireet

Miehillä klamydian oireet voivat olla:

  • kipua ja virtsankirvelyä
  • niukkaa limaista vuotoa virtsaputkesta

Naisilla klamydian oireet voivat olla:

  • kipua virtsatessa
  • tihentynyttä virtsaamistarvetta
  • lisääntynyttä valkovuotoa

Naisilla klamydia voi aiheuttaa myös sisäsynnytinelinten tulehduksen, jolloin oireena ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt ja lämmönnousu.

Klamydiatesti

Klamydia voidaan todeta luotettavasti noin viikon kuluttua tartunnasta. Helpoimmin klamydia tutkitaan virtsanäytteestä. Ennen näytteenottoa on oltava vähintään 2 tuntia virtsaamatta.

Klamydiatesti voidaan tehdä miehillä myös virtsaputkesta ja naisilla kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä.

Klamydian hoito

Hoito on yksinkertaista antibiootin (atsitromysiini) kerta-annoksella. Potilaan tulee huolehtia tieto tartunnasta partnerille, joka on yhteydessä omaan lääkäriin. Antibioottikuurin lisäksi on tärkeää pidättäytyä seksistä ensimmäisen hoitoviikon ajan ja käyttää kondomia jokaisessa yhdynnässä, kunnes jälkitarkastuksessa on todettu taudin parantuneen.

Klamydian jälkitaudit ovat edelleen ongelmallisia. Niihin kuuluvat raskaushäiriöt ja munatorvitukoksen aiheuttama hedelmättömyys. Jälkitaudin vaara yhden infektion jälkeen on pieni, mutta kasvaa nopeasti uusintainfektion yhteydessä.

Epäiletkö sukupuolitautia tai haluatko käydä testissä?

Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärillemme verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ihotautilääkärille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta