Silmänpaineen mittaukset

Silmänpaine mitataan applanaatiotonometrillä tai Icare-mittarilla. Silmänpaine mitataan mm. kun tutkitaan mahdollista glaukoomaa. Yleensä glaukooma kehittyy oirehtimatta, ja siksi silmänpaineen mittaus on tärkeä tutkimus glaukooman varhaisessa diagnosoinnissa. Silmänpaine vaihtelee kaikilla ihmisillä päivän eri aikoina. Terveessä silmässä tavallinen vaihtelu on 1-3mmHg. Glaukoomassa paine voi vaihdella toisinaan huomattavan paljon päivän aikana, jopa 10-15mmHg.

Valmistautuminen silmänpaineen mittaukseen

Applanaatiotonometrillä mitattaessa käytetään silmätippoja, jotka puuduttavat silmän. Tipat eivät vaikuta näkökykyyn, mutta voivat aiheuttaa kirvelyä ja silmät voivat tuntua tutkimuksen jälkeen tahmeilta ja puutuneilta n. 30 min ajan. Voit siis halutessasi tulla autolla tutkimukseen.

Jos käytät tippoja

Jos sinulla on jatkuvassa käytössä silmänpainetta alentavia tippoja, niitä käytetään tavalliseen tapaan. Älä siis keskeytä tippojen käyttöä ilman, että olet puhunut asiasta lääkärisi kanssa.

Silmänpaineen kertamittaus

Silmänpaine mitataan kertaalleen. Mittaukseen on hyvä varata noin 15 minuuttia.

Silmänpaineen vuorokausikäyrä

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää silmänpaineen vuorokausivaihtelua. Silmäpaine mitataan kolmeen kertaan päivän aikana muutaman tunnin välein: aamulla, päivällä ja illansuussa. Mahdolliset kotona jatkuvasti käytettävät silmänpainetipat pitää yleensä laittaa normaalisti . Oma silmälääkäri antaa ohjeet, jos tipat laitetaan tutkimuspäivänä tavallisesta poikkeavasti.

Silmänpaineen kotimittaus (Icare home)

Useimmilla henkilöillä korkein paine tavataan aamuyöstä ja varhain aamulla, eli ns. virka-ajan ulkopuolella. Pienemmällä osalla korkeimmat paineet saattavat olla päivän eri aikoina tai vasta illalla. Paineen runsas vaihtelu saattaa lisätä glaukooman etenemisriskiä. Lisäksi vaihtelu saattaa antaa virheellisen kuvan tilanteesta, jos mittaukset osuvat aina vaihtelun alarajalle. Kotimittaus antaa mahdollisuuden kartoittaa silmänpaineen vaihtelua ja voi siten antaa tärkeätä lisätietoa hoitopäätöksiä varten.