Kyyneltieongelmat

Kyynelteiden tehtävänä on toimia viemärinä kyyneleille. Tavallisin kyynelteihin liittyvä ongelma aikuisilla on niiden ahtautuminen, jolloin oireena on silmän vetistys. Itse silmä on yleensä rauhallinen eikä punoita. Täydellisessä tukoksessa silmä usein myös rähmii, ainakin ajoittain.

Kyynelteihin voi kehittyä myös akuutti kivulias tulehdus, jolloin taustalla on yleensä myös tukos. Myös muun muassa luomen virheasento vaikuttaa kyynelteiden toimintaan heikentäen sitä.

Kyynelteiden hoito

Kyynelteiden hoito on useimmiten kirurginen – hoidossa silmälääkäri ja korvalääkäri toimivat usein yhteistyössä. Tavallisin tapa tutkia kyynelteiden toimintaa on kyynelteiden huuhtelu. Vastaanotolla kyynelteihin ruiskutetaan pieni määrä keittosuolaliuosta – kyynelteiden ollessa avoimet tämä neste päätyy nenään ja nieluun.

Aikuisilla tavallisin tukkeumapaikka on nenän tyvessä sijaitsevasta kyynelpussista nenään vievässä tiehyessä. Mikäli kyseessä on osittainen tukos, tämä tiehyt voidaan putkittaa silikoniletkulla, jolla pyritään luomaan lisää tilaa kyyneltiehyeen. Putkea pidetään paikoillaan useita kuukausia.

Yleisimmin päädytään kuitenkin DCR-toimenpiteeseen, jossa kyynelpussista tehdään ohuen luun läpi uusi kulkureitti nenään. Tämä toimenpide voidaan tehdä joko tähystystekniikalla nenän puolelta tai perinteisemmin ihon kautta. Tässäkin hoitovaihtoehdossa pidetään joskus reitin aukioloa varmistamassa silikoniputkia noin kuukauden ajan.

Jos kärsit ahtaista kyynelteistä, ole yhteydessä silmälääkäriin.

Lue lisää:

Kyyneltieongelmat pikkulapsilla

Asiantuntijat ja toimipisteet

Maria Enckell
Silmätautien erikoislääkäri
Tuula Fyhrqvist
Silmätautien erikoislääkäri,LT
Timo Hellstedt
LT, Silmätautien erik.lääk, Silmäkirurgi
Tapio Ihanamäki
Silmätautien erikoislääkäri